![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#251 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 20-08-2011
Model: Focus MK3
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2011
|
Witam, mam pytanie czy Ktoś usuwał egr-a programowo - poprzez modyfikację softu? jeśli tak, to proszę o opinie, + i - takiej "operacji"
|
|
|
|
|
|
#252 |
|
ford::average
![]() Imię: Tomek
Model: Focus MK3 FL, Focus MK2
Silnik: 1,5 TDCI 120 KM / 1,6 TDCI 109 KM
Rocznik: 2017 / 2005
|
Taki sam efekt jak blaszka - tylko koszta znacznie większe. Blaszka to kilka-kilkanaście złotych + montaż a programowo pewnie kilka setek chyba, że zrobisz przy okazji wycięcia dpf-a to może trafisz na kogoś, że zrobi w cenie filtra.
|
|
|
|
|
|
#253 |
|
|
Zastanawiam się nad wywaleniem egr-a programowo, blaszkę już mam, ale od jakiegoś czasu z blaszką, czy bez wywala błąd na desce Kasowanie pomaga na chwilę, miałem się brać za czyszczenie silniczka od egr-a, ale może załatwić z tym sprawę raz na zawsze? tylko, czy nie wiążą się z tym jakieś problemy w późniejszym użytkowaniu. Może wypowie się Ktoś, kto wywalił programowo egr-a?
|
|
|
|
|
|
#254 |
|
![]() Imię: Tomek
Model: Focus MK3 FL, Focus MK2
Silnik: 1,5 TDCI 120 KM / 1,6 TDCI 109 KM
Rocznik: 2017 / 2005
|
Mówię Ci, że nie ma żadnych problemów. Ja z blaszką jeżdżę drugi rok i bez błędów. Kolega ma wycięty programowo i bez żadnych błędów.
|
|
|
|
|
|
#255 |
|
![]() Imię: Janusz
Model: Focus FL
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2009
|
Mam zaślepiony EGR praktycznie od samego początku (przebieg 30 kkm), blaszka bez żadnych otworów, auto zbiera się lepiej od 1800, przez cały czas (ok. 3 lata) bez żadnych problemów .Żadnych błędów,mój obecny przebieg to 70kkm. Jeżeli występują jakieś problemy , to jest to moim zdaniem wina zużytego EGR i jego wadliwe działanie. Nie odpinałem żadnych wtyczek ,auto pracuje bez żadnych usterek.
|
|
|
|
|
|
#256 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#257 |
|
![]() Zarejestrowany: 14-08-2013
Model: Focus MK2 FL
Silnik: TDCi 1.8
Rocznik: 2010
|
Opiszę wam swoje przygody z egr. 20 tyś temu zaślepiłem egr gdyż powodem było poszarpywanie na 1,2 biegu i generalnie ciężko było ruszyć autem zazwyczaj gdy za szybko zmieniłem bieg z 1 na 2 było szarpanie albo albo silnik się prawie zadusił. Bywało i tak ze po wrzuceniu 2 biegu auto miało 1 tyś obrotów gaz w podłoge a on nic a nic nie przyspiesza dopiero po pewnej chwili jakjuż turbo się załączyło to auto rwało do przodu.
Po zaślepieniu problemy te ustały nawet spalanie się zmniejszyło ale nie spowodował tego zaślepiony egr tylko styl jazdy. Mianowicie wcześniej zeby uniknąć kangura musiałem na jedynce pokrecić do prawie 3 tyś obrotów potem dwójka i już można było jechać normalnie. Auto stało się żywsze/zrywniejsze na niskich obrotach i nei było już problemu z jazdą w korkach. Z minusów auto zaczeło głośniej chodzić i to wyczuwalnie. Śilnik pracował twardo do tego gdzieś z okolic turbiny chłodnicy spalin dochodził metaliczny dzwięk takie cykanie coś jak dzyń dzyń dzyń takie rytmiczne. Przy stałyhch prędkośćiach rzędu 110 - 120 auto chodziło głośniej, przy przyspieszaniu było tak samo. Teraz wyjąłem blaszke z egra po odpaleniu auta to co zobaczyły moje oczy to był obraz nędzy i rozpaczy z wydechu leciały kłęby dymu jak ze starego ikarusa co ruszał z przystanku (czarny gęsty dym) Po przegonieniu auta autostradą już nic nie kopci. No chyba że rano jak odpale to leci biały dym ale to pewnie para wodna. Silnik pracuje ciszej . Zastanawiam się nad daniem sprawy do mechanika zeby wykręcił kolektor i wyczyścił co się da a jak nie to kupię nowy ger przy okazji sprawdzę turbawke. |
|
|
|
|
|
#258 |
|
|
Odkręce silniczek egr-a i spr czy jest zasyfiony, jak coś przeczyszczę. Jeśli to nie pomoże i będzie wywalało błąd, to pozostaje wyprogramować.
|
|
|
|
|
|
#259 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
|
Piszecie o 1,6tdci i 1,8 tdci a to dwa zupełnie inne silniki
|
|
|
|
|
|
#260 |
|
|
Na razie wyczyściłem połączenie egr-a z silniczkiem, trochę było syfu. Zobaczę czy teraz będzie pojawiał się błąd.
|
|
|
|
![]() |
|
|
|