![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#71 |
|
ford::average
![]() Imię: Piotr
Model: S-max
Silnik: kopciuch 163 KM PS
Rocznik: 2010
|
We frankcars aso częstochowa olej do PS kosztowal 490 zl za 7 litrow, filtr 110 zl wymiana 120 zl
zdaje sie ze mozna wymienic swoj olej bylo by pewnie z 200 zl taniej. Adaptacja sprzegiel w cenie Kawa, mycie i odkurzanie fury gratis |
|
|
|
|
|
#72 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 29-03-2011
Model: S-Max; Fiesta
Silnik: 2.0 TDCi 163KM; 1.4 TDCi
Rocznik: 2011; 2006
|
Ja płaciłem w Autoklimat Tychy:
- olej 6l - 485 zł, - wymiana - 200 zł (nie wiem czy z adaptacją, ale zakładam że jeśli procedura przewiduje adaptację to została zrobiona), - filtr oleju 1589089 - 140 zł. Co zaś się tyczy Pana Sławka, to zdaje się że on padł ofiarą własnego sukcesu. Może gdyby tam mniej aut przyjeżdżało... Dość powiedzieć, że po wymianie oleju i filtrów we Fieście mojej żony wróciła do niego na następny dzień z uwagą, że w kabinie wyraźnie śmierdzi spalinami. Panowie chętnie zajęli się autem, wykonując ozonowanie i odgrzybianie układu wentylacji za co żona była łaskawa zapłacić. Oczywiście faktyczna usterka w postaci obluzowanego węża pozostała (po co zaglądać w ogóle pod maskę). Na następny dzień Pan Sławek nie raczył oddać pieniędzy za odgrzybianie układu w aucie, które nigdy nie miało nawet klimy, bo przecież usługa jest wykonana. To trochę jak w tym programie na TVN Turbo. Ponieważ jednak także na tym forum ów Pan cieszy się niezłą opinią, nie zrażony tym incydentem miałem jeszcze jedną przygodę, gdzie także dałem się niestety wydoić. Ale tym razem już po raz ostatni. A czy ten warsztat w Mikołowie to przypadkiem nie PZ Service, czy jakoś tak?
|
|
|
#73 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
U Sławka ostatnio Pan Grzegorz od IDSa wykazuje duże chęci do używania sprzętu, więc próbują robić co tylko się da... BTW - w Mikołowie to oczywiście PZ Serwis. Nigdy tam nie byłem, bo ciągle wystarcza mi Ford Sławek...
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 30-12-2014 o 18:40 |
|
|
|
|
|
|
#74 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 29-03-2011
Model: S-Max; Fiesta
Silnik: 2.0 TDCi 163KM; 1.4 TDCi
Rocznik: 2011; 2006
|
A czy są jakieś przesłanki przemawiające za wykonaniem adaptacji sprzęgieł? Czy to przy okazji wymiay oleju czy generalnie?
Czytałem już tutaj że na pewno odczuwalna mniejsza płynność przy zmianie biegów. A jeśli ta "płynność" nie uległa jakiejś odczuwalnej zmianie od nowości?
|
|
|
#75 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Generalna zasada - jak są zastrzeżenia do pracy skrzyni to warto sprawdzić czy jest update oraz na pewno wykonać te adaptacje. Inna sprawa, że te zastrzeżenia zwykle pojawiają się po tym jak skrzynia ma już trochę przejechane...
|
|
|
|
#76 |
|
ford::expert
![]() Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014
|
Dzwoniłem do szanownych Panów z ASO i uzyskałem następujące informacje:
-czy jest nowe oprogramowanie do skrzyni da się sprawdzić tylko i wyłącznie osobiście podpinając kompa ( a nie po vinie ) -jeżeli nie ma nowego oprogramowania to żadna kalibracja nic nie da, bo kalibracja to wgranie tylko nowego oprogramowania nadanego , ulepszonego przez producenta -i że nie ma czegoś takiego jak rozkalibrowanie skrzyni nawet po przebiegu rzędu 200 000 km Czy dobrze mi powiedzieli ? Oczywiście nie mam problemów ze skrzynią , ale zawsze profilaktycznie można coś ulepszyć , poprawić , sprawdzić i wtedy spokojnie jeździć. Ktoś na forum pisał że nie powinno być czuć zmiany biegów a ja jednak czuje Może jestem zbyt czuły Żona tam nie narzeka |
|
|
|
|
|
#77 |
|
ford::average
![]() Imię: Piotr
Model: S-max
Silnik: kopciuch 163 KM PS
Rocznik: 2010
|
na moją wiedze:
ad1. zgoda, sprawdzic czy jest update sterownika skrzyni biegów można poprzez podpięcie do IDS ad2. brednie, poza tym co za kalibracja, może adaptacja? jeśli skrzynia poszarpuje przy zmianie biegów to adaptacja może dużo dać. kalibracja to nie jest wgranie nowego oprogramowania (co za pomysł?!) ad3. adaptacja ma za zadanie dopasować (zaadaptować) żużywające się okładziny sprzęgieł (sprzęgło wielotarczowe mokre - jak w motocyklu). Już sama wymiana oleju na świeży może powodować niedelikatne zasprzęglanie poprzez zmianę środowiska w którym pracują tarcze. Ja odczuwam po 60tys km że skrzynia pracuje mniej gładko-wymieniam olej, robię adaptacje i znow jej praca jest jak nówki, więc nie robiąc adaptacji przez 200tyś skrzynia (sprzęgła) będą działać ale delikatnie mówiąc mniej precyzyjnie |
|
|
|
|
|
#78 |
|
|
Dzięki za odpowiedź. W ASO gość się zaśmiał że nie ma czegoś takiego jak adaptowanie zużywających się części aby skrzynia pracowała bardziej płynnie ponieważ tam jest wgrany SOFT i on jest jeden bez względu na zużycie części.
Ale z tego co piszesz , i z tego co mi w innym temacie ktoś napisał tto przy moim przebiegu ponad 180 000 wskazana jest adaptacja chcąc jeszcze długo bezawaryjnie jeździć. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#79 |
|
Tańczący z S-Maxami
![]() Zarejestrowany: 11-05-2014
Model: Romet
Silnik: Wigry
Rocznik: 1985
|
Podpytałem w ASO to za wymiane z olejem zawołali u mnie 650 zł. Adaptacji standardowo nie robią ale jeśli będę chciał to zrobią mi ją gratis. Tyle tylko że nie wiem czy jest sens bo skrzynia chodzi jak zegarek (i to szwajcar)Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#80 |
|
|
Dziwne bo sam olej oryginalny kosztuje 550 zł , do tego filtr i robota.
To coś tanioooooo , może mają promocje na dopłacanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
![]() |
|
| Tagi |
| automat skrzynia , s-max , skrzynia biegów , wymiana oleju |
|
|