Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-09-2014, 10:18   #1261
Howerdel
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 1.8 TD
Rocznik: 98
Domyślnie Odp: Opony zimowe - jakie...?

Rozumiem, a jak się sprawa ma z oponami sprzedawanymi na Allegro? Tam też się wystawiają zakłady typu Targum, Marum etc. i dają zazwyczaj 12 lub 24 miesiące pisemnej gwarancji. W razie awarii/uszkodzenia/wady fabrycznej z oponom są potem problemy z reklamacją u nich? Ogólnie to dość dobre recenzje zbierają i komantarzy też sporo pozytywnych dostają. Nie liczę na cuda chcąc kupić nalewaki, byleby te 2 lata wytrzymały, a potem niech się dzieje co chce.

Howerdel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-09-2014, 10:24   #1262
slick
ford::advanced

Imię: Mat
Model: Ford Focus
Silnik: 2.5 RS
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał Howerdel Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam.
Podłączam się pod temat. Otóż stoję przed zakupem opon zimowych do Mondka i z powodów finansowych prawdopodobnie będą to opony bieżnikowane. Czytałem na ich temat wiele postów - znam za i przeciw, a jako, że dużo zimą nie jeżdżę i głównie po mieście (może jakiś jeden dalszy wypad na zimę autostradą/drogą krajową), a używki nieraz mają daty produkcji znacznie starsze niż dop. ilość lat karkasu nalewki - stąd moja decyzja.
I teraz pytanie do posiadaczy w/w opon - jakie i jakich firm polecacie. Samochód stoi obecnie na 16 calach, a jako, że nie mam drugiego kompletu felg, planuję w takim rozmiarze opony. Jest tego sporo na alledrogo i już za ok 430-450 zł można kupić komplet, pytanie tylko u kogo i jakie?
To kup chłopie sobie opony używane już lepiej bo na nalewkach będziesz palił duuużo więcej i z tegho 430-450 wyjdzie Ci po sezonie 1000 ponad na bank
slick jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-09-2014, 10:31   #1263
Howerdel

Model: Mondeo
Silnik: 1.8 TD
Rocznik: 98

A dlaczego samochód będzie palił dużo więcej? Że niby opory toczenia się zwiększą czy to tylko taka teoria?
Howerdel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-10-2014, 11:04   #1264
ENowak

Imię: Emil
Model: Mondeo 2,0 TDCI
Silnik: kleklekleklekle
Rocznik: 2012

Szanowni Koledzy,
zima się zbliża więc podpinam się pod temat, chciałbym kupić NOWE opony zimowe (nowe, nie bieżnikowane) i mam pytanko:
czy do spokojnej miejskiej jazdy (żona jeździ z dzieckiem do przedszkola i na zakupy, nie szaleje za kółkiem) w Focusie wystarczą zimówki typu Dębica Frigo lub Kormoran SnowPro? Są znacznie tańsze od Goodyear'ów, Fuldy, Dunlopa czy Michelina, a chciałbym wiedzieć czy naprawdę czuć różnicę w prowadzeniu, bezpieczeństwie, wytrzymałości dla osoby która nie jeździ agresywnie... Czy lepiej dać więcej $$$ i kupić "droższe-lepsze"? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
ENowak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-10-2014, 11:18   #1265
Rob^
FCP member

Imię: Robert
Model: Ranger Limited
Silnik: 2.0 238KM Bi-Turbo
Rocznik: 2022

Kup Dunlopy ... gryzą śnieg aż miło ... fajnie zachowywały mi się też Blizzaki Bridgestone.
Żadnych Frigo czy innych Kormoranów ... porażka... jak takie Frigo jeszcze na śniegu jest OK .. to na mokrym asfalcie jedziesz nimi na na łyżwach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Było niesamowite Mondeo i zadziorna Kuga ST-Line jest Fiesta EcoBoost 1 liter !!! i Fordowa wyprawówka
Rob^ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-10-2014, 13:09   #1266
sagittarius82

Imię: Sławek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0 EcoBlue 190 KM
Rocznik: 2019

Ja polecam opony Goodyear Ultra Grip, świetnie mi się auto na nich prowadziło w każdych warunkach zimowych. Teraz kupiłem Nokiany WR D3, które z kolei kolega mi polecił, ale o nich po zimie się wypowiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Stary 09-10-2014, 13:18   #1267
FM2014
ford::beginner

Model: Kuga ST-Line X FHEV AWD
Silnik: 2.5L, 183KM
Rocznik: 2025

Jakaś moda na te Nokiany (WR D3) ... sam je kupiłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
FM2014 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-10-2014, 13:23   #1268
slawek-kali
ford::expert

Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025

Wlasnie dzis czytalem artykul o oponach zimowych i Nokiany wypadly najlepiej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W zestawieniu nie bylo Conti i Michelin, ale okazaly sie lepsze od Goodyear i Pirelli..
slawek-kali jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-10-2014, 13:34   #1269
ethernal
ford::professional

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał ENowak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Szanowni Koledzy,
zima się zbliża więc podpinam się pod temat, chciałbym kupić NOWE opony zimowe (nowe, nie bieżnikowane) i mam pytanko:
czy do spokojnej miejskiej jazdy (żona jeździ z dzieckiem do przedszkola i na zakupy, nie szaleje za kółkiem) w Focusie wystarczą zimówki typu Dębica Frigo lub Kormoran SnowPro? Są znacznie tańsze od Goodyear'ów, Fuldy, Dunlopa czy Michelina, a chciałbym wiedzieć czy naprawdę czuć różnicę w prowadzeniu, bezpieczeństwie, wytrzymałości dla osoby która nie jeździ agresywnie... Czy lepiej dać więcej $$$ i kupić "droższe-lepsze"? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Jeżeli do miasta to nie bałby się polskich opon używać (Kormoran lub Dębica). Tylko kup ich najnowsze modele. Możesz się też zastanowić nad markami Sava i Barum. Jak się poszuka to tanie potrafią być również Hankook`i, a to już średnia półka, np. model W310 I`cept evo.
Stary 09-10-2014, 14:54   #1270
grodek75
ford::advanced

Model: Mondeo Mk4 GoldX/Nissan Micra K11
Silnik: 2,3l Duratec HE 161KM Automat AWF21/1.4 16V 82KM Automat CVT
Rocznik: 2008/2001

Cytat:
Napisał Rob^ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kup Dunlopy ... gryzą śnieg aż miło ... fajnie zachowywały mi się też Blizzaki Bridgestone.
Żadnych Frigo czy innych Kormoranów ... porażka... jak takie Frigo jeszcze na śniegu jest OK .. to na mokrym asfalcie jedziesz nimi na na łyżwach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To może jeszcze sprecyzuj o które Bridgestone Blizzak Ci chodzi?
Bo ja mam LM30 i najgorszemu wrogowi bym ich nie polecił.
Kormoranów nie testowałem, ale Dębica Frigo to przy tych Bridgestone cud.
Ogólnie przy zastosowaniach takich jak pisze kolega ENowak, czyli przedszkole i zakupy to nawet chwili bym się nie zastanawiał i brał Dębicę.
Do żony Micry która tak samo używa samochodu sam też kupiłem Frigo 2.

Ostatnio edytowane przez grodek75 ; 09-10-2014 o 14:58
grodek75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
mondeo mk3 , opony zimowe

Zasady postowania