Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-10-2014, 09:28   #11
backdel
ford::average

Model: Focus Kombi MK1/MK2 srebrny metalik
Silnik: 1.8-TDDI, 1.6 TDCI
Rocznik: 2005/2009
Domyślnie Odp: Szum/buczenie przy skręcaniu w prawo

Podam Ci link do strony w której jest też taka sytuacja omawiana

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

backdel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-10-2014, 09:56   #12
mojmistrz
ford::professional

Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDDi
Rocznik: 1999
Domyślnie

Cytat:
Napisał berthold61 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ale największym wyzwaniem jest zlokalizowanie uszkodzonego łożyska tylnego gdzie przy skrętach nie ma żadnej różnicy tylko wycie coraz większe w miarę zwiększania szybkości a na lewarku cisza podczas kręcenia kołem , pozostaje tak długo jechać aż się rozleci a to może trwać do 5 tys kilometrów
Jako ekspert w dziedzinie rozpadających się łożysk z tyłu ^^ mam sposób na łatwe lokalizowanie wyjca. Wyganiasz kumpla lub siebie na tylną kanapę, rozpędzacie furę i trzeba słuchać. Najpierw siadasz na jedną, później drugą stronę, ucho jak najbliżej okolic koła i wszystko pięknie słychać. 100% skuteczności, jeszcze nigdy się nie pomyliliśmy. Jazda do rozpadnięcia to marny pomysł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wymiana łożyska, nawet nietrafna, to koszt niewspółmierny do tego, co może się stać, gdy łożysko się rozpadnie i zablokuje koło.
Stary 12-10-2014, 10:07   #13
pan_bobek

Imię: Mateusz
Model: MONDEO MK4
Silnik: 1.8 Diesel
Rocznik: 2007

Powiem Ci że tydzień temu wymieniałem sobie w prawym tylnym kole i nie miałem problemu zlokalizować jedno to że jak ktoś jechał z tyłu to przy prędkości 90km/h bylo wyraźnie słychać że to prawe koło a drugie jak podniosłem na lewarku i obróciłem kołem to było czuć że coś nie tak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ok to zajrzę to tego lewego przedniego może to rzeczywiście przez to Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pan_bobek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-10-2014, 17:12   #14
pan_bobek

Kurcze słuchajcie.
Podniosłem sobie samochód dzisiaj i pokręciłem kołem i żadnych oporów nie ma oraz luzów. Nie wiem jak te łożysko inaczej sprawdzić?
A może to przez tą zbieżność opony buczą a nie to łożysko? Bo tak jak mówię najlepiej słychać to jak się jedzie nie wiem ponad 60km/h i na przynajmniej leciutkim łuku w prawo. Oraz jak puszczam tą kierownice ściąga mnie na prawo.
Macie jakiś propozycje jeszcze?
Stary 14-10-2014, 18:34   #15
mojmistrz
ford::professional

Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDDi
Rocznik: 1999
Domyślnie

Typowe dla łożyska, moje w ogóle nie hałasowało przy ruchu kołem, po wyjęciu piasty minimalnie szurało, tak jakby piasek dostał się w smar, aż mechanik 2x pytał, czy na 100% chcę wymieniać. Kazałem robić zgodnie ze zleceniem i jak ręką odjął. I też mi hałasowało dopiero od około 55-60km/h, objawy identyczne jak Twoje, też mi auto uciekało, nawet dało się wyczuć delikatne drgania.
Stary 15-10-2014, 14:42   #16
pan_bobek

Ok dzięki to w piątek będę miał chwile to może się dostanę do niego i zobaczę czy szura czy cośGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Stary 15-06-2015, 10:59   #17
omatic
ford::amateur

Model: Focus tdci
Silnik: 1600
Rocznik: 2006

Super ale które łożysko? Ja mam ten sam objaw - przy prędkości ok 60km gdy skręcam w prawo - zaczyna dudnić, huczeć, buczeć. Wymieniłem łożysko po prawej i hałas nie ustąpił. Przeguby są w dobrym stanie. Czy w tym przypadku jeśli hałas dobiega z prawej i przy skręcaniu w prawo to należy wymienić lewe łożysko? Proszę o poradę.
omatic jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-06-2015, 11:52   #18
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004

podnieś auto i zapuść silnik, będziesz wiedział które na 100%
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-06-2015, 16:54   #19
omatic
ford::amateur

Model: Focus tdci
Silnik: 1600
Rocznik: 2006

Ja przy skręcaniu w prawo miałem huczenie buczenie i to samo przy jeździe na wprost powyżej 50km. Należało wymienić lewe - Łożysko koła przedniego z piastą Focus Mk2. Można dostać w cenie 120-130zł i to zupełnie wystarczy.

Jak sprawdzić czy to łożysko koła? Podnieść lewarkiem auto i pokręcić kołem wsłuc***ąc się -jeśli huczy nam lewa strona to sprawdzamy prawe koło, jeśli huczy prawa strona sprawdzamy koło lewe.

Mam nadzieje, że pomogłem tym którzy zadają pytanie: buczenie przy skręcaniu w prawo focus mk2, huczenie przy skręcaniu w prawo focus mk2 i analogicznie w lewo oczywiście.
omatic jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-06-2015, 22:50   #20
ford_user

Model: Focus MK2
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2005

Cytat:
Napisał berthold61 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ale największym wyzwaniem jest zlokalizowanie uszkodzonego łożyska tylnego gdzie przy skrętach nie ma żadnej różnicy tylko wycie coraz większe w miarę zwiększania szybkości a na lewarku cisza podczas kręcenia kołem , pozostaje tak długo jechać aż się rozleci a to może trwać do 5 tys kilometrów
Akurat moim zdaniem tylne łożysko łatwiej zdiagnozować na podnośniku niż przednie. Przednie koła zawsze powodują hałas przy pokręcaniu z uwagi na półosie, mechanizm różnicowy oraz klocki i tarcze. Tył z reguły obraca się znacznie swobodniej o ile nie szorują klocki lub szczęki. Dlatego łatwo wychwycić jakikolwiek minimalny szum łożyska przy pokręceniu kołem. Jeszcze mi się nie zdażyło, żeby uszkodzone tylne łożysko nie hałasowało na podnośniku. Trzeba tylko dobrze się wsłuchać.
ford_user jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania