Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-01-2015, 09:52   #1
frulik
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: Focus II kombi, Mondeo MK4 kombi
Silnik: 1.6 TDCI, 2,0 TDCI
Rocznik: 2005, 2012
Domyślnie Zanika ESP co jest ?

Samochód posiadam od 6 lat i w każdą zimę występował problem z ESP w trakcie jazdy potrafiło się wyłączyć (świeci kontrolka ESP)i po kilku dniach gasła i ESP działało. Zdarzało się też od razu po uruchomieniu stacyjki świeciła kontrolka (mimo, że poprzedniego dnia samochód normalnie pracował aż do zaparkowania i wyłączenia) przez cały dzień, lub kilka, aż kolejnego dnia od razu uruchomienie samochodu było ok (kontrolka ESP zgasła z pozostałymi).
Obecnie zdarzyło się, iż od uruchomienia samochodu ESP nie działało, po przejechaniu 3km nagle samochód wyłączył się podczas jazdy (silnik i elektryka) na około pół sekundy. Zrobiłem jeszcze 3 km i po zatrzymaniu chciałem jeszcze raz uruchomić pojazd - bez skutku.
Samochód został odholowany do warsztatu, gdzie okazało się, że strzelił bezpiecznik od rozrusznika (dokładnie od elektromagnesu rozrusznika). Wymiana nic nie dała. Został wyjęty rozrusznik i cały był w środku roztrzaskany. Został wymieniony na nowy i pojazd dało się uruchomić (nadal nie było ESP). Po przejechaniu 25km zaczął w trakcie jazdy pracować rozrusznik. Od tego momentu odpalanie samochodu wyglądało tak, że na stałe nie było bezpiecznika od rozrusznika, przekręcałem stacyjkę na pozycje kontrolek, po czym na chwilę (czas uruchomienia) wkładałem bezpiecznik, po czym szybko wyjmowałem. Po 6 dniach wróciło do momentu z naprawy (samochód odpalał i nie kręcił cały czas rozrusznik po odpaleniu - bezpiecznika nie musiałem wyjmować) - nadal nie było ESP.
Po kolejnej (długiej) wizycie w warsztacie okazało się, że obok skrzynki z bezpiecznikami (przy nogach pasażera - przy drzwiach) idzie wiązka i w niej było gdzieś zwarcie i wilgoć. Elektryk wymienił 2 kable (nie wiem jakie, ale przeciął wiązkę i puścił dwa bezpośrednio gdzieś). Po tej operacji wszystko było ok, ESP działało. Po kolejnych 5 dniach znowu od pierwszego uruchomienia ESP nie działa.
Samochód nie miał wypadku (gdzie np. wiązka kabli mogłaby być uszkodzona), jest garażowany od samego początku (zawsze jest temperatura dodatnia w garażu). Komputer pokazuje błąd czujnika położenia kierownicy.
Gdzie mam szukać prawdziwej przyczyny ?

frulik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-01-2015, 10:00   #2
szkodnik85
ford::advanced

Imię: Kamil
Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1.4
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Focus kombi II 2005r - zanika ESP

Skoro komputer pokazuje błąd czujnika położenia kierownicy to czemu się tym nie zajmiesz ? Czujnik ten znajduje się w zespole przełączników kierunkowskazów oraz wycieraczek. Ten czujnik jest istotnym elementem układu esp.
szkodnik85 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-01-2015, 10:03   #3
frulik

Ponieważ jest bardzo drogi i nie wierzę, że psuje się w zimę, a na lato się naprawia.
Stary 23-01-2015, 10:12   #4
szkodnik85

Wilgoć i mróz może dużo zdziałać w samochodzie. (Mój ostatnio stał 3 dni otwarty pod blokiem bo mu zamek zamarzł i nie dał się zamknąć ) Zobacz kable czy gdzieś są niepopękane.
Stary 23-01-2015, 10:13   #5
frulik

mogę zobaczyć, ale jakie kable i w którym miejscu ?
Stary 23-01-2015, 10:19   #6
szkodnik85

Jak rozbierzesz obudowę od kierownicy to zobaczysz je. Ja dobrze pamietam to albo są 3 albo 4 bedzie je widać z lewej strony na dole. A co do czujnika to kupiłem go za 30 zł. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. szukaj na Allegro manetki kierunkowskazów czasem sprzedają całe zespoły w których siedzi czujnik położenia kierownicy.
Stary 23-01-2015, 10:31   #7
frulik

A mogę prosić jakąś instrukcję jak to rozebrać i jak rozpoznam ten czujnik ? Nie ma obawy, że poduszka strzeli, albo co ? Przepraszam, ale nie znam się na mechanice
Stary 23-01-2015, 12:08   #8
frulik

czujnik, który znalazłem na aukcjach [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] jest na maglownicy. Jak wygląda ten na kierownicy i jak się zabrać, aby go zdemontować ? Czy po demontażu da się samemy stwierdzić (np miernikiem), czy jest zepsuty ? czy przeczyścić gdzieś przewody - jakie ?
Stary 23-01-2015, 12:33   #9
szkodnik85

ten czujnik który znalazłeś odpowiada prawdopodobnie tylko za wspomaganie. Czujnikiem od esp jest cos takiego. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Punkt nr 3
Stary 23-01-2015, 12:41   #10
frulik

Czyli trzeba zdjąć kierownicę z poduszką aby się do tego dobrać - to już chyba dla mechanika. a da się jakoś chociaż połączenia sprawdzić i wyczyścić (i jak mam się dostać do tego) ? Ile czasu może zająć mechanikowi wymiana takiego czujnika i czy faktycznie od niego zacząć wymianę ?
Odpowiedz

Zasady postowania