![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Mariusz
Model: FF2 FL HB
Silnik: 1.6 Duratec 100KM
Rocznik: 2010
|
Witam,
Zauważyłem że od jakiegoś czasu mam jakieś dziwne puknięcie na starcie tzn. Po odpaleniu silnika zazwyczaj praktycznie od razu jeździłem i po przejechaniu paru metrów słychać takie jedno dziwne głuche puknięcie i potem cisza ( ale dziś coś bardziej mnie zaniepokoiło, mianowicie jak zawsze palił na dotyk tak dziś się zbuntował i nie chciał odpalić, a gdy mi się już to udało pochodził trochę i usłyszałem też głuche puknięcie ale tym razem auto stało ), to jest mój pierwszy ford także liczę na jakąś małą pomoc, Dzięki, Mariusz. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Chyba ten link tyczy się również mojego auta ( 1.6 benzyna 100km, przebieg 58tyś ),
Źle szukałem chyba ( tylko tak jak dla mnie to ten dźwięk nie przypomina mi "zgrzytu" tylko takie uderzenie głuche jakby może jakaś sprężyna strzeliła czy coś takiego ), Generalnie po tym uderzeniu odczuwam lekkie drganie na pedale gazu ( jak oczywiście jestem w trakcje jazdy przy niskiej prędkości około 20km/h i tylko raz takie coś się dzieje), ale co dziwi mnie dziś właśnie takie coś usłyszałem przy uruchomionym silniku gdy auto stało ( radio miałem akurat wyłączone i wydaje mi się że dźwięk słyszałem od strony pasażera ), Będę obserwował temat ( może coś się stanie i będzie trzeba robić - w razie co będę pisać ), A tak przy okazji wiem że to jest inny tema ale może ktoś będzie wiedzieć co może być odpowiedzialne za rozruch .. auto serwisowane, odpala na dotyk a dziś psikusy mi strzela, ledwo uruchomiłem, a teraz znowu na dotyk pali... Jeszce trochę poszperam na forum ale coś cienko mi idzie..., Dzięki za podpowiedź, Mariusz. Dzięki |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Imię: Karol
Model: Leon 5F
Silnik: 2.0 TSI
Rocznik: 2019
|
Zgrzyt, puknięcie, jeśli to występuje przy prędkości ~20km/h to jestem przekonany, że mówisz o tym samym co jest napisane w tamtym temacie. Też mam to puknięcie od czasu wyjazdu z salonu i nic przez 3 lata się z tym nie zmienia, także można to zignorować Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Michał
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 Zetec-SE 100KM Magnum Grey Metallic
Rocznik: 2004
|
To jest test pompy ABS. Też to mam.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Poczekam parę dni i zobaczę jak z odpalaniem, teraz jest na dotyk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., rozrusznik kręcił cały czas normalnie, (ten jeden raz tak jakby miał chęć ale nie mógł zapalić ), może faktycznie jakieś przebicie na przewodach WN gdzieś jest, okaże się w krótkim czasie, a ten dźwięk na postoju to zagadka prawdziwa, pierwszy raz to miałem i miejmy nadzieje że się już nie powtórzy.
Szczerze powiem że jeździłem różnymi autami ( Oplmi, Fiatami, Alfami ) i dziwie się że taka usterka- jak dla mnie wada fabryczna ( "Zgrzyt" - test pompy ABS czy cokolwiek to jest ) może mieć miejsce. Ale cóż, żadne auto nie jest idealne. Zostaje na tą chwile tylko obserwacja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Imię: Michał
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 Zetec-SE 100KM Magnum Grey Metallic
Rocznik: 2004
|
Dokładnie. Słyszysz puknięcie i wiesz, że ABS w razie czego zadziała. Ja to lubię, zawsze na to czekam jak ruszam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
W sumie kwestia przyzwyczajenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Też się przyzwyczaje choć bardzo nie lubie jak coś stuka mi w aucie, musi być perfect ;P
a co odpalania, dziś z samego rana ( około 4:20 ) odpalił na dotyk, hmm... chyba temat też będę musiał odpuścić na później bo ciężko jest coś zlokalizować co w danej chwili nie szwankuje... złośliwość rzeczy martwych. |
|
|
|