Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-03-2015, 00:33   #171
maciek8791
ford::average

Model: Ford SMAX
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Wymiana fabrycznych przednich tweeter'ów na JBL

Cytat:
Napisał weuek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja tam z gorszym radiem (od czasu kasetowych) jeszcze do czynienia nie miałem. Fakt, dużego doświadczenia nie mam, wszak dopiero 37. wiosna mi mija...
Ja mam tyle samo i mogę się podpisać obiema rękoma. To radio to tragedia wrażenia audio porównywalne z radiami jakie stosowano w autach typu żuk albo nysa.

maciek8791 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-03-2015, 06:33   #172
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

No, w końcu ktoś ma odwagę otwarcie napisać "jak jest". Ale przyjmują też wytłumaczenie takie, że można jednak nie słyszeć żadnej różnicy. Na przykład, moja żona tak ma-jakie słuchawki nie dałbym jej do przenośnego odtwarzacza .mp3, to dla mnie wszystko jedno.
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-03-2015, 10:42   #173
chase1
ford::average

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał weuek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No, w końcu ktoś ma odwagę otwarcie napisać "jak jest".
Wszyscy od początku twierdzili przecież, że to 6000cd jest kiepskie.

maciek8791 - jeździłeś kiedyś nysą albo Żukiem, że z taką pewnością za to ręczysz ?
bo z tego co ja pamiętam (i na szybko dla potwierdzenia rzuciłem okiem na foty google) ani jeden, ani drugi samochód nie miał montowanego fabrycznie radia - nie ma w nich nawet miejsca na taki wynalazek.

Osobiście uważam, że w prawdzie sony w mondeo jest lepsze od fordowskiego 6000cd, ale i tak jakość dźwięku pozostawia wiele do życzenia w porównaniu z samochodami +/- tej klasy wyposażonymi w fabryczne - nawet najtańsze audio.
chase1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-03-2015, 10:54   #174
weuek
Zablokowany

Cytat:
Napisał chase1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Osobiście uważam, że w prawdzie sony w mondeo jest lepsze od fordowskiego 6000cd, ale i tak jakość dźwięku pozostawia wiele do życzenia w porównaniu z samochodami +/- tej klasy wyposażonymi w fabryczne - nawet najtańsze audio.
No to wszystko "gra", bo z pozostałymi elementami forda jest właściwie identycznie. A poza tym smutnym faktem, to radia montowane fabrycznie maja tylko jedną zaletę: wyglądają.
Stary 13-03-2015, 22:24   #175
p.saw
ford::professional

Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020

Kończąc mój udział w dyskusji, chciałbym zadać tylko jedno pytanie. Czy mieliście możliwość odsłuchu 6000CD MP3 w poliftowym mondku mk4?
Ja taką możliwość mam i subiektywnie oceniam, że gra lepiej od zwykłego 6000CD, które miałem. Mam też Sony w foce mk3, więc jest do czego porównywać. Oczywiście Sony gra najlepiej ale nie ma przepaści w stosunku do 6000CD MP3. Ale do zwykłego już jest i to mogę potwierdzić.
Proszę abyście rozróżniali jednak te dwie wersje MP3 i zwykłą.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , też miałem focusa rocznik 2008 FL z fabrycznym 6000CD i potwierdzam, że grało słabo.

Ostatnio edytowane przez p.saw ; 13-03-2015 o 22:26
p.saw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-03-2015, 22:26   #176
weuek
Zablokowany

Ale sony mp3 z fabrycznymi głośnikami gra najwyżej znośnie, to co my tu za guano porównujemy?
Stary 13-05-2015, 14:45   #177
cius
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 145KM

Cześć,
jakiś czas temu wymieniłem w swoim mondku fabryczne radio 6000cd (bez mp3) na sony i róznica jest bardzo duża. Teraz przymierzam się do wymiany głośników niskotonowych bo zaczęły mi pierdzieć i teraz pytanie:
Nie jestem jakimś wielkim audiofilem. Czy wystarczy zmienić te niskotonowe na te co dawali z zestawu Sony? czy lepiej np kupić JBL-CS760 lub np HERTZ DSK-165. Czy odczuję jakąś realną róznice?
cius jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-06-2015, 09:58   #178
cius

Cześć,
Ostatnio wymieniałem przednie głośniki w swoim mondeo i moim zdaniem sposób wyjecia tweeterów z pierwszego postu jest nieprawidłowy.
Cytat:
Napisał keisim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- najpierw należy wyjąć narożnik, w którym zamocowany jest tweeter; należy wysunąć go w kierunku tyłu samochodu.
Keisim proponuje sposób przedstawiony też na filmiku:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Wystarczy podważyć głośnik od strony szyby cienkim śrubokrętem(włożyć śrubokręt w łączenie ) i głośnik wychodzi w naturalny sposób.

A już na marginesie. W moim przypadku popsuły się głosniki z tyłu( zaczeły charczeć) wymieniłem wiec przednie na markowe firmy Crunch a działające z przodu przerzuciłem na tył(to są te same głosniki pasują bez problemu)
przy okazji zmieniłem radio na Sony. Efekt kolosalny
Stary 12-06-2015, 01:32   #179
dzejdzej21
ford::beginner

Imię: Jakub
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 TDCi 180KM
Rocznik: 2016

Cześć,
widziałem, że parę razy pojawiło się pytanie ale nie padła odpowiedź. Oryginalne głośniki niskotonowe mają swoją wtyczkę z czterema kabelkami (2 na + i 2na -). Czy prawidłowo jest podłączyć zwrotnice do kabli które w oryginale szły do głośnika niskotonowego? czyli do zwrotki na plusie 2kable z plusa i na minusie 2kable z minusa ? Czy może szukać w tych 4 kablach tylko 2 właściwych ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam!
dzejdzej21 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-06-2015, 10:54   #180
cius

Cytat:
Napisał dzejdzej21 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cześć,
widziałem, że parę razy pojawiło się pytanie ale nie padła odpowiedź. Oryginalne głośniki niskotonowe mają swoją wtyczkę z czterema kabelkami (2 na + i 2na -). Czy prawidłowo jest podłączyć zwrotnice do kabli które w oryginale szły do głośnika niskotonowego? czyli do zwrotki na plusie 2kable z plusa i na minusie 2kable z minusa ? Czy może szukać w tych 4 kablach tylko 2 właściwych ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam!
Tak naprawdę do głośnika niskotonowego idą dwa kable z całym sygnałem(+-)(te skrajne zewnętrzne z kostki) nastepnie w głośniku nisk. równolegle są połączone dwa kable środkowe i cały sygnał leci do głośników wysokotonowych gdzie dolne pasmo jest filtrowane kondensatorem dołączonych do tych głośników.

Jeśli wymieniasz tylko wysokotonowe to możesz przeciąć kable, które idą do głosnika wysokotonowego(te środkowe) podłączyć je do zwrotnicy i wyjść ze zwrotnicy na nowe głośniki wysokotonowe.(sprawdź tylko, który to + i - po kolorach kabli i oznaczeniu na głosniku wysokotonowym)

Jeśli wymieniasz komplet to kupujesz przejsciówke, żeby nie niszczyć kostki lub jeśli ci nie zależy to po prostu tniesz kable przed kostką podłączasz dwa skrajne kabelki do zwrotnicy i ze zwrotnicy wychodzisz na głosniki nisko i wysokotonowe.

Ostatnio edytowane przez cius ; 16-06-2015 o 11:06
Odpowiedz

Zasady postowania