Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-02-2015, 21:27   #1
Marek K.
ford::amateur

Model: Transit
Silnik: 2.5D
Rocznik: 1997
Domyślnie Brak mocy,stukanie z okolic pompy paliwowej

Witam... od czterech miesiecy jestem posiadaczem Transita z 97 roku z silnikiem 2.5 D... jest to moj pierwszy pojazd tego typu dlatego jestem zielony w tym temacie... ostanio w czasie jazdy stracil moc... objaw jest na tyle dziwny,ze odpala bez problemu i nie kopci... silnik na wolnych obrotach chodzi wzorowo... natomiast przy obciazeniu (jazda) wyraznie czuc,ze brak mu mocy... gaz w podloge a reakcja minimalna... praktycznie zadna... natomiast z okolic pompy wtryskowej pojawia sie dziwny metaliczny stukot... pojawia sie lecz nie zawsze... po odpalniu jest cisza dopoki nie przygazuje... zauwazylem tez,ze po dadaniu gazu ale wstopiu minimalnym tak ledwo ledwo silnik tak jakby sie dlawil i dostaje lekkiej trzesionki... gdy wcisne gaz mocniej wszystko jest ok... przestudiowalem forum i sytuacja jest nie jasna... moze to byc wina popsutego wtrysku lub samej pompy... ale objawy opisywane na forum nie pasuja do moich... popsuty wtrysk oznacza wlasnie stukot i dymienie... u mnie slychac wyrazne stukanie z okolic pompy ale brak dymienia... ? w dodatku przejrzalem powierzchownie wtryski i sa 2 jakby wisniowe/brazowe 1 bialy i 1 zielony nie wiedzialem co to znaczy poki nie przejrzalem forum... i rece mi opadly... jutro ustale jaki to silnik (mam nadzieje,ze numery beda czytelne) i sprawdze jakie powinny byc te wtryski... ogolnie wedlug rozpiski powinien tu byc silnik 76 KM z charakterystycznym barankiem ale takiego nie mam... wiec szykuja sie niezle cuda...

Teraz jak to sprawdzic dokladnie czy stukanie pochodzi z pompy czy z jakiegos wtrysku? Co z tymi roznymi kolorami wtryskow? Wczesniej chodzil prawidlowo wiec jakim cudem ??

Trudno dzis znalesc dobrego mechanika ktory siedzi w takich smaczkach a nie mam czasu jak i nerwow na prowadzenie auta kilku krotnie do "specjalisty" celem poprawek lub ponownej diagnozy dlatego chcialbym mozliwie jak najwiecej ogarnac sam...

Pozdrawiam

Marek K. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-02-2015, 22:15   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Brak mocy,stukanie z okolic pompy paliwowej

Cytat:
Napisał Marek K. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Teraz jak to sprawdzic dokladnie czy stukanie pochodzi z pompy czy z jakiegos wtrysku?
Poluzuj po kolei przewód wysokiego ciśnienia na wtryskach i dowiesz się, który wtrysk ewentualnie stuka. A jeżeli żaden nie przestanie - to znaczy że pompa. Warto mieć warsztatowy stetoskop do takich poszukiwań, nie jest drogi...

Ale i tak wiadomo, że czeka ciebie wymiana wszystkich wtrysków...

Zajrzałeś do wątku [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] post #63 ?

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 10-02-2015 o 22:19
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-02-2015, 00:16   #3
Marek K.

Tego nie widzialem... Dzieki za info! Bardzo przydatne rzeczy! hmmm... z wtryskami rozumiem... zrobie taj jak piszesz... ale z pompa widze male roznice... ja mam taka... http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...d=0CB4QMygAMAA jest na scianie wyraznie widoczny kruciec... czy to jest ten do mierzenia cisnienia? teraz drugie pytanie... czy ta sruba do regulacji to jest ta ktora u mnie ukryta jest pod tym stozkiem na gorze pompy? tak jak w tym zdjeciu (pompa z lewej) [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] bo czytalem o niej w jakims temacie... trzeba ja o dwa obroty przekrecic... zreszta roznie pisali... pzdr
Stary 11-02-2015, 08:48   #4
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał Marek K. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jest na scianie wyraznie widoczny kruciec... czy to jest ten do mierzenia cisnienia?
Generalnie połączony jest z wnętrzem pompy, może służyć do pomiaru ciśnienia wewnętrznego, najczęściej używa się go do odpowietrzania pompy.
Cytat:
teraz drugie pytanie... czy ta sruba do regulacji to jest ta ktora u mnie ukryta jest pod tym stozkiem na gorze pompy? tak jak w tym zdjeciu (pompa z lewej) [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] bo czytalem o niej w jakims temacie...
Masz to wszystko opisane w tym samym wątku do którego link podałem wyżej, tyle że w pierwszych postach...

Zanim zaczniesz tym się zajmować i próbować coś więcej uzyskać z silnika, musisz doprowadzić do jego prawidłowej, stabilnej pracy. Kręcenie tą śrubą w sytuacji kiedy nie możesz prawidłowo niczego ocenić chyba nie ma sensu.
Stary 11-02-2015, 16:54   #5
Marek K.

Na wolnych obrotach on pracuje dobrze... niestety krecenie srubka nic nie pomoglo... nadal slychac wyrazne stukanie z okolic pompy... myslalem,ze to moze pierwszy wtrysk ale po jego poluzowaniu tez stuka... rozruszanie tego tloczka z boku pompy tez nic nie daje... pompa idze do specjalisty... dzieki za pomoc! pzdr
Odpowiedz

Zasady postowania