Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Zamknięty Temat

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-02-2015, 15:23   #191
kruger
ford::advanced

Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Nowe Mondeo mk5 - wrażenia z użytkowania

Ale jakie słabości? Ja nie zauważyłem słabości w prowadzeniu, porównaj sobie prowadzenie MK5 do nowego Passata, Puga 508 czy Insigni. Wszystkie nowe auta mają elektryczne wspomaganie co wpływa negatywnie na wyczucie drogi poprzez kierownicę ale akurat nowe Mondeo wciąż bardzo dobrze informuje kierowcę ot tym, co się dzieje z autem.

kruger jest offline  
Stary 11-02-2015, 15:29   #192
Atlis
ford::professional

Imię: Marian
Model: Focke-Wulf
Silnik: 1.6EB 207KM/333Nm
Rocznik: 2011

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - przecież Zachar powiedział, że miał Mk3 i i tak uważa, że Mk5 prowadzi się świetnie.
Atlis jest offline  
Stary 11-02-2015, 16:13   #193
odini

Ja o własnych spostrzeżeniach z krótkiej jazdy testowej MK5 Kombi nie chcę w ogóle pisać. Bo po co. Chcę mieć święty spokój. Zresztą pisanie czegokolwiek o prowadzeniu po 10 przejechanych km nie ma najmniejszego sensu. Tutaj bardzo duży wpływ mają opony i koła o czym ostatnio przekonałem się dzięki miękkim jak galareta oponom Bridgestona. Aby mieć prawdziwe porównanie w prowadzeniu czy to MK2 czy MK3 czy Mk5 tak naprawdę trzeba by wszystkie wyposażyć w te same opony i felgi. A testy odbywać w podobnych warunkach pogodowych.

Bo jaki ma sens testować Mondeo Mk5 w zimie a MK4 w lecie na zupełnie innych gumach. Praktycznie żaden. Na pierwszy rzut to oka można się jedynie wypowiadać o jakości plastików o ogólnym odczuciu.

Mondeo MK5 jest piękne ale tylko na kołach 18+. Ma naprawdę ładny wyświetlacz w desce rozdzielczej. Zdecydowanie ładniejszy od koreańskich transformersów i bardziej poważny a nie zabawkowy. Siedzenia trzymają mocno, dla mnie za mocno bo się przyzwyczaiłem do kanapowych w MK4. Ale niektórym to pasuje. Ten panelik w wersji o której pisze Zachar a taką samą podróżowałem to koszmar nie oszukujmy się. Ale radio cd600 w Mk4 to też był koszmarek. Czyli trzeba brać wersję z normalną nawigacją typu NX w MK4. Widziałem tylko na zdjęciach. A na nich prezentuje się dobrze. I ta gałka zmiany biegów z Mk4 nie wiem dlaczego tego nie zmienili. Nie mówię, że w MK4 była brzydka ale no cóż przecież to już 8 lat minęło od premiery MK4.
Plastiki deski rozdzielczej, podszybia drzwi - przyzwoite. Plastik tunelu- imitacja aluminium poniżej krytyki. Zgadzam się z Zacharem. Przydałoby się przynajmniej taka imitacja jak w MK4 Titanium. Auto jest nieźle wyciszone (Diesel). Mój MK4 chałasował na 1 i 2 biegu. Wyciszałem GMS 010B i GMS DP1 Teraz MK5 bez tych wygłuszeń jest tak samo cichy. Ale już przy 100 km/h poziom głośności chyba identyczny. Ogólnie samochód moim zdaniem znacznie ciekawszy od Passata poprzedniej generacji. Najnowszego jeszcze nie widziałem ale czytałem, że jakością wykonania odstaje znacznie na plus od MK5.
Czyli jest miejsce na poprawki w Mondeo. Gdyby auto kosztowało w titanium hybrydzie 90 tysięcy brałbym w ciemno.

Ostatnio edytowane przez TOMAS ; 11-02-2015 o 18:47
  Otrzymano Naruszenie Regulaminu
Stary 11-02-2015, 19:37   #194
biner

Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32
Rocznik: 2015

PAnowie dzisiaj się dowiedziałem oficjalnie że zig92 nie pracuje już w city car nad czym bardzo ubolewam, ponieważ jego zastępca nie jest już tak chojny. Druga sprawa zapytałem się u innego dealera o wkładkę rabatową i dostalem informację ze ona nie dotyczy zakupów na firmę (flotowych itd) Cennik promocyjny podobno dziala na zasadzie jak inaguracyjny czyli Kowalski przychodzi dostaje to co w cenniku czyli rabat 4000 + na otarcie łez dywaniki i do widzenia.Reasumując to wszystko Życzymy Fordowi sukcesów w sprzedaży!!!!!!!
biner jest offline  
Stary 11-02-2015, 19:45   #195
slawek-kali
ford::expert

Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025

Kup nowke za odra, calkiem inne podejscie do klienta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
slawek-kali jest offline  
Stary 11-02-2015, 19:58   #196
michjak
ford::amateur

Model: mondeo
Silnik: mk4
Rocznik: 2011

napisze jeszcze raz, czekaj na superba. Zanosi sie na hit, wieć zobaczymy jak rura zmięknie fordowi, a cennik schudnie na mondeo.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Większośc z nas narzeka, że mk5 jest wyraźnie mniejszy od mk4. Superb już był mega pojemny a teraz go jeszcze poszerzyli. Będzie wygoda jak w starych merolach.

Nowy mondek to ciut większy focus. Jedyna wyrażna różnica to cena. Może zamiast niego powinni do europy wprowadzić taurusa, jest większy o mk5 i nawet mk4

Ostatnio edytowane przez michjak ; 11-02-2015 o 20:03
michjak jest offline  
Stary 11-02-2015, 20:08   #197
slawek-kali
ford::expert

Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025

Jeśli chodzi o nowego superba to w Wolfsburgu się go boja.
Auto we wszystkich testach miażdży.
slawek-kali jest offline  
Stary 11-02-2015, 20:12   #198
biner

Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32
Rocznik: 2015

będe teraz u czechów a 17 lutego jest premiera w pradze a więc poczekam ten miesiac i zamówie najwyzej superba a w ostateczności dołożę do passata, no chyba że się zreflektują w co wątpie
biner jest offline  
Stary 11-02-2015, 21:15   #199
kruger
ford::advanced

Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013

Cytat:
Napisał Kalik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli chodzi o nowego superba to w Wolfsburgu się go boja.
Auto we wszystkich testach miażdży.
Są już jakieś testy Superba? Ja go nawet nie widziałem.
kruger jest offline  
Stary 11-02-2015, 21:15   #200
krychos
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał odini Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Całe szczęście dla Forda , że Zachar na codzień jeździ Audi bo gdyby jeździł MK4 to obnażyłby słabości związane z prowadzeniem.
Coś mi się zdaje, że Zachar jeździ Superbem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał biner Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
PAnowie dzisiaj się dowiedziałem oficjalnie że zig92 nie pracuje już w city car
No przecież pisałem, że nie pracuje. Trochę znam tę branżę i być może wyleciał za zbyt dobre rabatowanie.

Ostatnio edytowane przez krychos ; 11-02-2015 o 21:19
krychos jest offline  
Zamknięty Temat

Zasady postowania