![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Robert
Model: Ford Focus mk2 FL, 5d
Silnik: 1.6 SIGMA Ti-VCT 115KM
Rocznik: 2008
|
Od paru dni odkąd temperatura powietrza zeszła poniżej zera zaobserwowałem pewne zjawisko. Podczas postoju wciskając pedał sprzęgła do samego końca słychać przez chwilę ( 3 sekundy) umiarkowany pisk podobny do łożyska. Podczas jazdy zmieniając bieg z 2 na 3 też lekko słychać, przy szybszej jeździe nie słychać. Może szum opon zagłusza. Wcześniej tego nie słyszałem, możliwe że narastało to stopniowo. Temat dotyczy 1.6 Ti-VCT.
Jeżeli był już poruszany podobny temat to z góry przepraszam. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Może i był, ale u ciebie kończy się łożysko oporowe. Jak stanie na stałe, przepiłuje bardzo szybko blaszki wyciskowe sprężyny centralnej docisku, i tylko laweta lub lina, chyba że potrafisz jechać bez używania sprzegła.
Bo przy takiej awarii, nie ma tylko rozłączania skrzyni biegów od napedu silnika. Sprzęgło ciagnie. |
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Imię: Robert
Model: Ford Focus mk2 FL, 5d
Silnik: 1.6 SIGMA Ti-VCT 115KM
Rocznik: 2008
|
Czyli może skutkować to czymś poważniejszym. Nie robiłem jeszcze rozeznania tego tematu więc może wiecie ile w przybliżeniu takie łożysko oporowe może kosztować ? Da się z tym przejechać jeszcze z trzy miesiące? Docisk albo wysprzęglik może powodować podobne objawy? Ogólnie pedał sprzęgła chodzi u mnie normalnie i nie jest twardy.
|
|
|
|