Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-03-2015, 12:27   #1481
kordyl
ford::professional

Imię: Robert
Model: Mondeo TitaniumX Panther Black
Silnik: 2,5T 258KM 396Nm
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Rozmiar i opony co polecacie?

Rozmiar z mk3 zamówiłeś.

Stary 18-03-2015, 12:32   #1482
Paw3l1
ford::advanced

Imię: Paweł
Model: Mondeo MK4 Titanium
Silnik: 1.8 TDCI 125KM
Rocznik: 2008

Takie były już na felgach. Na przyszły sezon będzie zmiana na 235/40 lub 45.
Paw3l1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-03-2015, 12:36   #1483
jarowo

Model: MKII/MKIII/MKIV/S-Max/C-Max/Kuga2012/Kuga2018
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2018

Ciekawe czy zwiększy Ci się turbo dziura, mam taki sam silnik i się zastanawiałem nad tym.
Stary 18-03-2015, 12:38   #1484
Paw3l1

Jest to możliwe i brałem to pod uwagę, dlatego zostałem przy 18, bo 19' z focusa rs chodziły mi po głowie. To byłby dopiero hardkor ;]
Stary 18-03-2015, 12:52   #1485
jarowo

Model: MKII/MKIII/MKIV/S-Max/C-Max/Kuga2012/Kuga2018
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2018

Mam nadzieję że napiszesz jak to wygląda w porównaniu do 16, też się zastanawiałem nad zmianą na 18, tylko boję się ze dziura się zwiększy.
Stary 18-03-2015, 12:58   #1486
Paw3l1

Może tragedii nie będzie. Za to prowadzenie i wygląd raczej na +. Jak zmienię to Ci odpiszę.
Stary 18-03-2015, 13:01   #1487
YatzeK

Model: MkIII
Silnik: 2.2TDCI

???

Ludzie o czym wy piszecie??? Turbodziura się zwiększy? Jaki wpływ ma rozmiar opon na pracę układu wydechowego samochodu???
Stary 18-03-2015, 13:03   #1488
Paw3l1

Cytat:
Napisał YatzeK Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
???

Ludzie o czym wy piszecie???
A tak sobie biadolimyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Kolego chodzi tutaj o przyśpieszenie samochodu, mniejsze kolo szybciej, większe kolo wolniej.

Ostatnio edytowane przez Paw3l1 ; 18-03-2015 o 13:12
Stary 18-03-2015, 13:14   #1489
YatzeK

Model: MkIII
Silnik: 2.2TDCI

Cytat:
Napisał dopawcia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A mi się wydaje że 95% normalnych użytkowników na co dzień nie poczuło by żadnej różnicy między Vredesteinem, Goodyearem, Dunlopem - mówię o oponach z podobnej półki
Oczywiście masz rację, dlatego takie porównywanie opon pomiędzy użytkownikami forum jest niewiele warte.

Cytat:
Napisał foni Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No to jest teza po bandzie idąca.
Różnice w oponach w mojej ocenie odczuwa przeciętnie ogarnięty kierowca, "czujący" auto, drogę, rozróżniający warunki na niej panujące, jak i mający podstawowe pojęcie o wpływie poszczególnych elementów auta na jego trakcję.
Otóż nie masz racji - różnice pomiędzy oponami z porównywalnej półki cenowej/jakościowej są bardzo trudne do wyczucia nawet dla doświadczonego kierowcy - dlatego w testach pomiary są dokonywane aparaturą pomiarową, a subiektywna ocena kierowcy to tylko ułamek oceny końcowej, i to nie w każdym teście.

To raz. A dwa - żeby w ogóle móc mówić o wyczuciu ewentualnych różnic pomiędzy dwoma oponami to trzeba mieć w tym samym momencie dostępne do porównania dwa identyczne samochody w identycznym stanie z założonymi oboma rodzajami opon w tym samym stanie zużycia. Inaczej takie porównanie nie ma sensu

Bump:
Cytat:
Napisał Paw3l1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
chodzi tutaj o przyśpieszenie samochodu, mniejsze kolo szybciej, większe kolo wolniej.
Jeżeli tak to więcej będzie zależało od modelu opon, jakie założysz i różnicy w szerokości opon i wadze całego koła niż od samej średnicy
Stary 18-03-2015, 13:55   #1490
gin555
ford::average

Imię: Piotr
Model: S-max
Silnik: kopciuch 163 KM PS
Rocznik: 2010

Co do odczucia opon, miałem okazje w ubiegłym sezonie śmigać na trackdayach,
w standardzie miałem opony toyo r1r, w ten sam dzień była szybka zmiana na R888 i powiem wam:
mimo że to opony z różnych grup to różnica w prowadzeniu była minimalna, natomiast była różnica w ... szybkości nagrzewania i zużyciu, w przypadku mokrego toru też była różnica ale wynikała z tego że opona szybciej stygła.
natomiast tak na jajca założyłem komplet chińczyków na koniec dnia, pierwsze kółko było zadziwiająco dobre, poźniej kapec sie przegrzał i feedback spadł do zera, opona jak już puściła to amen nie było sie jak bronić, w przypadku toyo opona trzymała z uślizgami ale zawsze kierowca wiedział że za chwile będzie jej granica klejenia, w chińczyku tak granica też była relatywnie wysoko ale puszczała bez ostrzeżenia.

I wracajac do opony drogowej, jeśli gy f1 ass2 czy tez inna opona premium będzie jak toyo R888 a nexen będzie jak R1R to ja biore NEXENA, bo za komplet ass2 lub PS3 trzeba dać 2700 a za komplet nexena 1400

Wszystko jest kwestią skali.

Bywa tak że między oponami nie czuć różnicy ale zdarzy się taka nietypowa sytuacja np. awaryjne hamowanie na gorącej gumie w zakręcie gdzie różnice mogą sie powiekszać, a przy zwyklej jeździe, zwalniając na winklach, hamując eco itp możemy sluchać, sprawdzac, cudować i tak wyjdzie że nic nie wyczaimy.
gin555 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
felgi , koła , mk4 , mondeo mk4 , opony , rozmiar , zima

Zasady postowania