Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 31-01-2015, 16:26   #171
baad
ford::beginner

Imię: Jan
Model: Ford Focus mk3
Silnik: 1.0 125PS Hatchback
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: światła do jazdy dziennej po montażu

Cytat:
Napisał baad Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
w ksiazce obsługijest nieaktualny układ bezpieczników. Pod maska brak słynnego juz bezpiecznika F42 od tylnej wycieraczki(heatchbeack).
Byłem wczoraj w ASO z pytaniem gdzie sie podział F42(pytanie z gatunku wiedza podstawowa), bo jest tam w skrzynce puste miejsce...i okazało się, że czegoś nowego dowiedzieli się ode mnie. Po konsultacjach z elektrykiem nie wskazano mi jego połozenia. Wysłałem pytanie w tej sprawie do Ford Polska i Dilera samochodu. Na razie bez echa. Dla tych co mają FF3 z 2014 roku.
Ściagnąłem schemat bezpieczników do Focusa model 2015 i okazuje sie, że F42 zmienił swój numer na F33 i wylądował(na logike, gdzie powinno byc jego miejsce) w bagażniku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., w poprzednich rocznikach FF3 było tam wolne miejsce. Także oprócz schematu posiadanych bezpieczników pod maska(rozumiem, że któregoś może nie być-sa różne wersje) potrzebuje schemat bezpieczników w bagażniku i może w kabinie okazac się, że też!
Moje pytanie, ponieważ nie mam zbyt wielkiego wyboru proszę o radę, gdzie podpiąć tego plusa od świateł do jazdy dziennej, bo F42 nie wchodzi w grę. Rozumiem , że ma to być bezpiecznik, na którym pojawia się + po załączeniu stacyjki w pozycje zapłon!
Tu w swojej skrzynce nie mam juz chyba zbyt wielkiego wyboru. Jest bezpiecznik np. pod tytułem F27 -sprzęgło układu klimatyzacji . Wg. mnie ten bezpiecznik spełnia warunki. Proszę o potwierdzenie lub zanegowanie. Dzięki.

baad jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-01-2015, 16:56   #172
wojtoo
ford::average

Model: Focus
Silnik: 1.6 EB
Rocznik: 2011
Domyślnie

A bezpiecznik podgrzewanych lusterek ? Czytałem u ruskich ze tez tam podpinają

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
wojtoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-01-2015, 17:20   #173
baad

Cytat:
Napisał wojtoo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A bezpiecznik podgrzewanych lusterek ? Czytałem u ruskich ze tez tam podpinają

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
nie mam podgrzewanych lusterek, bo brak podgrzewanej szyby przód(taka opcja- Edition Start)Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 31-01-2015, 18:44   #174
baad

Namęczyłem się trochę żeby to pokazać co mam na zdjęciu -mozliwości podłączenia tego "+" ledów chyba niewiele:
F-21 przełacznik światła stop 5Amper
F-27 sprzęgło układu klimatyzacji 15A
F-39 moduł sterujący ustawieniem reflektorów halogenowych 5A
co wybrać słucham szanownych kolegów
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 31-01-2015, 19:28   #175
kuhler

Imię: Jacek
Model: Focus, Fiesta
Silnik: 1.6 , 1,25
Rocznik: 2014, 2014

Witaj
To prawda, cały slot w którym powinien znajdować się bezpiecznik F42 jest pusty.
Gniazda bezpiecznikowe znajdujące się w nim pozbawione są styków "wyjściowych" (po bezpieczniku), jednakże posiadają styki "wejściowe" zasilane napięciem +12V pojawiającym się po załączeniu "zapłonu". Ja wykorzystałem to i podłączyłem moje LEDy jak na fotce. Przy tym układzie podłączenia gniazda dwu-bezpiecznikowego do slotu konieczne jest obsadzenie obydwu gniazd bezpiecznikami. Jeżeli obrócisz gniazdo o 180 stopni wystarczy tylko jeden bezpiecznik lecz gniazdo nie "wpina się" prawidłowo (wystarczająco głęboko w slot) i kabel jest prowadzony "mniej elegancko" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam
Jacek
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Skrzynka bezpiecznikowa.jpg (90.6 KB, 322 wyświetleń)
kuhler jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-01-2015, 19:54   #176
baad

słuchaj taki sam bypass 2 bezpiecznikowy kupiłem na allegro.. nie rozumiem,czyli twierdzisz, ze w F42 jest gniazdo pod napięciem, sądziłem że tam jest tylko pusta dziura w tym plastiku? Jakie bezpieczniki tam załadowałeś
ile amper na dół a ile na górę?

Bump:
Cytat:
Napisał kuhler Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witaj
To prawda, cały slot w którym powinien znajdować się bezpiecznik F42 jest pusty.
Gniazda bezpiecznikowe znajdujące się w nim pozbawione są styków "wyjściowych" (po bezpieczniku), jednakże posiadają styki "wejściowe" zasilane napięciem +12V pojawiającym się po załączeniu "zapłonu". Ja wykorzystałem to i podłączyłem moje LEDy jak na fotce. Przy tym układzie podłączenia gniazda dwu-bezpiecznikowego do slotu konieczne jest obsadzenie obydwu gniazd bezpiecznikami. Jeżeli obrócisz gniazdo o 180 stopni wystarczy tylko jeden bezpiecznik lecz gniazdo nie "wpina się" prawidłowo (wystarczająco głęboko w slot) i kabel jest prowadzony "mniej elegancko" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam
Jacek
No tak ale zobacz na mój schemat F42 to było gniazdo 4 z rzędu - ja źle zaznaczyłem(przez pomyłkę) na zdjęciu(jako 3ecie) i pokazałem czerwonym kółkiem gniazdo po bezpieczniku F43 (Moduł sterujący reflektorów (układ regulacji ustawienia reflektorów ksenonowych), zespół reflektorów adaptacyjnych) do którego wpiąłeś ten bypass? To jak w końcu jest?
Podłączyłeś do gniazda po F43 czy po wycieraczce tylnej szyby F42?

Ostatnio edytowane przez baad ; 31-01-2015 o 20:55 Powód: bład
Stary 02-02-2015, 08:58   #177
wojtoo

koledzy, jak już bawicie sie elektryką to róbcie to z głową.
jak ktoś ma ten bypass na wierzchu to niech omomierzem sprawdzi sobie połączenie pomiedzy nóżką bliżej wyjscia kabelka i kabelkiem.
Zeby była zapewniona ochrona przed przeciązeniem PRAD MUSI PŁYNĄĆ PRZEZ BEZPIECZNIK!
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg bezpiecznik.jpg (9.0 KB, 166 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez wojtoo ; 02-02-2015 o 18:32
Stary 02-02-2015, 15:17   #178
baad

Rzeczywiście jest różnica lewa fotka Twoja prawa kuhlera, moze w końcu się dogadacie ,bo jeszcze nie podłaczyłem...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Bump: wojtoo, w kazdym bądź razie dzieki za ostrzeźenie!

Ostatnio edytowane przez baad ; 02-02-2015 o 15:22 Powód: nieczytelne zdjęcie
Stary 02-02-2015, 17:09   #179
baad

Cytat:
Napisał wojtoo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zeby była zapewniona ochrona przed przeciązeniem PRAD MUSI PŁYNĄĆ PRZEZ BEZPIECZNIK!
Kupiłem próbnik i sprawdziłem to dzisiaj, wojtoo MASZ RACJĘ! kuhler obróć sobie wtyczkę...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump: Gdzie umieściliscie tą centralkeę od ledów i jak umocowaliście (blachowkręty,taśma dwustronna, klej czy co?)
Stary 02-02-2015, 17:33   #180
wojtoo

Bump: @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] jak masz ten bypass to możesz go pomierzyć bez bezpieczników pomierzy ktorymi pinami jest stałe połączenie?
Niestety nie mam możliwości pomierzyć u siebie. Jak znajde chwile to zerknę dla pewności.
Jeśli by było tak jak na zdjęciu ponizej to nie było by tak zle.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg bezpiecznik.jpg (20.9 KB, 233 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez wojtoo ; 02-02-2015 o 18:34
Odpowiedz

Tagi
bezpiecznik , drl , focus , światła dzienne

Zasady postowania