Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-03-2015, 19:28   #781
paxtonix
ford::beginner

Imię: Oluś
Model: Ford Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 vs konkurencyjne auta

Cytat:
Napisał biner Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U nas z rabatem tez wyhaczysz za 160
Pewnie i tak ale nie chodzi mi o to żeby się kłócić gdzie dostaniesz taniej tylko o to że dostaniesz w Polsce takie samo auto za 190 tyś (bez znajomości i rabatów-dla przeciętnego zjadacza chleba) co w Niemczech wchodząc do salonu i mówiąc chcę: to, to i tamto. i masz to za niecałe 36tyś euro ( ok 150 tys zł)

Dodam ze w pakiecie Titanium w Rajchu masz opcje które w Polsce musisz zaznaczać jako opcja za grube $$ Bo różnica jest i to spora..

Bump:
Cytat:
Napisał biner Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tym bardziej przy takiej kwocie
Dodam jeszcze że jeżeli było by tak jak mówisz to już przy konfiguracji ten rabat by się pojawił..

paxtonix jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2015, 19:35   #782
biner
ford::professional

Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32
Rocznik: 2015

Zgadzam się z toba w 100% dziwne ze przy takiej konkurencji tak wywindowali cenę ale chyba musi być popyt skoro nic z tym nie robią.Wszyscy narzekają ze kiepsko wykończony siaki i owaki a fabryka nie wyrabia
biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2015, 20:25   #783
Atlis

Imię: Marian
Model: Focke-Wulf
Silnik: 1.6EB 207KM/333Nm
Rocznik: 2011

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - rabat na Mondeo dostajesz na dzień dobry, nie trzeba mieć znajomości ani się kłócić. +/- procent przy targowaniu się. Na każdym rynku Ford stosuje inną metodę tworzenia cen - na Słowacji lub w Czechach praktycznie nie ma rabatów, za to są bogato wyposażone wersje z promocyjnymi cenami. Zakładam, że w Niemczech jest sytuacja podobna do tej w SVK i CZ. Polacy lubią się targować, no to tak też wygląda sytuacja w Polsce.

Skoro w Polsce na wersję za 188tys mozna dostać rabat koło 17 procent, to wychodzi 155tys zł. W Niemczech przy obecnym kursie za auto z ceną 35.540 wychodzi koło 150tys. Nie porównywałem poziom wyposażenia, ale biorąc pod uwagę niemiecki VAT 19% a polski 23%, to ceny są na tym samym poziomie. A jak byś sprowadzał, to jeszcze akcyza 3.1% i za auto zapłacisz więcej niż w Niemczech. No chyba że się mylę i w Niemczech jeszcze od promocyjnej ceny możesz dostać kilka procent rabatu, to wtedy można się zastanawiać.

Ostatnio edytowane przez Atlis ; 15-03-2015 o 20:28
Atlis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2015, 20:53   #784
paxtonix

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Nie tak do końca jak piszesz.. zaznaczyłem w poprzednim temacie że interesuje mnie dla czego za daną kwotę dostaję coś jako standard co w innym kraju mogę dostać jako opcja za dopłatą. Już tak nas źle traktują że:

Cytat:
Ok może pan dostać tapicerkę ze skóry i navi ale pod warunkiem że posmaruje pan dodatkowe $$. Niech się pan nie przejmuje u naszych zachodnich sąsiadów dostanie to pan w standardzie ale i tak jak chciał by pan sprowadzić auto to musi pan posmarować $$ do Skarbówki, Celnicy + Akcyza.Ale mimo wszystko i tak będzie pan zadowolony.
W sumie bardzo mnie to nie interesuje bo jak już pisałem mieszkam w Niemczech i Ja kupię auto za równowartość prawie 200tyś zł w Polsce i zrobię to za niecałe 150tyś zł.

Nawet dodając akcyzę, recykling i "inne" skarbowe opłaty to jestem do przodu ok 2,500 Euro..

To jest smutne..Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 15-03-2015, 21:03   #785
kocur
ford::average

Imię: Jacek
Model: Mazda CX30
Silnik: 2.0
Rocznik: 2024

A Wy ciągle porównujecie ceny 1:1 a zacznijmy porównywać ile miesięcy trzeba pracować w obu krajach na MK5 to się zaraz rozmowa zakończy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kocur jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2015, 21:04   #786
michjak
ford::amateur

Model: mondeo
Silnik: mk4

Cytat:
Bo B8 stylistyką ...tą mega ilością chromu na zewnątrz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., nie na darmo ma przydomek wieśvagen Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
przydomek wieśwagen wziął się z popularności auta na wioskach, gdzie każdy marzy o pasku w tdi'ku, a nie od ilości 'zdobień'.
Akurat b8 wygląda lepiej od mk5, bardziej przestiżowo, może gdzieś przesadzili ale całościowo lepiej. Popatrz jak brzydko wyglądają okrągle lampy przeciwmgielne w mk5 - czarny plastik, bez chromu i do tego okręgłe - ni w ząb nie pasujące do ostrych rys auta. Nawet listwy chromowane wokół okien są jakieś wąskie, porównywałem z mk4, tam wyglądają lepiej, bo są szersze.
Już w vignale się poprawili, chociaż wyszły ciut za wieśniackie te chromy przy lampach. Nie widziałem żadnego auta w którym by tak dowalili chromów, że aż się cofa z żołądka, teraz z racji wyglądu mk5 vignale to wieśwagen

Bump:
Cytat:
Napisał kocur Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A Wy ciągle porównujecie ceny 1:1 a zacznijmy porównywać ile miesięcy trzeba pracować w obu krajach na MK5 to się zaraz rozmowa zakończy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wtedy tu już naprawdę producent po klientach w pl jedzie
michjak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2015, 21:34   #787
kruger
ford::advanced

Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013

W Niemczech można nawet spory rabat wynegocjować. Na niemieckim forum Passata czytałem, że upusty są naprawdę spore. Nie mogę niestety tego teraz znaleźć.
A tu o rabatach w Niemczech:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
W kwestii wieśwagenów, ilości chromów do wyrzygania itd. to proponuję zakończyć temat bo to nic nie wnosi.
kruger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2015, 21:49   #788
Atlis

Imię: Marian
Model: Focke-Wulf
Silnik: 1.6EB 207KM/333Nm

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - czy ty w ogóle przyczytałeś co ja napisałem? Końcowa cena w Niemczech w Polsce nie wiele się różni.

Jedyny plus dla ciebie to różnica w podatkach, tego nie przeskoczymy. A że mieszkasz w Niemczech, to płacisz te 3 procent mniej. Za to płacisz więcej na ubezpieczeniu itp. A co mają powiedzieć Duńczy czy Norwedzy, którzy by zapłacili nie 35tys tylko 70tys?

Twoje porównanie ma spore dziury, zastanów się bardziej. Wszystko Ci wytłumaczyłem.
Atlis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2015, 21:50   #789
biner

Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32
Rocznik: 2015

Dokładnie wieś lubi chrom i koniec.Szczerze mówiąc nie wiedziałem ze takie szopki są ze u szwabow jest taniej,bo nie byłoby problemem jechac ,szybciej bym dotarł niż na Śląsk.
biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2015, 22:18   #790
paxtonix

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - Kolego nie do końca masz rację w ostatniej wypowiedzi. Obecnie za swoje Mondeo MK4 MY07.25 płacę 308 Euro podatku (Kraftfahrzeugsteuer, w skrócie Kfz-Steuer) Sprawdzić możesz [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

a ubezpieczenie kosztuje mnie trochę ponad 40Euro/mc
(Autoversicherung, Kfz-Versicherung)

W ogólnej kwocie cała inwestycja kosztuje mnie trochę. 478 (ubezpieczenie) + 308 (Podatek) razem 778Euro/Rok

W Polsce podobne warunki ubezpieczenia dostanę za ok 2950 zł./rok ( OC+AC ) Podatek oczywiście wliczony w paliwie..

Nie licz tego że ja zarabiam w Euro tylko licz to w jednostkach.. Ja zapłacę za to 800 Jednostek a ty 3000 jednostek.. Zrozumiałeś

To że ja zbieram pieniądze na te wszystkie wydatki ok 2 tygodni.. a Ty musisz poświęcić prawie dwie wypłaty..

nie mówię konkretnie o Tobie ale takie osoby też są na forum. I nie wmówisz mi że to podatki.:/

ostatecznie.. Nie wmówisz mi że przy obecnych sytuacjach ekonomicznych europy dostaniesz coś taniej w Polsce niż w Niemczech. Nawet chleb jest tańszy niż w Polsce. po prostu Nie podoba mi się to że wy musicie zapłacić 1/4 ceny więcej żeby mieć to samo co ja.

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - Może i wieś lubi chrom ale ja pochodzę z miasta wojewódzkiego. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez paxtonix ; 15-03-2015 o 22:22
Odpowiedz

Zasady postowania