Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-11-2014, 09:10   #1
alpinus6

Post Chcę kupić nową Kugę-wziąść benzynę czy diesla?

Witam serdecznie wszystkich użytkowników tego forum, to jest mój pierwszy post na tym forum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Chcę kupić nową Kugę: diesla 2.0 140 KM lub benzynę 1.6 150 KM. Na jazdach próbnych jeżdziełem Kugą 2.0 140KM i C-Maxem 1.6 Ecoboost 150 KM (Kugi nie było z tym silnikiem), diesel wypadł dużo lepiej, ale boję się o filtr cząstek stałych, czy nie będzie się zapychał. Rocznie robię 20-23 tys.km, w weekendy często wyjeżdżamy w trasy o łącznej długości od 200 do 600 km (taki wyjazd jest 1-2 razy w miesiącu), zaś w środku tygodnia auto będzie używać żona na bardzo krótkie dojazdy do pracy- 3 km w 1 stronę, potem rundka po sklepach i urzędach, maksymalnie 10-15 km dziennie, czyli non stop na zimnym silniku. Czy dieslowi nie zaszkodzi taka jazda i czy silnik nie rozsypie się przed upływem gwarancji ?

Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-11-2014, 09:37   #2
ołowiany
ford::advanced

Model: kuga, bmw 530i, stelvio, bmw x5
Silnik: 0,7
Rocznik: 1997
Domyślnie Odp: Chcę kupić nową Kugę-wziąść benzynę czy diesla?

Wziąć...

Ta benzyna nie zapewni dynamicznej jazdy. Diesel 140 KM już prędzej.
Oczywiście można się pytać o sensowność zakupu suv-a do parokilometrowych dojazdów do pracy. Ale cóż - taka moda. DPF może się zatykać. Może nie w ciągu 2-3 lat, ale potem owszem. Jest chyba silnik 180 KM. Może warto się nad nim zastanowić? Ale jeśli ma być najtaniej i napędem 2x4 to radziłbym kupić Focusa 1,6 benzyna.
ołowiany jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-11-2014, 18:24   #3
alpinus6

Post Odp: Chcę kupić nową Kugę-wziąść benzynę czy diesla?

Te dojazdy do pracy to będą dodatkowo (dlatego dopytuję o filtr cząstek stałych) ale dopiero jak nasza Leganza przejdzie na emeryturę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. , teraz zależy nam głównie na samochodzie na częste trasy weekendowe, rozważałem jeszcze Mazdę CX-5, Toyotę Rav4 ale Kuga oferuje najwięcej za najmniejsze pieniądze
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-11-2014, 18:43   #4
terex78
ford::beginner

Imię: Grzegorz
Model: Kuga II
Silnik: 1,6T 180km 4X4 aut.
Rocznik: 2014

Powiem ci ze u mnie jest bardzo podobna sytuacja jak u ciebie,na dzień, dzisiejszy uzytkuje Opla Vectra 1,9 cdti i już jestem po usunieciu dpf i egr bo się szajby robiły.Powiem ze vectra to mój pierwszy i ostatni diesel już się nigdy nie odwaze na nowoczesnego diesla z tymi wszystkimi filtrami itp. Zdecydowałem się na Kuge w benzynce z tym 180 konnym motorkiem i mam nadzieje ze mnie nie zawiedzie. Brałem pod uwagę dokładnie te same opcje co ty:mazda cx-5 ciekawa ale za droga i trochę ten design taki ze wyszło na nie(i wiem z pewnego źródła ze wnet czeka ja faeclifting), RAV4 to już woogole taki kanciak ze wygląda jak tani plastikowy saturn z USA,Kuga moim zdaniem najładniejsza i w bardzo dobrej cenie. Wiec jak pytasz mnie to polecam 1,5t EB 180km w leniuchu(aut)
terex78 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-11-2014, 20:34   #5
ołowiany
ford::advanced

Model: kuga, bmw 530i, stelvio, bmw x5
Silnik: 0,7
Rocznik: 1997

Cytat:
Napisał terex78 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Powiem ci ze u mnie jest bardzo podobna sytuacja jak u ciebie,na dzień, dzisiejszy uzytkuje Opla Vectra 1,9 cdti i już jestem po usunieciu dpf i egr bo się szajby robiły.Powiem ze vectra to mój pierwszy i ostatni diesel już się nigdy nie odwaze na nowoczesnego diesla z tymi wszystkimi filtrami itp. Zdecydowałem się na Kuge w benzynce z tym 180 konnym motorkiem i mam nadzieje ze mnie nie zawiedzie. Brałem pod uwagę dokładnie te same opcje co ty:mazda cx-5 ciekawa ale za droga i trochę ten design taki ze wyszło na nie(i wiem z pewnego źródła ze wnet czeka ja faeclifting), RAV4 to już woogole taki kanciak ze wygląda jak tani plastikowy saturn z USA,Kuga moim zdaniem najładniejsza i w bardzo dobrej cenie. Wiec jak pytasz mnie to polecam 1,5t EB 180km w leniuchu(aut)
Ford chyba we wszystkich klasach wychodzi najtaniej. Jak do tej pory był też w moim przypadku najbardziej skory do upustów. Mazda CX 5 jest bardzo fajna. Droższa, ale też oferuje dużo lepsze wyposażenie od Forda w tej cenie. Najlepszym kompaktowym suv-em, którym jeździłem był Cherokee. Ale, niestety cena 160-170 tys. była dla mnie za wysoka...
ołowiany jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-11-2014, 22:37   #6
alpinus6

Post Odp: Chcę kupić nową Kugę-wziąść benzynę czy diesla?

Mi z kolei Rav4 się podoba, odbyłem 3 jazdy próbne najsłabszym dieslem 2.0 125KM 4x2 i byłem zachwycony. Ten diesel jest dodatkowo najtańszą opcją (od 90 tys. zł ), benzyna jest droższa o 10 tys. ale ma 4x4. CX-5 też ładna ale samochód trzeba zamawiać i poczekać parę miesięcy a Kuga pewnie niedługo wysypie niczym grzyby po deszczu, jak będą wyprzedaże rocznika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-11-2014, 23:47   #7
Atlis
ford::professional

Imię: Marian
Model: Focke-Wulf
Silnik: 1.6EB 207KM/333Nm
Rocznik: 2011

Nie być tych krótkich dojazdów, powiedziałbym bierz 2.0TDCi 140KM, wgrywaj 163KM mapę i ciesz się autem.

Ale jeżeli masz męczyć ten samochód 3km dojazdami do pracy, to bierz 1.6EB 150KM. Ten silnik jest bezawaryjny i jeżeli brakuje Ci momentu diesla, to klubowy tuner Grzegorz Ci chętnie wystroi Kugę na 200KM i 320NM. I Kuga pójdzie jak rakieta.

Btw serio jest diesel tańszy od benzyny? Jesteś tego pewien? Bo to mogło by zmieniać postać rzeczy. A zamawiasz auto do produkcji, czy bierzesz magazynowe? Bo chyba od nowego roku nie ma 2.0 140KM tylko 150KM a 1.6EB zupełnie wylatuje i zastąpi go 1.5EB.
Atlis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania