![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#781 | ||
|
ford::beginner
![]() Imię: Oluś
Model: Ford Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
|
Cytat:
Dodam ze w pakiecie Titanium w Rajchu masz opcje które w Polsce musisz zaznaczać jako opcja za grube $$ Bo różnica jest i to spora.. Bump: Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#782 |
|
ford::professional
![]() Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32
Rocznik: 2015
|
Zgadzam się z toba w 100% dziwne ze przy takiej konkurencji tak wywindowali cenę ale chyba musi być popyt skoro nic z tym nie robią.Wszyscy narzekają ze kiepsko wykończony siaki i owaki a fabryka nie wyrabia
|
|
|
|
|
|
#783 |
|
![]() Imię: Marian
Model: Focke-Wulf
Silnik: 1.6EB 207KM/333Nm
Rocznik: 2011
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
- rabat na Mondeo dostajesz na dzień dobry, nie trzeba mieć znajomości ani się kłócić. +/- procent przy targowaniu się. Na każdym rynku Ford stosuje inną metodę tworzenia cen - na Słowacji lub w Czechach praktycznie nie ma rabatów, za to są bogato wyposażone wersje z promocyjnymi cenami. Zakładam, że w Niemczech jest sytuacja podobna do tej w SVK i CZ. Polacy lubią się targować, no to tak też wygląda sytuacja w Polsce.
Skoro w Polsce na wersję za 188tys mozna dostać rabat koło 17 procent, to wychodzi 155tys zł. W Niemczech przy obecnym kursie za auto z ceną 35.540 wychodzi koło 150tys. Nie porównywałem poziom wyposażenia, ale biorąc pod uwagę niemiecki VAT 19% a polski 23%, to ceny są na tym samym poziomie. A jak byś sprowadzał, to jeszcze akcyza 3.1% i za auto zapłacisz więcej niż w Niemczech. No chyba że się mylę i w Niemczech jeszcze od promocyjnej ceny możesz dostać kilka procent rabatu, to wtedy można się zastanawiać. Ostatnio edytowane przez Atlis ; 15-03-2015 o 20:28 |
|
|
|
|
|
#784 | |
|
|
Nie tak do końca jak piszesz.. zaznaczyłem w poprzednim temacie że interesuje mnie dla czego za daną kwotę dostaję coś jako standard co w innym kraju mogę dostać jako opcja za dopłatą. Już tak nas źle traktują że:
Cytat:
Nawet dodając akcyzę, recykling i "inne" skarbowe opłaty to jestem do przodu ok 2,500 Euro.. To jest smutne..Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#785 |
|
ford::average
![]() Imię: Jacek
Model: Mazda CX30
Silnik: 2.0
Rocznik: 2024
|
A Wy ciągle porównujecie ceny 1:1 a zacznijmy porównywać ile miesięcy trzeba pracować w obu krajach na MK5 to się zaraz rozmowa zakończy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#786 | ||
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 22-12-2014
Model: mondeo
Silnik: mk4
|
Cytat:
Akurat b8 wygląda lepiej od mk5, bardziej przestiżowo, może gdzieś przesadzili ale całościowo lepiej. Popatrz jak brzydko wyglądają okrągle lampy przeciwmgielne w mk5 - czarny plastik, bez chromu i do tego okręgłe - ni w ząb nie pasujące do ostrych rys auta. Nawet listwy chromowane wokół okien są jakieś wąskie, porównywałem z mk4, tam wyglądają lepiej, bo są szersze. Już w vignale się poprawili, chociaż wyszły ciut za wieśniackie te chromy przy lampach. Nie widziałem żadnego auta w którym by tak dowalili chromów, że aż się cofa z żołądka, teraz z racji wyglądu mk5 vignale to wieśwagen Bump: Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#787 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 27-04-2010
Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013
|
W Niemczech można nawet spory rabat wynegocjować. Na niemieckim forum Passata czytałem, że upusty są naprawdę spore. Nie mogę niestety tego teraz znaleźć.
A tu o rabatach w Niemczech: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] W kwestii wieśwagenów, ilości chromów do wyrzygania itd. to proponuję zakończyć temat bo to nic nie wnosi. |
|
|
|
|
|
#788 |
|
![]() Imię: Marian
Model: Focke-Wulf
Silnik: 1.6EB 207KM/333Nm
|
- czy ty w ogóle przyczytałeś co ja napisałem? Końcowa cena w Niemczech w Polsce nie wiele się różni.
Jedyny plus dla ciebie to różnica w podatkach, tego nie przeskoczymy. A że mieszkasz w Niemczech, to płacisz te 3 procent mniej. Za to płacisz więcej na ubezpieczeniu itp. A co mają powiedzieć Duńczy czy Norwedzy, którzy by zapłacili nie 35tys tylko 70tys? Twoje porównanie ma spore dziury, zastanów się bardziej. Wszystko Ci wytłumaczyłem. |
|
|
|
|
|
#789 |
|
![]() Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32
Rocznik: 2015
|
Dokładnie wieś lubi chrom i koniec.Szczerze mówiąc nie wiedziałem ze takie szopki są ze u szwabow jest taniej,bo nie byłoby problemem jechac ,szybciej bym dotarł niż na Śląsk.
|
|
|
|
|
|
#790 |
|
|
- Kolego nie do końca masz rację w ostatniej wypowiedzi. Obecnie za swoje Mondeo MK4 MY07.25 płacę 308 Euro podatku (Kraftfahrzeugsteuer, w skrócie Kfz-Steuer) Sprawdzić możesz [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
a ubezpieczenie kosztuje mnie trochę ponad 40Euro/mc (Autoversicherung, Kfz-Versicherung) W ogólnej kwocie cała inwestycja kosztuje mnie trochę. 478 (ubezpieczenie) + 308 (Podatek) razem 778Euro/Rok W Polsce podobne warunki ubezpieczenia dostanę za ok 2950 zł./rok ( OC+AC ) Podatek oczywiście wliczony w paliwie.. Nie licz tego że ja zarabiam w Euro tylko licz to w jednostkach.. Ja zapłacę za to 800 Jednostek a ty 3000 jednostek.. Zrozumiałeś To że ja zbieram pieniądze na te wszystkie wydatki ok 2 tygodni.. a Ty musisz poświęcić prawie dwie wypłaty.. nie mówię konkretnie o Tobie ale takie osoby też są na forum. I nie wmówisz mi że to podatki.:/ ostatecznie.. Nie wmówisz mi że przy obecnych sytuacjach ekonomicznych europy dostaniesz coś taniej w Polsce niż w Niemczech. Nawet chleb jest tańszy niż w Polsce. po prostu Nie podoba mi się to że wy musicie zapłacić 1/4 ceny więcej żeby mieć to samo co ja. @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - Może i wieś lubi chrom ale ja pochodzę z miasta wojewódzkiego. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez paxtonix ; 15-03-2015 o 22:22 |
|
|
|