Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-12-2014, 22:08   #1
bialko0019
ford::amateur

Imię: karol
Model: Focus
Silnik: 1,8 tdi
Rocznik: 1999
Domyślnie czynniki powodujace wyzsze spalanie

Witam. od zawsze mialem samochod na gaz, ostatnio zdecydowalem sie na diesla. Samo spalanie nie jest jakos specjalnie wysokie ( ok 7/100 na trasie ), jednak chcialbym sie kilka rezczy dowiedziec o dieslu. Oprócz sprawdzania standardowych rzeczy typu hamulce, świece itd w gazie zawsze wymieniałem i regulowałem m.in. filtr i regulowalem reduktor. Dużo przy tym w sumie można było osiągnąć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A jak to jest z dieslem ? Pierwszy raz mam doczynienia z tym sielnikiem i chciałbym się dowiedzieć. Czy tutaj też oprócz standrdowych rzeczy typu swiece też jakieś filtry ( np. powietrza ) wypadało by wymieniać by to spalanie minimalnie zmniejszyć? Jak to tutaj w dieslu jest? ;-) Dziękuję za każdą odpowiedź Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

bialko0019 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-12-2014, 22:16   #2
mojmistrz
ford::professional

Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDDi
Domyślnie Odp: czynniki powodujace wyzsze spalanie

Filtr paliwa, powietrza, dbać o wtryskiwacze nie lejąc jakiejś kambodżańskiej ropy, nie mulić auta i będzie git. W sumie 7l/100 to dla mnie sporo, taki wynik osiągnąłem latając po autobanach z klimą, normalnie mam coś w przedziale 5.5-6l/100. Tddi awaryjny i delikatny nie jest, wymagający też nie. Lej dobry olej, dobre paliwo, pilnuj filtrów i płynów, a auto się odwdzięczy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 13-12-2014, 22:27   #3
bialko0019

Tak, samochód nie dawno kupiony a w życiu z dieslem się nie obchodziłem, toteż wolałem zapytać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Typowe rzeczy, jak filtr paliwa, oleju i powietrza zamierzam wymienić razem z rozrządem, czy olejem, jak to po kupnie, bardziej myślałem, czy coś jest znaczącego w dieslu a benzyniaku co wypadało by sprawdzić.

A spalanie takie wychodzi przy jeżdzie równych 100km na ekspresówce okoló 120km/h. Także nie są to krótkie odcinki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeśli mówisz, że przy takiej jeżdzie ( na forum wyczytałem, że klima jest włączona przy nawiewie na szybę a zawsze takową mam pomimo nie sweicenia kontrolki ac ) 5.5/6l to trzeba się porządniej tym zająć.

A czy ropa nie z kambodży to nie sposób sprawdzić, potrafi się trafić nawet na orlenie, na którym tankowałem poprzednio benzyne i 2 razy zbiornik czyściłęm, bo pełno wody.

Ale dziękuję Kolego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 13-12-2014, 22:28   #4
VendettaCZ
ford::beginner

Imię: Darek
Model: Focus mk1
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2004

Zgadzam się z przedmówca że Twoje spalanie jest jak na diesla duze , ja sam mam rownież 5.5-6l/100 ale tez w zalezności od pory roku. W lato udało mi sie zejśc na 4.8 w cyklu mieszanym. Na niskich obrotach bym nie jeździł żeby zaoszczędzić ropę bo moze to spowodować przyspieszoną dewastacje dwumasy , ale nie wiem czy w waszym roczniku były już montowane Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ja do swojego od maja leje Ulitmate Diesel BP i zauważyłem spadek spalania o ok. 0.5l/100. Oby Ci służył diesel Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
VendettaCZ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-12-2014, 22:31   #5
mojmistrz

Na szczęście dwumasy nie mamy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tddi lubi obroty, emerycka jazda nie jest dla niego ani ekonomiczna, ani zdrowa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 13-12-2014, 22:39   #6
bialko0019

a to widzicie panowie, słuszna rada ;-) kurcze to diesel rzeczywiscie nie pali duzo, w przerwie po swiatecznej powymieniam wszystkie filtry i powoli troszkę za pewne zejdę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 13-12-2014, 22:48   #7
mojmistrz

Jeszcze kilka ważnych rad: nie pałuj go na zimnym silniku od razu po ruszeniu, bo turbinę zabijesz, pamiętaj o grzaniu świec w zimie(kumpel nie grzał nigdy, nie czekał na zgaśnięcie kontrolki, nie mówiąc o cyknięciu przekaźnika i później się dziwił, czemu mu auto ledwo pali i w tryb awaryjny wchodzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) nie gaś silnika od razu po dłuższej trasie na wysokich obrotach(ekspres, autostrada, krajówka) daj turbinie ostygnąć(dosłownie pół minuty do minuty), nie kręć do czerwonego pola, bo diesel najlepiej ciągnie tak od 1800 do 3-3,5k obrotów, później już nie dostanie kopa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Trochę inny styl jazdy, niż w benzynie.

Ostatnio edytowane przez mojmistrz ; 13-12-2014 o 22:51
mojmistrz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-12-2014, 22:58   #8
VendettaCZ

Imię: Darek
Model: Focus mk1
Silnik: 1.8 TDCI

No i trzeba pamiętać żeby dbać o jakość lanego paliwa bo fordy lubią dobre jakościowo paliwo a filtry są wrażliwe na wszystko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. No i sprawdź stan ogumienia bo tez dużo wpływa na spalanie - ale to przy każdym aucie ;p
VendettaCZ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-12-2014, 17:53   #9
Uziu
ford::expert

Imię: Paweł
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005

TDCI jest wrazliwy na rope , tddi nie , na czym moj nie chodzil , dymilo sie kopcilo i jechal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Co do obrotow to fakt , jezdzilem do max 2 tys , a pozniej mocniej 2,5-3 tys i spalanie zblizone. Mi po miescie pali 7 ale male odcinki , czasem klima, kombiak a to wieksza masa. Na trasie roznie , zalezy jaki styl ale tak 5-6 l. Dbac trzeba szczegolnnie o filtr paliwa i powietrza. Z czasu dac dobrze w palnik , niech sie przedmucha. A reszta to co napisali koledzy wyzej , w pelni sie podpisuje.
Uziu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-12-2014, 09:08   #10
czarafa

Model: focus mk1
Silnik: 1.8 TDDi

Witam, chyba wszystko już zostało powiedziane. Ja jedynie mogę potwierdzić spalanie - 20 km trasa plus miasto ok10 km codziennie nawet w zimę nie wchodzi powyżej 6 l/100km - tyle że nie jeżdżę szybciej niż 110 km/h - taki typ. Potwierdzam też obserwację kolegów - nie ma znaczącej różnicy pomiędzy emerycką jazdą a żwawszym zbieraniem się ze świateł - tak do 3 tys rpm - ale za to frajda większa. Filtry wymieniam co wymianę oleju - na blacie już 250 tys.km, u mnie od 65 tys km i bez żadnych problemów.
czarafa jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania