Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-03-2015, 10:04   #1
jacekk001
ford::amateur

Imię: Jacek
Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Awaria układu wspomagania

Witam, mam focusa 1.6 tdci z 2008 r. Ostatnio gdy zapaliłem samochód pokazała się usterka awaria układu wspomagania. i znikło wspomaganie. odkręciłem reflektor dolałem troszkę płynu i odpaliłem kilka razy i wspomaganie wróciło. przejechałem z 150 km i zaparkowałem na jakieś pół godziny i znów nie było wspomagania. następnego dnia odpaliłem i znów było wspomaganie. i tak raz było raz nie było. pojechałem do mechanika nie było żadnych wycieków, ani przy pompie ani na maglownicy. Nie miał komputera, wiec pojechałem do elektryka na komputer. zrobił test układu wspomagania nie było żadnego błędu i włączyła się wtedy pompa na chwilę. samochód podłączony był pod komputer w momencie gdy nie działało wspomaganie. Teraz wspomaganie w ogóle już nie działa. Wcześniej jak kręciłem kierownica na postoju dało się słyszeć troszkę głośniejszą pracę pompy lecz nie było żadnych pisków ani zacinania. Nie mam już żadnych pomysłów. Zostało mi tylko do sprawdzenia przewody które idą do pompy czy są drożne. Zaznaczam że wcześniej, a użytkuję go o przejechałem ok 40000 km nie było nigdy problemów ze wspomaganiem. Czy ktoś się spotkał już z takim problemem ?

Ostatnio edytowane przez jacekk001 ; 06-03-2015 o 14:05 Powód: prośba administratora
jacekk001 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-03-2015, 15:49   #2
leszek95b
ford::average

Model: Focus MK2
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Awaria układu wspomagania

Stan akumulatora sprawdzałeś?
Jak jest słaby akumulator to wspomaganie jest jednym z pierwszych kandydatów do wyłączenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
leszek95b jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-03-2015, 17:37   #3
jacekk001

akumulator dobry kupiony rok temu nowy, samochód pali bez problemu.
Stary 12-03-2015, 16:04   #4
jacekk001

Problem rozwiązany, jeden z przewodów, które prowadzą do pompy był przerwany. Prawdopodobnie od czujnika skrętu. Także temat zamknięty
Odpowiedz

Zasady postowania