![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 27-09-2010
Model: FOCUS
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2005
|
witam forumowiczów,
niedawno stałem się posiadaczem focusa 1.6 tdci z 2005, wszystko wygląda w miarę ok, ale niepokoi mnie dymienie przy przyspieszaniu (czarny dym), a przy jeździe w okolicach 160 km/h przy dodawaniu gazu szedł z rury jasny, szaro-biały dym. Zaraz po zakupie dałem mu mocnej po garach na postoju to zrobił istną zasłonę dymną z szarego dymu, sądziłem że to może para wodna w wydechu bo auto stało dość długo w komisie. Po przejechaniu ponad 1000 km i dolaniu czarnego STP to dymienie na czarno znacznie się zmniejszyło, na postoju już nie dymi na biało, ale nadal dymi przy mocniejszym przygazowaniu. Sprawdziłem turbo, dmucha 2.2 bar w szczycie, rury turbo nie są zalepione olejem więc sądzę, że turbo jest sprawne. W ECU brak błędów. Płynu chłodniczego nie ubywa, moc jest (tj. bez szału bo to przecież tylko 90KM). Mam alfę 2.4 jtd po chipie z przebiegiem blisko 300 000 km i nie dymi w ogóle, więc coś musi być nie tak z fordem. Co może być przyczyną tego dymienia na szaro? Ostatnio edytowane przez RedFord ; 09-10-2014 o 09:04 Powód: :) |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 11-09-2010
Model: Focus MK2
Silnik: 1.8 TDCI 115HP
Rocznik: 2007
|
Nie mam może długo focusa bo zaledwie 8 miesięcy ale jak nie masz filtra cząstek stałych to nasze TDCI zawsze dymiły dymią i dymić będą.No chyba że mówisz tutaj o jakiejś naprawde niepokojącej i dużej kłębie dymu.Ważne żeby nie dymił jak sobie stoi na luzie bo w przeciwnym wypadku to już coś może być nie tak. Przy przegazowaniu jeszcze mi sie nie zdarzyło żeby nie puścił dymka a mam przebieg 50k.
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 11-09-2010
Model: Focus MK2
Silnik: 1.8 TDCI 115HP
Rocznik: 2007
|
Skoro tak mówisz to faktycznie coś może być nie tak. Piszę tylko to co wynika z moich obserwacji, może jest ktoś na forum kto ci doradzi co zrobić.
pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
|
Cytat:
|
|
|
|
#6 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Odgrzeję temat bo może się komuś przyda. Praktycznie w 99% poradziłem sobie z problemem. Dymienie było skutkiem kilku czynników:
1. podstawowy to olej ponad max miarki - wywalało go odmą. 2. niesprawny (nieszczelny) łącznik odmy i dolotu. W odmie jest taki zawór na sprężynie, który pod wpływem podciśnienia w dolocie zamyka się. Jeśli łącznik jest nieszczelny ciśnienie nie osiągnie wartości, która pozwoli mu się całkowicie zamknąć, skutkiem czego przy "butowaniu" do dolotu jest zasysany olej z silnika. Skutek - zbyt bogata mieszanka - czarny dym, w ekstremalnej sytuacji mieszanka spali się w dolocie i będzie biała "zasłona". 3. Powyższe spowodowało spore zasyfienie dolotu (nieco to wyczyściłem na ile był dostęp) oraz zaworu egr mazią olejową (nie domykał się). Zatkałem go zaślepką - dymienie trochę się zmniejszyło. 4. Nieszczelna obudowa klapy gaszącej/przepustnicy - wymiana uszczelki (patrz forum mazdy) - efekt prawie niezauważalny ale olej z dolotu nie cieknie już na alternator. Po wymianie łącznika odmy (150 zeta w plecy), uszczelki klapy (10 zł), wymianie oleju do poziomu mieszczącego się w skali i porządnym "przedmuchaniu" na autostradzie (ok. 600 km z butem w podłodze) jest jednie leciutki dymek przy max. przyspieszaniu. Podejrzewam że w miarę oczyszczania się kolektora dym całkowicie zniknie. Myślę że problem został całkowicie rozwiązany i okazuje się że niekoniecznie trzeba szukać przyczyny we wtryskach, turbinie itd. i wydawać krocie na naprawy. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Redzia
Model: Ford Focus C-Max
Silnik: 1,6 TDCi
Rocznik: 2006
|
Fajnie że chciało Ci się po tylu latach dopisać słów kilka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Popraw jeszcze tytuł na bardziej konkretny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Np. przyczyny kopcenia na szaro - rozwiązanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
|
a mój ma odmę w asfalt i uszczelki sprawne i dymi -patrz kolego na datę postu.Ps jest jeszcze wiele przyczyn dymienia w dieslu.
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
![]() Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps