![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 04-01-2011
Model: mondeo
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2009
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
ford::expert
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
|
Uscislajac chodzi o samozaplon.
Jak dodasz energii to sie moze palic bedzie. Ale jak sobie wyobrazasz zapalenie ON w filtrze DPF? Myslisz ze zieje ogniem z niedomknietych zaworow wylotowych?
|
|
|
#23 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 04-01-2011
Silnik: 1.8 TDCI
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#24 | |
|
ford::average
![]() Imię: Grzegorz
Model: MK4 Titanium
Silnik: 2.0 tdci
|
Cytat:
Podsumowując, wg powyższych teorii powinniśmy wymieniać pierścienie... codziennie... Rzeczywiście bicie piany i próba udowodnienia czegoś... w sumie nie wiadomo czego... Dla świętego spokoju chyba przyznajmy koledze - tak masz rację, w samochodach z dpf nie ma prawa podnosić się stan oleju w silniku!!! |
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Zablokowany
Imię: janek
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2008 136km
|
wiesz co do końca to ja już nie jestem pewny dlaczego ? autor zabił mi klina , napewno wiem ,że filtr cząstek stałych nie jest dla środowiska tylko do tego aby szybciej się diesel psuł , żeby fabryki więcej produkowały , żeby Kowalski nie jeżdził jednym autem dłużej niż 5 lat
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 01-05-2011
Model: Był Mondeo MK5 Titanium X Sport, jest Kodiaq 4x4
Silnik: Był 2.0 TDCi 210 Bhp, jest 2.0 tdi 190 Bhp
Rocznik: Był 2015, jest 2017
|
Czytam ten wątek i aż krew mnie zalewa że jeszcze Heko tu nikogo nie nawraca Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. z tego co ktoś kiedyś w skrócie napisał to w silnikach do jesieni 2009? na siemensie podczas wypalania DPF zmienia się faza wtrysku i jest tak zwany dotrysk paliwa żeby ono się nie spaliło a spłynęło do wydechu i tam pod wpływem temperatury spaliło się w filtrze DPF w ten sposób go oczyszczając z sadzy, jeżeli wypalamy DPF-a na parkingu na postoju (a nie podczas jazdy) to ten ON zamiast w wydech, to głównie spływa do miski olejowe,j i spływa tam przez pierścienie tłokowe, nie dlatego że pierścienie są do wymiany tylko dlatego że podczas wypalania jest inny cykl wtryskiwania paliwa i przez ten dodatkowy dotrysk paliwo ma spłynąć do wydechu a nie być spalone i zawsze coś tam spłynie do miski !!!!!! Nawet jak filtr będzie wypalany w trasie, zawsze jakaś tam część spłynie do miski olejowej !!!
W silnikach od jesieni 2009? była modernizacja i system delphi i tam wypalanie DPF-a jest nie szkodliwe dla silnika bo proces zachodzi w ogóle inaczej tzn, jest specjalny wtryskiwacz przy DPF-ie i podczas wypalania przez ten właśnie wtryskiwacz jest dozowane ON do filtra DPF aby ułatwić wypalenie sadzy. Mam nadzieję że teraz nie będzie dziwnych pytań Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
![]() Imię: Jacek
Model: Galaxy '14
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2014
|
fajnie, tylko wtryski delphi i wtryskiwacz bezpośredni do dpfa doszedł w polifcie a więc 2010
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
ford::expert
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
|
Chyba podniose auto..
Czytalem ze w filtrze DPF jest dodatkowa swieca podnoszaca temp. Ale bezposredni wtrysk paliwa do DPF? Nie zakrawa troche o Sci-fi?
|
|
|
#29 | ||
|
ford::average
![]() Imię: Kuba
Model: Mondeo MK4 Ghia X
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
|
Cytat:
Bo tak poza tym to tłoki i ich konstrukcja (w większości przypadków niedojechanych aut) jest na tyle szczelna, że od zmiany do zmiany oleju w jakimkolwiek aucie bez DPF nie widać żadnego przybytku/ubytku oleju. A i mam nadzieję, ze ten Heko to ktoś kto zna zasadę działania silników i napisze coś mądrego =) Bump: Cytat:
Ostatnio edytowane przez jaworq ; 16-09-2014 o 22:59 |
||
|
|
|
|
|
#30 | |
|
![]() Imię: Darek
Model: Volvo XC90 / BMW X3 E83
Silnik: D5 2.4 185KM / 3.0D 218KM
Rocznik: 2007 / 2007
|
Cytat:
Zresztą wzrost poziomu oleju występuje też w innych markach jak Ford. A może szanowni fachowcy wyjaśnijcie jak to jest możliwe że jak miałem DPF na pokładzie wzrastał mi poziom oliwy, a po wycince jest spokój. ???? |
|
|
|
|