![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: johnny
Model: Mk3
Silnik: 1.8 benzyna
Rocznik: 2001
|
Witam wszystkich na forum.
Mam pytanie: Po remoncie silnika (powód branie 1l na 1500km): Pierścienie wszystkie, panewki, cała głowica. Mk3 2001 1.8 benz Po przejechaniu około 400 km wziął mi ok 1-2mm na bagnecie. Bardzo mało ale widzę. 1) Czy ma prawo zaraz po remoncie trochę wziąć a później np przestanie ? 2) Czy jest opcja założenia odwrotnie pierścieni? Albo inaczej czy kierunek ma znaczenie, z tego co wiem są takie konstrukcje silnikowe gdzie to jet możliwe. Zalane syntetykiem 5w30 zero wycieków suchutko. Ostatnio edytowane przez johnnyford ; 05-03-2015 o 09:41 Powód: zasady forum |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Ma prawo zaraz po złożeniu trochę brac, tak do około 2 tys kilometrów. Póżniej może przestać, ale nie ma reguły, może nadal brać, a może nawet zwiększać branie.
Pierścienie można założyć odwrotnie, nawet wszystkie, ma to wpływ na branie oleju, ale jak kto nie wie jak je założyć , to niech się lepiej za to nie bierze. A remont, polegający tylko na wymianie pierścieni, to jest loteria, Uda się albo nie. Dobrze abyś był w tym pierwszym. |
|
|
|
#3 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 01-07-2009
Model: MDO IV Sedan \ A3 8P \ CBR1000RR
Silnik: 2.0 PB 145PS \ 2.0 TDI CR 170PS
Rocznik: 2008
|
Czy stare pierścienie po demontażu były zalepione nagarem?
|
|
|
#4 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Jony , za bardzo się teraz nie przejmuj, jeżdzij dalej, obserwuj olej.
Bardzo ważne i ma wpływ na zużycie oleju po wymianie samych pierścieni na stare tłoki,czy nie są za lużne w tulei cylindrowej, i czy kanaliki w tłokach nie są mocno wyrobione i nowe pierścienie czy nie maja wtedy luzu w kanalikach góra dół. Długo sam się borykałem z tym problemem, aż kupiłem grubsze pierścienie, i tokarz poszerzył kanaliki, i dopiero teraz, po kilkukrotnym rozbieraniu silnika przestał mi silnik brać olej. |
|
|
|
#6 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Mój silnik benzyna średnica tulei 85 mm, kupiłem nowe oryginalne pierścienie od silnika PSA diesel HDI, były wyższe (grubsze o 1 mm, tokarz dopasował kanaliki w tłokach, luz odpowiedni, i oleju nie bierze.
Wtedy, gdy się nie dopasuje pierścieni uszczelniającego i zgarniajacego, bo olejowego nigdy kanałek się nie wyrabia, to lużne pierścienie na tłokach działają podczas pracy silnika jak pompa ssąco-tłocząca, i zgarniany olej ze ścianek cylindrów podaje na górę tłoka, i podczas pracy olej jest spalany, co widać z rury niebieski dym. |
|
|
|
#8 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Artur
Model: Mondeo MK4 Titanium X
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2008
|
Cytat:
|
|
|
|
#9 | |
|
|
Cytat:
Pije dalej już prawie połowa wskazania po 1,5k km coś nie chce mi się wierzyć w rzekome docieranie i dopasowywanie tak długie jakby miał wziąć to by wziął przez pierwsze 200-500 km później przestać całkowicie. Nigdy nie wierzyłem w takie cuda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jest szansa, że coś nie tak z pierścieniami np niskiej jakości ew źle obsadzone ? Cylindry były podobno w bdb stanie wg oceny wykonawców remontu. Zgłupiałem, aha ps. zero wycieków susza wszędzie jak nówka silnik. |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Gdy się rozbierze silnik, z zamiarem robienia takiego remontu, ni to kapitalnego, ni średniego, to kumaty mechanik który ma wymieniać pierścienie, powinien zweryfikować na podstawie pomiarów, tłoki, tuleje cylindrowe, szerokość i wyrobienia kanalików w tłokach, oraz owalizację tłoka. Jeżeli pomiary przekraczają tolerancje, to nie pomoą pierścienie, nie zlikwidują brania oleju.
Mnie, w moim silniku dopiero za czwartym rozebraniem silnika, udało się zlikwidować branie oleju. Perypetie moje są opisane w temacie,,nadmierne zużycie oleju,, temat założony przez kolegę ,,gignasiak,, jak Cię interesuje, to poczytaj. W tej chwili , jak i wziął pół stanu oleju na 1500 km, czyli litr na 3 tys, to nie jest żle. Spróbuj pojeżdzić spokojnie, nie przekraczać maksymalnych prędkości, może wtedy bedzie brał mniej. Myślę że rozbieranie go po raz drugi nie ma sensu, dodatkowe koszty robocizny i części, cudów nie uzyskasz , bo tak jak pisałem, to loteria. Ostatnio edytowane przez salom ; 08-03-2015 o 12:45 |
|