Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-02-2015, 22:12   #1
mitny
ford::beginner

Model: Mondeo MKIV, S-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2011, 2008
Domyślnie S-MAX-czy to dobry kierunek?

Witam,
Zacznę od tego, że obecnie ciągle jeszcze jeżdżę wysłużonym Mondeo MK2 2.5V6 hatchback (zagazowany) i jestem z niego nadal zadowolony - co prawda mam z nim swoje przygody - jak to w fordach pojawiają się ciekawe usterki ale z większością poradziłem sobie sam więc oceniam go pozytywnie. Przy aucie część rzeczy robię sam - nie boję się wjechać na kanał i podziałać przez godzinę albo dwie ale znów też nie mam czasu by przy aucie siedzieć kilka dni.
Na wiosnę muszę kupić drugie auto - powiększa mi się rodzina - więc szukam czegoś bardziej przestronnego i najlepiej wyższego - sam jestem wysoki a wkładanie dzieci do fotelików w Mondeo nie jest jakoś super wygodne. I w tym momencie pojawia się myśl o S-MAXie - zarówno wizualnie jak i praktycznie wydaje się to auto pasować do moich potrzeb. Najbardziej pasował by mi 140KM diesel z automatem. Benzyna raczej odpada - w tym gabarycie diesle to jednak radzą sobie dużo lepiej moim zdaniem.
Mój budżet to 35tyś. Chciałbym aby posłużyło mi co najmniej 5 lat.
I tu pojawiają się pytania.
Czy szukanie takiego auta w tej cenie to proszenie się o kłopoty?
W ogłoszeniach większość ma przebiegi około 200tyś. - pewnie większość zanim trafiła do nas miała ze 300tys. Czy powinienem się obawiać takiego przebiegu?
Jakich problemów mogę się spodziewać - silnik, podwozie, nadwozie? Awarie czy zużyte elementy które w tym wieku i przebiegu wymagają naprawy/wymiany?
Czy zamiast automatu lepiej zastanowić się nad manualem? S-MAXów w manualu jest znacznie większy wybór.
A jeśli nie S-MAX to jaka alternatywa? VW Touran czy może poczciwe Mondeo w kombi?

Proszę o jakieś rady.

mitny jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-02-2015, 16:44   #2
czeslaw555
ford::average

Imię: Czesław
Model: LB
Silnik: 2.0 HDi
Rocznik: MK5
Domyślnie Odp: S-MAX-czy to dobry kierunek?

Cytat:
Napisał mitny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy szukanie takiego auta w tej cenie to proszenie się o kłopoty?
dokładnie tak, choć jak będziesz szukał z początków produkcji to może i kupisz
Stary 05-02-2015, 17:30   #3
c-matix
ford::professional

Model: Focus C-Max , Fusion
Silnik: 2.0 16v 145KM , 1.6 Tdci 90KM
Rocznik: 2006 Silver Polar, 2006 Jeans Metalik

Musisz albo szukać 2006-2007 zadbanego, lub 2008 ale już wtedy coś zawsze wychodzi a to coś malowane, a to coś do zrobienia.
Ale jesli chodzi o mondeo mk4 to w porównaniu do twojego to inna bajka i inny komfort wsiadania i itp. Musiał byś najlepiej gdzieś w komisie lub salonie podpatrzeć jak to wygląda. Lub alternatywa C-max z poczatku produkcji te 2011 roczniki do wiosny potanieją jeszcze i za te pianiądze coś znajdziesz
c-matix jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-02-2015, 19:43   #4
mitny

Siedziałem chwilkę w C-MAXie i wydaje się dla mnie za ciasny (rosły ze mnie facet) - w dodatku bagażnik ma mniejszy a ja muszę zmieścić 2 wózki.
Możecie mi coś więcej napisać na temat silnika, skrzyni i ogólnie karoserii?
Czy w Mondeo silniki i skrzynie to te same co w S-MAXie? Jaka jest ich żywotnosc? W starszych samochodach zwykle mechanicy odradzają automat - jak to wygląda w tym przypadku?
Niestety widzę, że na S-MAXa w automacie to raczej małe szanse.
Na szybko na otomoto wg. moich kryteriów S-MAXów z automatem jest zaledwie kilka i raczej podejrzane np. 29tys za rocznik 2009.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Natomiast już w manualu to już jest ponad setka.
Stary 05-02-2015, 22:25   #5
c-matix

Cytat:
Napisał mitny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Siedziałem chwilkę w C-MAXie i wydaje się dla mnie za ciasny (rosły ze mnie facet) - w dodatku bagażnik ma mniejszy a ja muszę zmieścić 2 wózki.
Ciasno ja mam 195cm i tam siedze ok
Stary 05-02-2015, 22:35   #6
sizarrio

Imię: Cezary
Model: Opel Vectra C GTS
Silnik: 1,9 cdti
Rocznik: 2008
Domyślnie

Jestem 4cm wyższy i szczerze powiem doceniam ilość miejsca nad głową w Galaxy. Do tego wkładanie malucha do fotelika to bajka. Moje subiektywne wrażenie smax jest ciut ciasniejszy. Zapusc jeszcze po filtrach Galaxy, tylko chyba budżet trzeba będzie podniesc

Wysłane z mojego Venue 8 3830 przy użyciu Tapatalka
Stary 05-02-2015, 23:11   #7
c-matix

Cytat:
Napisał sizarrio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jestem 4cm wyższy i szczerze powiem doceniam ilość miejsca nad głową w Galaxy. Do tego wkładanie malucha do fotelika to bajka. Moje subiektywne wrażenie smax jest ciut ciasniejszy.
Galaxy z S-max chyba w środku jest tak samo, może być złudzenie przez nie opadający dach do tyłu i bardziej kwadratowa kubatura. Co do pojemności i wygody zapinania pasów w fotelikach to auta wielkości s-maxa są bezcenne. Sam mam c-maxa i jak mam czasami zapinać w osobówce to pod nosem latają k.....y zamiast po ulicy.
Stary 06-02-2015, 13:30   #8
czader

Imię: Lucas
Model: był S-MAX szukam nowszego :-)
Silnik: 1.8TDCI
Rocznik: 2008

Kupuj S-Maxa :-) ja mam trojke dzieci i bardzo go chwale - duza szerokosc i odleglosc miedzy kolanami iedzacego z tylu a przednimi fotelami robia wrazenie. Duzy bagaznik - ogolnie super szczegolnie na dalsze wyjazdy bo do krecenia po miescie jest duzy trudniej zaparkowac itd ale cos za cos.

Jezeli chodzi o kupno S-maxa za 35 tys - powinienes dostac cos w roczniku 2006-2008 - nie bedzie to igla i bedzie miec nalatane pod 200 tys km.

Co z tego ze mialo jakies przygody - moj mial i sprawuje sie swietnie - nie ma co tragizowac ale duzo zalezy od szczescia. Piszesz ze sam troche grzebiesz - rozpoznasz konstrukcje i drobniejsze rzeczy sam naprawisz.

Pewnie ze lepiej kupic igle ale na takiego S-maxa to trzeba przeznaczyc 50K w gore...

Powodzenia

Czader
czader jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-02-2015, 16:56   #9
mitny

Dzięki za info. Co do porównania C-MAXa, S-MAXa i Galaxy to wydaje mi się, że na siedzeniu kierowcy specjalnych różnic nie ma między S-MAXem i Galaxy (choć Galaxy wydaje się ciut wyższy ale to trzeba mieć chyba powyżej 200cm aby czuć różnicę – ja mam kilka mniej i nie robi mi różnicy). Galaxy jest dla mnie trochę zbyt duży – poza tym żona też sporo będzie tym autem jeździć i S-MAX wydaje się dobrym kompromisem.
Wiem, że igły nie dostanę (nie bez powodu w ogłoszeniach są podobnie rocznikowo auta o ponad 10tys droższe) - pewnie w moim przedziale cenowym większość miała jakąś przygodę ważne by konstrukcyjnie był nienaruszony i dobrze zrobiony. Sam sporo jeżdżę do pracy itp. i wiem, że jakby się nie starało to zawsze przygoda się może trafić niekoniecznie z własnej winy. Nie chciałbym jednak trafić na jakąś minę stąd moje pytania jakich problemów mogę się spodziewać w tych autach po przebiegu znacznie powyżej 200tyś. i jaka jest trwałość skrzyni automatycznych?
Stary 06-02-2015, 18:35   #10
potraff
ford::advanced

Imię: Wiktor
Model: Focus cztery z kartonem mleka a był mondeusz cztery
Silnik: EB
Rocznik: 2018

tu taki mały przykład. Mondeo z silnikiem podobno "gorszym" od 2.0 tdci (na pewno ma słabszą dwu masę). Co do skrzyni, nie podpowiem.
potraff jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania