![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 20-10-2014
Model: Ford Focus I kombi
Silnik: 1,8 TDDI
Rocznik: 2003
|
Witam,
dziś zauważyłem dziwny dźwięk, który moja foczka (1.8TDDI 2003r. 170kkm) zaczęła wydawać podczas puszczania pedału sprzęgła. Słychać go niemal za każdym razem, a gdy jej nie słyszę to też nie jestem pewien czy przypadkiem coś innego go nie zagłuszyło. Dźwięk przypomina jakby króciutkie syczenie w pewnym konkretnym położeniu pedała sprzęgła. Im wolniej puszczam sprzęgło tym dłuższe jest ten dźwięk. Po informacjach znalezionych na forach domyślam się, że może to być pompa sprzęgła. Czy jest szansa, że nie będzie trzeba jej całej wymieniać? Ktoś już może sam ją wymieniał i może mógłby się podzielić na co warto zwrócić uwagę? Z góry dzięki za pomoc. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Michal
Model: focus mk2
Silnik: 1.8 Duratec
Rocznik: 2009
|
Może jakieś nieszczelności. Widać jakiś wyciek na wycieraczce ??
Po oględzinach nie zauważyłeś jakiś nieprawidłowości na oko ?? Co do wymiany pompy sprzęgła to nie jest to aż takie trudne. U mnie wymiana trwała ok godzinki |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Pompa sprzęgła nigdy nie wydaje żadnych dżwięków.
U Ciebie może być odgłos popiskiwania kończącego sie łożyska oporowego, lub już stojące, wydaje dżwie popiskiwania, bo jak już sięnie obraca, to po nacisnięciu pedałem obciera o sprężyne centralną docisku. Dżwięk będzie sie nasilał. |
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 20-10-2014
Model: Ford Focus I kombi
Silnik: 1,8 TDDI
Rocznik: 2003
|
Zrobiłem dziś dokładniejszą diagnozę. Wycieków żadnych nie ma, wycieraczka sucha, sucho też wszędzie przy pedale gdzie tylko można ręką sięgnąć. Po dokładniejszym wsłuchaniu się w dźwięk mogę powiedzieć, że jest to właśnie głos ocierania się czegoś o sprężynę. I stąd moje kolejne pytania: Czy taka usterka, o której wspomniał salom jest na tyle poważna, że na dłuższą metę może spowodować jakieś większe szkody?
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Może to sama sprężyna wydaje te dżwięki, to nic poważnego. Weż ją zlokalizuj, znajduje się przy pedale sprzęgła, psiknij na nią jakimś sprayem smarującym, powinna uciszyć się.
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo MKIV FL
Silnik: 2.0 TDCI 140
Rocznik: 2014
|
ja bym stawial na konczace sie lozysko oporowe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|