![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Michał
Model: Ford focus mk1 kombi
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2000
|
Witam wszystkich mam do was pytanie na temat odpowietrzania chłodnicy wiem że tematów jest wiele i wiem że układ odpowietrza się sam ale mam inne pytanie a mianowicie rok temu wymieniałem termostat po spuszczeniu starego płynu i nalaniu nowego okazało się że nowego nalałem znacznie mniej oczywiście nagrzewałem silnik. Ciekawym było to jak odpaliłem silnik aby go nagrzać (korek odkręcony)przy gazowaniu poziom płynu wzrastał więc zakręciłem korek pojeździłem dopiero po ok. dwóch dniach ubyło płynu i po dolaniu zgadzało się z tym co wylałem.
Za tydzień planuje wymianę płynu dlatego pytam gdzie popełniam jakiś błąd?? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Bartek
Model: Hatchback/ Kombi
Silnik: 1.6 100 km /1.5 120km
Rocznik: 2001/ 2016
|
Pokrętło ustawione na grzanie było
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
z tego co mi wiadomo to pokrętło grzania nie ma nic wspolnego z odpowietrzaniem - pokrętło nie otwiera obiegu tylko jest typowo mechaniczne nawiew zimny\ciepły
układ się sam odpowietrza |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Sławomir
Model: Focus MK3 FL Sedan
Silnik: 1.6 16V Duratec Ti-VCT (105KM) - Sigma
Rocznik: 2017
|
@ Michcio12173,
w poniższym linku znajdziesz wiele odpowiedzi (m.in. z tego Forum) na nurtujące Cię pytania: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez slawek_s ; 29-01-2015 o 21:28 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Michał
Model: Ford focus mk1 kombi
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2000
|
Dzięki wszystkim za odpowiedź mam jeszcze pytanko czy dam rade rozgrzać zimą silnik aż do włącznia wentylatora aby termostat się otworzył?
i drugie pytanie moge spokojnie przepukać chłodniczkę oleju tzn. zdiąć weże i podłączyć wąż ogrodowy?? Ostatnio edytowane przez Michcio12173 ; 29-01-2015 o 23:34 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::expert
![]() Imię: Paweł
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005
|
pojezdzij az sie zagrzeje silnik, poznniej na postoju przegazuj go kilka razy do odcinki i przytrzymaj, wtedy jest cien nadzieji ze wlaczy sie wentylator, bo w czasie jazdy w zime w TDDI to raczej niemozliwe, chyba ze bedziesz gume upalal.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 01-07-2012
Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDDi
Rocznik: 1999
|
Albo jeździł z dziewczyną na placu manewrowym, maksymalny wrzucony bieg to 2 ^^ i łuk do przodu, do tyłu, parkujemy. 30minut takiego męczenia i ze zdziweniem usłyszałem wentylator Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. na dworze było coś około -2, silnik uprzednio rozgrzany jak należy.
|
|
|
#8 |
|
ford::expert
![]() Imię: Paweł
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005
|
taki troche off Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. daj kobiecie auto to zrobi z nim takie cuda i takie rzeczy odkryje , ze przez wczesniejsze 10 lat uzytkowania sie o nich nie wiedzialo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 01-07-2012
Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDDi
Rocznik: 1999
|
Uziu, daleka znajoma odkryła niesamowitą zdolność jej opla- na samej feldze można zrobić nawet 150km, tylko co cholery tak szorowało i spowalniało auto? 😁
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#10 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Kamil
Model: Focus
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 1998
|
nie prościej przy wymianie termostatu i płynu jest po prostu przytrzymać wciąśnięty pedał gazu na ok. 2 tyś obr. przez jakieś ok. 10 min?
|
|
|
|