![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Czarek
Model: Focus MK3 HB
Silnik: 1.6 TDCI 115KM
Rocznik: 2013
|
Od dwóch dni mam problem z dziwnym dźwiękiem z silnika. Nie ma objawów utraty mocy czy czegoś podobnego tylko buczy.
zakres "buczenia" 850-1600 obrotów bo później już działa turbo i nie słychać buczenia. Diagnostyka FOR SCAN wskazała Kod: P0380 - Obwód sterujący świec(y) żarowych(ej). Wg definicji Przyczyną tego kodu DTC może być: Przerwa w obwodzie Obwód wiązki przewodów zwarty do akumulatora lub zwarty do masy Zwarcie z masą lub z akumulatorem. Przekaźnik świec żarowych Niesprawne świece żarowe. Niesprawny albo uszkodzony PCM. W załączniku diagnostyka "na żywo" świec żarowych, 2 mają znacząco niższe napięcie, po osiągnięciu obrotów gdy buczenie ustaje napięcie na świecach jest już równe na poziomie 1.07.... Pytanie brzmi czy to może być powodem buczenia czy może być inna przyczyna? Zamówiłem już świece żarowe NGK i sprawdzę czy po wymianie przestanie, ale myślę że warto założyć temat, bo w internecie bardzo mało o takiej usterce. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 14-08-2013
Model: Focus MK2 FL
Silnik: TDCi 1.8
Rocznik: 2010
|
Przedewszystkim balans cylindrow nie ma nic wspolnego ze swiecami. Te pierwsze 4 informacje mowia o korektach wtryskiwaczy. Po dodaniu gazy wtrysk dziala na stalym kodzie zapisanym w sterowniku stad ta stala wartosc 1.07
|
|
|
|