Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-02-2015, 15:49   #1
bruneros
ford::advanced

Imię: Michał
Model: Mondeo MK4 2.0 TDCI Ghia
Silnik: 2.0 TDCI 140KM
Rocznik: 2009
Domyślnie Schodkowe schodzenie z obrotów 2.0 TDCI, glosna praca

Ostanio zauwazylem, ze po przygazowaniu na luzie (bez znaczenia czy na zimno czy na ciepło) wskazowka obrotomierza w koncowej fazie - tj. ponizej 1000 obrotow nie opada miarowo, tak jakby schodowo... wydaje mi sie ze powinno to sie odbywać płynnie.... nakręciłem [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - czy ktos moze porównac czy tez tak ma u siebie i czy to normalny objaw ?
dodatkowo na biegu jałowym słychac jakby spiewanie jest slyszalne przy schodzieniu z obrotów - pod obciazeniem znima - [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

mam wrazenie ze ostanio modzioł zaczał jakby gorzej jezdzic i szukam ew. przyczyn. nie wiem czy to kwestia zimna, zimy, ze dawno nie dostał w palnik czy moze cos woła o wymianę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

generalnie jest kilka rzeczy, ktore mozna by uznac za niepokojące:
- silnik pow 2 tys obrotow staje sie dosyc glosny (i generalnie mam porownanie do drugiego 2.0 tdci z 2010 roku 140km przedlifta i 115km polifta. tam ciagnie zdecydowanie ciszej... zresztą na jałowym te silniki pracują jakby bardziej miękko)
- przyspieszenie - generalnie tez slabiej... przy przekraczaniu ok 1700 obrotow z wyzszego biegu, takie jakby zawachanie sie turbiny a potem idzie...
- na zimno przez chwilę, zanim wyjadę z osiedla slyszalna turbina wyje jak karetka (delikatnie, potem ten dzwięk znika i sie nie pojawia)

170 tys przebiegu, przed rozrządem, rolkami itd. bez chipa, zaslepionego egr-a i innych udziwnień.

ktos ma jakies pomysły co moze bolec tego misia ? za co sie zabrać ? w pierszej kolejnosci do wymiany zamowilem zawór podcisnienia turbiny (bo co jakis czas buczy po wylaczeniu)...

bruneros jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-02-2015, 16:35   #2
airmate
ford::average

Imię: JACK
Model: Mondeo MK4 Kombi \ FocusMK2
Silnik: TDCI 2.0/115KM\ TDCI 2.0 136 KM
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Schodkowe schodzenie z obrotów 2.0 TDCI, glosna praca

Kolego po zgaszeniu słychać jak buczy u ciebie zawór sterowania turbiny - miałem podobny objaw auto ociężałe jakby coś go hamowało, po wymianie zaworu wszystko jest ok - tez buczał po zgaszeniu samochodu
airmate jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-02-2015, 12:54   #3
bruneros

Cytat:
Napisał airmate Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolego po zgaszeniu słychać jak buczy u ciebie zawór sterowania turbiny - miałem podobny objaw auto ociężałe jakby coś go hamowało, po wymianie zaworu wszystko jest ok - tez buczał po zgaszeniu samochodu
- zawór sterowania turbiny wymieniony (jeden). auto o wiele przyjmniej jedzie. tubina bardziej miękko pompuje od samego dolu, takze duzy plus :-) wrazenie zaciągniętego ręcznego znikneło. Zastanawiam się czy profilaktycznie nie wymienić drugiego zaworu (od przepustnicy ?) Nic teraz przy gaszeniu nie buczy, ale czy moze on jest odpowiedzialny za to schodkowe zlazenie z obrotów ponizej 1000 ? co zamiescilem w filmiku ?

- dodatkowo wymieniłem filtr powietrza - po ok. 30 tys. wyjaśniła się też kwestia hałasów. Puszka filtra powietrza wyczepiła sie z poduszek i latało to troche i postukiwało.

Dodatkowo na osłonie silnika brakowało jednej poduszki na ktorą osłona jest zaczepiona i na skutek wibracji osłona obijała się o coś dodatkowo powodując hałas - jakby ocierania sie paska o coś.

Zaślepiłem też egr - testowo na powiedzmy 1000km, pozniej go "odślepie" zeby zobaczyć czy róznica w jezdzie jest wyczuwalna.

Do zrobienia została wymiana oliwy w silniku - zaleje zamiast fordowskiego Millers Oils EE Longlife ECO 5W-30 wraz z płukanką Millersa.
No i w skrzyni tez... zamówiony juz RAVENOL MTF-2
Stary 23-02-2015, 13:17   #4
Jarek_Lodz

Imię: Jarek
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI

Jeżeli nie sypie ci z rury wydechowej, to ja bym nie zaślepiał EGRa.

Miałem chwilę zaślepionego bo zaczął sypać, wszystko było OK łącznie z tym jak by się trochę lepiej zbierał. Jednak podobno zaślepienie może mieć niekorzystny wpływ na turbinę (cały czas pompuje na max).

Teraz mam zdjętą zaślepkę i wyczyszczony EGR - wszystko jest OK.
Jarek_Lodz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-02-2015, 13:41   #5
bruneros

Cytat:
Napisał Jarek_Lodz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeżeli nie sypie ci z rury wydechowej, to ja bym nie zaślepiał EGRa.

Miałem chwilę zaślepionego bo zaczął sypać, wszystko było OK łącznie z tym jak by się trochę lepiej zbierał.
No właśnie chce się przekonać. Bo z tym "jakby lepiej" to jest na maksa subiektywne.

Prawdę powiedziawszy to nie czuje specjalnie jakiegoś spektakularnego efektu lepszego zbierania się od dołu.

Wiec jezdze ~1000km (jeden bak paliwa) z zaslepionym
i wywalam i zobaczymy - czy czuć będzie różnicę.

zresztą o poprawianiu fabryki na siłę - polecam przeczytac [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Odpowiedz

Zasady postowania