Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-09-2014, 09:00   #1131
kalwin
ford::average

Imię: Grzegorz
Model: Mondeo MKIV Titanium
Silnik: 2.0 Duratec
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: domontowanie tempomatu

Witam w gronie "zatempomatowanych" - śmiga elegancko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Po testach u kolegi Mayak'a potwierdziliśmy brak możliwości uruchomienia tempomatu z ogranicznikiem w przedlifcie 2.0PB z 2010. Podczas testu przyciski z ogranicznikiem funkcjonowały prawie tak samo jak te z off, za wyjątkiem właśnie przycisku ogranicznika - po prostu nie reagował, ale tempomat można było normalnie włączyć górnym przyciskiem i regulować prędkość, nie było również żadnych błędów.
Docelowo zamontowane zostały przyciski z OFF - jedyna trudność to konieczność przedłużenia jednego przewodu od klaksonu, gdyż kierownica w moim "międzylifcie" jest już poliftowa, tzn. poducha ma dwa zaczepy i przewód "gorący", czyli biały okazał się nieco za krótki.

Dziękuję jeszcze raz kolegom kordyl - hardware i mayak - software, pełna profeska, polecam gorąco Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

PS. jakby ktoś potrzebował kierownicę z przyciskami bez tempomatu to zapraszam na PW - spodziewam się bardzo wielu chętnych, więc po kolei proszę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg WP_20140905_008.jpg (87.4 KB, 142 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg WP_20140905_009.jpg (90.2 KB, 150 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg WP_20140906_002.jpg (94.4 KB, 141 wyświetleń)

kalwin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-09-2014, 21:13   #1132
DMariusz
ford::beginner

Imię: Mariusz
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008

Koledzy, wielkie dzieki za ten wątek!!
Szukałem srebrnego autka z tempomatem i xenonami, a skonczylo się na pięknym, ciemnym Titanie w skórzanym wykończeniu... bez tempomatu i bez xenonów, no ale to oczy kupują.
Od weekendu dzięki Wam mam już dołożony tempomat. Przy okazji dziękuję koledze jvc za szybką wysyłkę przycisków i pomocny kontakt na PW przy montażu. No i koledze Kopydleusz który pośrednio przekonał mnie że samodzielna wymiana przycisków nie jest niczym szczególnie ciężkim (wcześniej miałem duże obawy przed samodzielnym demontażem poduszki). Pomimo mojego małego doświadczenia z pracam mechanicznymi sama wymiana poszła bez trudności, a najtrudniejszym elementem okazał się ELMConfig.. a właściwie cyrylica tam stosowana.
Uważam, że znalezienie takiego forum to kolejny plus zmiany autka.
DMariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-09-2014, 16:04   #1133
bosiaczek

Imię: Michał
Model: Mondeo MK V
Silnik: 2,0 TDCi (180 KM)
Rocznik: 2015

Witam,

szybkie pytanie - może ktoś się z problemem zmierzył ?
Po doinstalowaniu tempomatu (wymiana przycisków w kierownicy na wersje z pasywnym tempomatem), działa wszystko oprócz regulacji głośności... Cały tempomat działa ślicznie, poza tym przyciski Mode,przeszukiwanie czestotliwosci, strzałki i przycisk ok.

Nie działa tylko regulacja głośności... ma ktoś pomysł o co chodzi ???
bosiaczek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-09-2014, 16:08   #1134
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI

Podmień przyciski od głośności(chodzi mi o płytkę drukowaną) ze swoich starych przycisków i zobacz czy będzie dobrze.
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-09-2014, 16:13   #1135
kr.bi
ford::advanced

Imię: Krzys
Model: Mondeo MK4 Titanium
Silnik: 2.0 Pb 140 Qńa
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał kalwin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
PS. jakby ktoś potrzebował kierownicę z przyciskami
... pozostając w kontekście, ale mimo wszystko trochę off topic wepnę się w temacie. W związku z tym, że [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
to gdyby ktoś potrzebował przyciski tempomatu (przedlift) z przyciskiem OFF można pytać na prv, gdyż takowe "się mi ostały" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

pozdrófka
kr.bi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-09-2014, 20:25   #1136
dominlodz

Imię: Dominik
Model: Ford Focus 2 MK2 FL
Silnik: 1.6 Duratec 115PS
Rocznik: 2009

głupie pytanie,
może wtyczka niedociśnięta ? albo gdzieś przy montażu kierownicy kabel się przetarł/przerwał ?
chyba PCM i tempomat raczej nie powinien mieć związku ?
dominlodz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-09-2014, 20:58   #1137
leszcz
FCP member

Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020

Cytat:
Napisał bosiaczek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
działa wszystko oprócz regulacji głośności... Cały tempomat działa ślicznie, poza tym przyciski Mode,przeszukiwanie czestotliwosci, strzałki i przycisk ok.
Problem z wtyczką lub płytką ... proponuje rozebrać posprawdzać lub pozamieniać z innej kiery.

Bump:
Cytat:
Napisał dominlodz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
głupie pytanie,
miałeś opisać co i jak(wiesz o czym piszę)...... olałeś temat i mnie
Stary 28-09-2014, 22:37   #1138
bosiaczek

Imię: Michał
Model: Mondeo MK V
Silnik: 2,0 TDCi (180 KM)

ok, po wymianie samych przycisków (lewy joy) ze starego zestawu wszystko działa jak należy.

Dzięki za odpowiedzi.
bosiaczek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-09-2014, 20:46   #1139
APJ007

Imię: Piotr
Model: S-MAX 2, Kuga I 4x4
Silnik: 2.0 TDCI / 2.0 TDCI
Rocznik: 2016 / 2012
Domyślnie

Dziś dołączyłem do klubu zatempomatowanych 😁 Wielkie dzięki za ten wątek, szczególnie za uwagi, jak ściągać poduszkę (teraz doskonale rozumiem tych, którzy pisali, że na tym etapie chcieli zrezygnować &#128520Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Pacjent to Mondeo że stycznia 2010 trend w goldzie, wymieniłem same przyciski - hardware dostarczył kolega Kordyl ☺ Dzięki sugestywnym opisem kolegi Tadeusza, co się dzieje podczas programowania kompa (a dzieje się, oj, dzieje), nie zszedłem na zawał czytając komunikaty o usterce silnika i widząc palące się kontrolki od wszystkiego. Pacjent ma się świetnie, tempomat działa jak należy - mała rzecz a cieszy, no i ta satysfakcja z samodzielnej pracy 😯

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka
APJ007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-09-2014, 21:34   #1140
kordyl
ford::professional

Imię: Robert
Model: Mondeo TitaniumX Panther Black
Silnik: 2,5T 258KM 396Nm
Rocznik: 2007

Super, że działa. Niech śmiga bezawaryjnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Zasady postowania