Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-09-2014, 11:35   #21
t.runo
ford::advanced

Model: mondeo
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: DPF a wzrost poziomu oleju?

Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
doczytalem do tego miejsca

i dalem sobie spokoj. Juz w szkole podstawowej (a moze sredniej) ucza zasade dzialania silnika wysokopreznego. ON do spalania wymaga odpowiedniej temp ale przede wszystkim cisnienia. Jak wiec moze sie dopalic w ukladzie wylotowym?
A jakie ciśnienie ma wtedy gdy pali się rozlany na ziemi ?.Sugerujesz że bez wysokiego ciśnienia jest niepalny?

t.runo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-09-2014, 11:50   #22
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

Uscislajac chodzi o samozaplon.
Jak dodasz energii to sie moze palic bedzie. Ale jak sobie wyobrazasz zapalenie ON w filtrze DPF? Myslisz ze zieje ogniem z niedomknietych zaworow wylotowych?
Stary 15-09-2014, 12:13   #23
t.runo
ford::advanced

Silnik: 1.8 TDCI

Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Uscislajac chodzi o samozaplon.
Jak dodasz energii to sie moze palic bedzie. Ale jak sobie wyobrazasz zapalenie ON w filtrze DPF? Myslisz ze zieje ogniem z niedomknietych zaworow wylotowych?
Przecież tam olej nie leje się litrami żeby ziało ogniem a że tam się spala i podnosi temperaturę to fakt. W ogóle to już nie chce mi się dalej czytać tego wątku bo jak ktoś napisał wcześniej to bicie piany
t.runo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-09-2014, 13:28   #24
Paramedyk
ford::average

Imię: Grzegorz
Model: MK4 Titanium
Silnik: 2.0 tdci

Cytat:
Napisał t.runo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przecież tam olej nie leje się litrami żeby ziało ogniem a że tam się spala i podnosi temperaturę to fakt. W ogóle to już nie chce mi się dalej czytać tego wątku bo jak ktoś napisał wcześniej to bicie piany
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Podsumowując, wg powyższych teorii powinniśmy wymieniać pierścienie... codziennie... Rzeczywiście bicie piany i próba udowodnienia czegoś... w sumie nie wiadomo czego... Dla świętego spokoju chyba przyznajmy koledze - tak masz rację, w samochodach z dpf nie ma prawa podnosić się stan oleju w silniku!!!
Paramedyk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-09-2014, 22:21   #25
janek001
Zablokowany

Imię: janek
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2008 136km

wiesz co do końca to ja już nie jestem pewny dlaczego ? autor zabił mi klina , napewno wiem ,że filtr cząstek stałych nie jest dla środowiska tylko do tego aby szybciej się diesel psuł , żeby fabryki więcej produkowały , żeby Kowalski nie jeżdził jednym autem dłużej niż 5 lat
janek001 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-09-2014, 19:10   #26
mrk26
ford::professional

Model: Był Mondeo MK5 Titanium X Sport, jest Kodiaq 4x4
Silnik: Był 2.0 TDCi 210 Bhp, jest 2.0 tdi 190 Bhp
Rocznik: Był 2015, jest 2017

Czytam ten wątek i aż krew mnie zalewa że jeszcze Heko tu nikogo nie nawraca Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. z tego co ktoś kiedyś w skrócie napisał to w silnikach do jesieni 2009? na siemensie podczas wypalania DPF zmienia się faza wtrysku i jest tak zwany dotrysk paliwa żeby ono się nie spaliło a spłynęło do wydechu i tam pod wpływem temperatury spaliło się w filtrze DPF w ten sposób go oczyszczając z sadzy, jeżeli wypalamy DPF-a na parkingu na postoju (a nie podczas jazdy) to ten ON zamiast w wydech, to głównie spływa do miski olejowe,j i spływa tam przez pierścienie tłokowe, nie dlatego że pierścienie są do wymiany tylko dlatego że podczas wypalania jest inny cykl wtryskiwania paliwa i przez ten dodatkowy dotrysk paliwo ma spłynąć do wydechu a nie być spalone i zawsze coś tam spłynie do miski !!!!!! Nawet jak filtr będzie wypalany w trasie, zawsze jakaś tam część spłynie do miski olejowej !!!
W silnikach od jesieni 2009? była modernizacja i system delphi i tam wypalanie DPF-a jest nie szkodliwe dla silnika bo proces zachodzi w ogóle inaczej tzn, jest specjalny wtryskiwacz przy DPF-ie i podczas wypalania przez ten właśnie wtryskiwacz jest dozowane ON do filtra DPF aby ułatwić wypalenie sadzy. Mam nadzieję że teraz nie będzie dziwnych pytań Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mrk26 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-09-2014, 21:43   #27
jaceks

Imię: Jacek
Model: Galaxy '14
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2014

fajnie, tylko wtryski delphi i wtryskiwacz bezpośredni do dpfa doszedł w polifcie a więc 2010
jaceks jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-09-2014, 22:43   #28
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

Chyba podniose auto..
Czytalem ze w filtrze DPF jest dodatkowa swieca podnoszaca temp. Ale bezposredni wtrysk paliwa do DPF? Nie zakrawa troche o Sci-fi?
Stary 16-09-2014, 22:43   #29
jaworq
ford::average

Imię: Kuba
Model: Mondeo MK4 Ghia X
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał mrk26 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czytam ten wątek i aż krew mnie zalewa że jeszcze Heko tu nikogo nie nawraca Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. z tego co ktoś kiedyś w skrócie napisał to w silnikach do jesieni 2009? na siemensie podczas wypalania DPF zmienia się faza wtrysku i jest tak zwany dotrysk paliwa żeby ono się nie spaliło a spłynęło do wydechu i tam pod wpływem temperatury spaliło się w filtrze DPF w ten sposób go oczyszczając z sadzy, jeżeli wypalamy DPF-a na parkingu na postoju (a nie podczas jazdy) to ten ON zamiast w wydech, to głównie spływa do miski olejowe,j i spływa tam przez pierścienie tłokowe, nie dlatego że pierścienie są do wymiany tylko dlatego że podczas wypalania jest inny cykl wtryskiwania paliwa i przez ten dodatkowy dotrysk paliwo ma spłynąć do wydechu a nie być spalone i zawsze coś tam spłynie do miski !!!!!! Nawet jak filtr będzie wypalany w trasie, zawsze jakaś tam część spłynie do miski olejowej !!!
W silnikach od jesieni 2009? była modernizacja i system delphi i tam wypalanie DPF-a jest nie szkodliwe dla silnika bo proces zachodzi w ogóle inaczej tzn, jest specjalny wtryskiwacz przy DPF-ie i podczas wypalania przez ten właśnie wtryskiwacz jest dozowane ON do filtra DPF aby ułatwić wypalenie sadzy. Mam nadzieję że teraz nie będzie dziwnych pytań Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z tego co napisałeś wynika, że gdy jest wypalanie DPFa (na postoju) to pierścienie nagle się "przestawiają" lub w ogóle chowają i mogą przepuścić więcej paliwa do miski. Normalnie ten Ford to montuje jakieś NIEZWYKŁE pierścienie tłokowe ;D
Bo tak poza tym to tłoki i ich konstrukcja (w większości przypadków niedojechanych aut) jest na tyle szczelna, że od zmiany do zmiany oleju w jakimkolwiek aucie bez DPF nie widać żadnego przybytku/ubytku oleju.
A i mam nadzieję, ze ten Heko to ktoś kto zna zasadę działania silników i napisze coś mądrego =)

Bump:
Cytat:
Napisał t.runo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]. Może to wam coś wyjaśni

Bump: Poza tym olej który aktualnie jest w cylindrach i je smaruje ,krąży w układzie smarowania i w końcu trafia do miski.niekoniecznie przez pierścienie, ale chyba jakoś tam się dostaje i jeśli akurat w cylindrach jest zwiększona dawka paliwa to też tam trafia
"Jakoś tam się dostaje" No dokładnie tak jak napisałem w 1 poście - przychodzi zły pan w nocy i dolewa... Ja jak nie mam o czymś zielonego pojęcia to się chociaż nie udzielam bo wiem że to niczego do rozmowy nie wniesie. Na prawdę kolego, szkoda klawiatury ;D

Ostatnio edytowane przez jaworq ; 16-09-2014 o 22:59
jaworq jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-09-2014, 09:08   #30
Deryll

Imię: Darek
Model: Volvo XC90 / BMW X3 E83
Silnik: D5 2.4 185KM / 3.0D 218KM
Rocznik: 2007 / 2007

Cytat:
Napisał jaworq Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z tego co napisałeś wynika, że gdy jest wypalanie DPFa (na postoju) to pierścienie nagle się "przestawiają" lub w ogóle chowają i mogą przepuścić więcej paliwa do miski. Normalnie ten Ford to montuje jakieś NIEZWYKŁE pierścienie tłokowe ;D
Chłopie czy ty umiesz czytać ze zrozumieniem, czy ktoś tu pisał o jakichś cudownych pierścieniach. Cały ten wątek to jakaś kpina. Sami pseudo fachowcy co naczytają się Auto świata.

Zresztą wzrost poziomu oleju występuje też w innych markach jak Ford.

A może szanowni fachowcy wyjaśnijcie jak to jest możliwe że jak miałem DPF na pokładzie wzrastał mi poziom oliwy, a po wycince jest spokój. ????
Deryll jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania