![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Darek
Model: Ford Focus mk2
Silnik: 1.4 80KM, Pb+LPG
Rocznik: 2006
|
Witam,
czy ktoś z forumowiczów ma może sprawną cewkę WN na podmianę w celu sprawdzenia czy moja cewka jest winowajcą falowania obrotów i lekkiego szarpania na zimnym silniku.. Wymieniłem już przewody oraz świece i może jest lekka poprawa a może to tylko moje subiektywne odczucie Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Imię: Jarek
Model: Focus trend
Silnik: zetec 1.6
Rocznik: 1999
|
cewkę możesz sprawdzić miernikiem (dobra 0,4-0,6 oma). sprawdz także przewód odpowietrzania skrzyni korbowej- moze być także przyczyną szarpania. falowanie obrotów -prawdopodobnie krokowiec do czyszczenia. I jeszcze ważna sprawa -filtry gazu wymienione?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Gaz w tym roku zakładany. Problem jest jak silnik jest zimny, szarpie przy ruszaniu a jak zmieniam bieg obroty skaczą do góry na chwile i opadają. Jak silnik się zagrzeje wszystko jest ok. Przyblokowałem rurę od filtra powietrza ręką i silnik przydusiło więc raczej nieszczelności brak. A czy nieszczelność na kolektorze wydechowym może coś takiego powodować?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Jarek
Model: Focus trend
Silnik: zetec 1.6
Rocznik: 1999
|
może wejdz w tryb serwisowy i zobacz czy są błędy
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 11-10-2008
Model: FFII
Silnik: 1.6 benzyna (100KM)
Rocznik: 2005
|
Nie masz płynu w dołkach świec? Cewka bez powodu się nie uszkadza.
|
|
|
#6 |
|
|
Błędów brak, płynu w dołkach też nie ma, rok temu była woda z powodu uszczelki pow spryskiwaczami. Ale teraz wymieniłem świece i kable. Cewka chyba nie była ruszana od nowości bo jest problem z jej odkręceniem. Sprawdzałem szczelność kolektora samostartem i raczej wszystko ok. A dodatkowy objaw od niedawna to przygazówka na zimnym silniku. Tzn. jak wcisnę sprzęgło przy zmianie biegów lub hamowaniu obroty skaczą do góry jak po wciśnięciu gazu. Na ciepłym silniku jest to zauważalne ale w bardzo małym stopniu.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Dzisiaj przeczyściłem przepustnice. Bardzo brudno nie było ale po jej odkręceniu zobaczyłem, że kolektor dolotowy jest cały mokry chyba od oleju i na jego dnie znajduje się pewna ilość oleju. Do tego przy wyłączonym zapłonie przepustnica nie jest zupełnie zamknięta jest szczelinka ok 2-3mm w najszerszym miejscu. Czy jest to normalne?
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Witam,
ponawiam pytanie. Zaczęło mi się szarpanie podczas przyspieszania najczęściej na 2,3 biegu. Czy może ktoś użyczyć cewki od 1.4 lub 1.6 bo to chyba te same?? |
|
|
|