Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-10-2014, 09:14   #181
tiko1042
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: Focus c-max
Silnik: 1.8 benzyna
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: 1.8 Duratec (125KM) - bierze olej

Ja zaufałem mechanikowi w końcu do piekarza nie zaprowadziłem a i ludzie chwalili go że dobrze zrobi.Sprzedający też go polecił.

tiko1042 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-10-2014, 09:23   #182
salom

Wszystko się zgadza Marcinie, tylko kto na tym najgorzej wyszedł ??
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-10-2014, 11:58   #183
Aaronik25
ford::average

Imię: Arek
Model: Ford C-Max
Silnik: 1.8 125 KM FF
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał salom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Powodem brania oleju w tej sytuacji bez rozbierania silnika mocę stwierdzić, był
nie fachowy remont, albo składanka silnika.
Jak już był blok na wierzchu, należało dokupić nowe tłoki wraz z pierścieniami nad wymiarowe, przeszlifować tuleje cylindrowe w warsztacie specjalistycznym , reszta części może być ta sama, i wtedy silnik nie bierze oleju.
Wszelkie inne wersje napraw przy braniu oleju przez silnik to tylko loteria. Albo sie uda, lub nie.
Salom,
tłoki mogły być raczej OK, ale chyba juz gładzie tulei zrobiły sie pewnie jajowate i nowe pierścienie (ciekawe jakiej firmy) nie działały tak jak trzeba.

Nie ulega jednak wątpliwości, że Ford zwalił ten silnik po całości. Ale kurcze o 2.0 w beznynie, które sa bliźniacze o takich problemach nie słychać.
I mam wrażenie, że jedyny dobry silnik do C-maxa z 2003-2010 to jednak tylko 2.0TDCi.
1.6 benzyna 100KM, 115KM oraz 1.6 ropa 90KM sa chyba za słabe.

Edit:
a jakość pierścieni można ocenić po cenie, którą kolega podał...uszczelnienia i pierścienie razem za 550 to już coś nie halo...
fakt bo fakt ale ja za same uszczelnienia - choć kupiłem praktycznie wszystkie - dałem 650 pln w ford-esklep, a 4 komplety pierścieni kolbenschmidt (podobno bardzo dobre jakościowo) kosztowały dodatkowo tez ponad 200pln.
No chyba ze mechanik poleciał max po kosztach...

Ostatnio edytowane przez Aaronik25 ; 02-10-2014 o 12:05
Aaronik25 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-10-2014, 14:22   #184
salom

Aaroniku, dobrze myślisz, wszystko mogło byc tak, albo inaczej. Faktem jest, że kolega włożył sporo kasy i nadal nie jeżdzi. Skoro miał wszystko na wierzchu, to mechanik z prawdziwego zdarzenia powinien wszystko pomierzyć, owal, wał korbowy, i powiedziec klientowi że tak można zrobić, a inaczej nie bo bedzie brał olej. Ale takich mechaników już nie ma, albo zostały ostatki, teraz tylko komputer, i on prawde powie.A ostatecznie płaci za wszystko klient. I po to jest Forum, aby udzielać porad, dawać wskazówki że tak sie nie da, bo koszty wysokie, a i tak zmarnowana kasa w niektórych przypadkach.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-10-2014, 18:18   #185
tiko1042

Mechanik nie mierzył nic powiedział że nie ma sprzętu choć na moje oko warsztat ma dobrze wyposażony,na glowicę czekaliśmy 3 dni więc można było gdzieś blok zawieść ja niestety nie znam się tak dobrze na mechanice silników po prostu mu zaufałem.Jutro odbieram samochód i dowem się co tam się stało i wyjaśnie to z mechanikiem.
Stary 02-10-2014, 20:14   #186
salom

A może to nie warsztat samochodowy, i mechanik od czegos innego. Każdy warsztat samochodowy, który bierze sie za naprawę silników, powinien mieć mikromierz, i średnicówke do pomiarów tłoków, tulei cylindrowych, i ułożenia panewek. Jeżeli tego nie ma, to nie powinien sie brać za remonty. Wymieniać olej, smarować, to może.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-10-2014, 21:06   #187
tiko1042

Własnie tego mówił że nie ma i że trzeba było by zmierzyć ale już po naprawie.Myśle że kasy już nie odzyskam.I ja już myślę że on nadaje się tylko do wymieniania oleju.Tylko z kąt te pochwały??
Stary 05-10-2014, 07:34   #188
tiko1042

W piątek odebrałem auto,jest spora różnica w mocy mechanik się spisał sprawdził tarcze sprzęgła(6mm) i wstawił nową,świece też nowe,jak na razie oleju nie bierze chociaż przejechałem dopiero 200km ,dymu nie puszcza a mój silnik złom,tak jak pisał SALOM,pierścienie zapieczone na 1 i 4 tłoku a nie które powypadały blok prawdopodobnie do szlifu,głowica która była po naprawie i była czyściutka jest tak zawalona nagarem że trzeba znowu ją robić ale nie ma się co dziwić 1100km i 12 litrów oleju(końcowy wynik) swoje robi.

Ostatnio edytowane przez tiko1042 ; 05-10-2014 o 07:37
Stary 05-10-2014, 08:47   #189
Aaronik25
ford::average

Imię: Arek
Model: Ford C-Max
Silnik: 1.8 125 KM FF
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał tiko1042 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W piątek odebrałem auto,jest spora różnica w mocy mechanik się spisał sprawdził tarcze sprzęgła(6mm) i wstawił nową,świece też nowe,jak na razie oleju nie bierze chociaż przejechałem dopiero 200km ,dymu nie puszcza a mój silnik złom,tak jak pisał SALOM,pierścienie zapieczone na 1 i 4 tłoku a nie które powypadały blok prawdopodobnie do szlifu,głowica która była po naprawie i była czyściutka jest tak zawalona nagarem że trzeba znowu ją robić ale nie ma się co dziwić 1100km i 12 litrów oleju(końcowy wynik) swoje robi.
yyyy...to co ten pierwszy mechanik zrobił???
wymienił w końcu pierscienie??? bo po wymianie tak szybko by sie nie zapiekly
Aaronik25 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-10-2014, 21:05   #190
tiko1042

Pierwszy mechanik twierdził że wymienił na nowe a jak było w rzeczywistości tego nie wiem,mówił że te stare były dobre i podejrzewam(tak się domyślam)ze mógł założyć stare.Dzisiaj się dowiedziałem o nietypowych praktykach tego mechanika.
Odpowiedz

Tagi
c-max

Zasady postowania