![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Radek
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.2 TDCi 200KM
Rocznik: 2011
|
Witam, czytałem kilka tematów jednak nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Zawsze po odpaleniu mojego Mondka z rana zaczyna kopcić na biało, normalnie zasłona dymna... najlepsze jest to, że dym który się wydobywa z rury wydechowej unosi się nad powierzchnią ziemi i dopiero po jakimś czasie znika. Jak auto się lekko rozgrzeje to kopcenie ustaje, ale wystarczy, że dodam mocno gazu jak np chcę kogoś wyprzedzić to za mną chmura dymu biało - czarnego. Jak jeżdżę spokojnie to nic się takiego nie dzieje. I mam pytanko... dwumasa już mi się kończy, klekocze... czy może to mieć jakiś wpływ na ten dym? nie daje mi to spokoju, ciągle patrzę w lusterka podczas jazdy jak kopci... Nie zauważyłem ubytku oleju i na pewno nie ma ubytku płynu chłodzącego. Aaaa i zauważyłem, że jest problem z rozgrzaniem autka - czasem jadę po mieście, stoję w korkach itp a wskazówka się tylko lekko podniesie. W długiej trasie dojedzie prawie do połowy ale nigdy nie jest po środku - termostat?
Ostatnio edytowane przez STRIX ; 26-10-2014 o 18:55 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Grzesiek
Model: Mondeo Mk3
Silnik: 2.0L Duratorq DI HPCR (125PS)
Rocznik: 2006
|
1. Dwumasa i sprzęgło nie mają nic wspólnego z dymieniem
2. Jeśli nie bierze oleju i wody to biały siwy dym z rury oznacza zbyt ubogą mieszankę paliwa (czyli może to być wszystko związane z układem paliwa od pompy po wtrysk) 3. Niedogrzanie to prosta sprawa - zacznij od wymiany dużego termostatu (40zł) który jest tańszy od małego (olejowego) Ogólnie niezła mina ten twój Mondeo, dwumasa z kompletem sprzęgła i robotą da jakieś 2500zł, problem z dymieniem może wyjść nawet 3000-4000zł jeśli to wtryski i trzeba zrobić ich pełna regenerację Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka Ostatnio edytowane przez Yabollek ; 27-10-2014 o 07:25 |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Radek
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.2 TDCi 200KM
Rocznik: 2011