![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#181 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Marcin
Model: Focus c-max
Silnik: 1.8 benzyna
Rocznik: 2005
|
Ja zaufałem mechanikowi w końcu do piekarza nie zaprowadziłem a i ludzie chwalili go że dobrze zrobi.Sprzedający też go polecił.
|
|
|
|
|
|
#182 |
|
|
Wszystko się zgadza Marcinie, tylko kto na tym najgorzej wyszedł ??
|
|
|
|
#183 | |
|
ford::average
![]() Imię: Arek
Model: Ford C-Max
Silnik: 1.8 125 KM FF
Rocznik: 2008
|
Cytat:
tłoki mogły być raczej OK, ale chyba juz gładzie tulei zrobiły sie pewnie jajowate i nowe pierścienie (ciekawe jakiej firmy) nie działały tak jak trzeba. Nie ulega jednak wątpliwości, że Ford zwalił ten silnik po całości. Ale kurcze o 2.0 w beznynie, które sa bliźniacze o takich problemach nie słychać. I mam wrażenie, że jedyny dobry silnik do C-maxa z 2003-2010 to jednak tylko 2.0TDCi. 1.6 benzyna 100KM, 115KM oraz 1.6 ropa 90KM sa chyba za słabe. Edit: a jakość pierścieni można ocenić po cenie, którą kolega podał...uszczelnienia i pierścienie razem za 550 to już coś nie halo... fakt bo fakt ale ja za same uszczelnienia - choć kupiłem praktycznie wszystkie - dałem 650 pln w ford-esklep, a 4 komplety pierścieni kolbenschmidt (podobno bardzo dobre jakościowo) kosztowały dodatkowo tez ponad 200pln. No chyba ze mechanik poleciał max po kosztach... Ostatnio edytowane przez Aaronik25 ; 02-10-2014 o 12:05 |
|
|
|
|
|
|
#184 |
|
|
Aaroniku, dobrze myślisz, wszystko mogło byc tak, albo inaczej. Faktem jest, że kolega włożył sporo kasy i nadal nie jeżdzi. Skoro miał wszystko na wierzchu, to mechanik z prawdziwego zdarzenia powinien wszystko pomierzyć, owal, wał korbowy, i powiedziec klientowi że tak można zrobić, a inaczej nie bo bedzie brał olej. Ale takich mechaników już nie ma, albo zostały ostatki, teraz tylko komputer, i on prawde powie.A ostatecznie płaci za wszystko klient. I po to jest Forum, aby udzielać porad, dawać wskazówki że tak sie nie da, bo koszty wysokie, a i tak zmarnowana kasa w niektórych przypadkach.
|
|
|
|
#185 |
|
|
Mechanik nie mierzył nic powiedział że nie ma sprzętu choć na moje oko warsztat ma dobrze wyposażony,na glowicę czekaliśmy 3 dni więc można było gdzieś blok zawieść ja niestety nie znam się tak dobrze na mechanice silników po prostu mu zaufałem.Jutro odbieram samochód i dowem się co tam się stało i wyjaśnie to z mechanikiem.
|
|
|
|
|
|
#186 |
|
|
A może to nie warsztat samochodowy, i mechanik od czegos innego. Każdy warsztat samochodowy, który bierze sie za naprawę silników, powinien mieć mikromierz, i średnicówke do pomiarów tłoków, tulei cylindrowych, i ułożenia panewek. Jeżeli tego nie ma, to nie powinien sie brać za remonty. Wymieniać olej, smarować, to może.
|
|
|
|
#187 |
|
|
Własnie tego mówił że nie ma i że trzeba było by zmierzyć ale już po naprawie.Myśle że kasy już nie odzyskam.I ja już myślę że on nadaje się tylko do wymieniania oleju.Tylko z kąt te pochwały??
|
|
|
|
|
|
#188 |
|
|
W piątek odebrałem auto,jest spora różnica w mocy mechanik się spisał sprawdził tarcze sprzęgła(6mm) i wstawił nową,świece też nowe,jak na razie oleju nie bierze chociaż przejechałem dopiero 200km ,dymu nie puszcza a mój silnik złom,tak jak pisał SALOM,pierścienie zapieczone na 1 i 4 tłoku a nie które powypadały blok prawdopodobnie do szlifu,głowica która była po naprawie i była czyściutka jest tak zawalona nagarem że trzeba znowu ją robić ale nie ma się co dziwić 1100km i 12 litrów oleju(końcowy wynik) swoje robi.
Ostatnio edytowane przez tiko1042 ; 05-10-2014 o 07:37 |
|
|
|
|
|
#189 | |
|
ford::average
![]() Imię: Arek
Model: Ford C-Max
Silnik: 1.8 125 KM FF
Rocznik: 2008
|
Cytat:
wymienił w końcu pierscienie??? bo po wymianie tak szybko by sie nie zapiekly |
|
|
|
|
|
|
#190 |
|
|
Pierwszy mechanik twierdził że wymienił na nowe a jak było w rzeczywistości tego nie wiem,mówił że te stare były dobre i podejrzewam(tak się domyślam)ze mógł założyć stare.Dzisiaj się dowiedziałem o nietypowych praktykach tego mechanika.
|
|
|
|