![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 18-11-2007
Model: focus mk1/mk2
Silnik: 1,8tdci/2,0tdci
Rocznik: 2004/2006
|
Witam,
Mój problem to brak możliwości odpalenia bez ręcznego napompowania paliwa do filtra. Autko jeździło normalnie bez zarzutów ,wieczorem zgaszone ,rano nie do odpalenia.Bez pomocy Plaka nie ruszało, po psiknięciu odpala i chodzi normalnie ,gaszę ,po 3sek. odpalam i bez plaka ani rusz. Wymieniłem filtr paliwa ,węże przelewowe z wtrysków ,sprawdziłem szczelność przewodów paliwowych ,odpiąłem przelew z filtra i zaślepiłem ,zrobiłem próbę przelewową wtrysków (wszędzie równo ledwo leci) i nic. Jedynie co zauważyłem to jak napompuje gruszką filtr to auto odpali i chodzi, jak je zgaszę to po minucie ucieka paliwo z filtra(widzę w wężu przeźroczystym) i bez napompowania nie odpali. Czy to koniec pompy cr? Bump: dodam,że po odpaleniu auta to na wolnych obrotach i przy odpiętym przelewie od filtra paliwo ledwo idzie w wężu a powinno chyba śmigać a nadmiar wrócić przelewem? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Zarejestrowany: 11-10-2009
Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCi/ 1,6 16V
Rocznik: 2001 / 2004
|
Witam,
przede wszystkim spokojnie te pompy są trwałe i naprawdę rzadko szwankują a jeśli już to raczej jakiś zaworek , czujnik a nie sama pompa, mi to wygląda na jakąś nieszczelność w układzie paliwowym, szczególnie polecam przyjrzeć się filtrowi paliwa a zwłaszcza króćcom elementem uszczelniającym są tam oringi które z czasem tracą szczelność do układu dostaje się powietrze i problem gotowy. Myślę że gdybyś miał uszkodzoną pompę to na desce rozdzielczej miałbyś choinkę zapalonych kontrolek na czele z palącą się sprężynką a nic nie piszesz o palących się kontrolkach, w ostateczności jeśli jest to problem cofającego się paliwa to możesz założyć zaworek zwrotny, na tym forum czytałem opinię kilku osób twierdzących że taki zabieg pomógł. Ostatnio edytowane przez Toni999 ; 15-03-2015 o 17:44 Powód: uzupełnienie |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Jest uszkkodzony zaworek w recznej pompce, i po zgaszeniu silnika przepuszcza paliwo z powrotem do zbiornika, który jest niżej, .
Aby sie upewnić, możesz zrobić eksperyment, ustawiajac bańkę z paliwem wyżej silnika, przewód zasilający odłączasz go od rurki przychodzącej ze zbiornika, przedłużasz innym przewodem zasilenie od silnika wkładając do bańki z paliwem końcówkę przewodu.Odpalasz silnik, pochodzi trochę gasisz.Wypalasz papierosa, lub wypijasz kawę, odpala, to jest to, jak nie szukasz dalej. |
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Karol
Model: Ford Kuga Titanium S
Silnik: 2.0 TDCi 140KM
Rocznik: 2012
|
Tylko z tym papierosem z dala od bańki z paliwem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a tak na poważnie to zdziwiłem się troszkę, bo mój (były) mechanik twierdził na upartego, że w common railach (czyt. tdci) nie ma ręcznej pompki. W sumie dobrze, że go już zmieniłem, a co do auta to podobno nasze foki mają problem z połączeniem paliwa i grawitacji - podobno nie lubią stać pod górkę np, wtedy ludzie cudują z zaworkami na przewodach zasilających (bo na powrotach są fabrycznie).
|
|
|
#5 | |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
|
Cytat:
Jesteś pewien że to oryginalne a nie dokładane przez kogoś?
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Karol
Model: Ford Kuga Titanium S
Silnik: 2.0 TDCi 140KM
Rocznik: 2012
|
Wiesz co, ja nie mam o tym pojęcia, nie jestem mechanikiem z zawodu. Pisze czego doświadczyłem, od początku przygody z Foką jestem przekonany, że zawór jest fabrycznie montowany na przewodzie powrotnym, ale ręki uciąć nie daje, bo nigdy sam się nie przyglądałem. Wiem tylko, że ludzie zakładają sobie w różnych autach takie zaworki na zasilaniach, bo podobno wtedy paliwo nie spływa do baku i auta lepiej palą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|