![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Wojtek
Model: Mondeo
Silnik: 1.8 TD
Rocznik: 1996
|
Witam,
jestem posiadaczem poczciwego Forda Mondeo 1.8 TD 1996r. Samochód albo mi się nie dogrzewa...albo popsuty mam licznik bądź czujnik; ) Wskazówka licznika temperatury cieczy dobija maksymalnie do położenia, które zaznaczyłem na rysunku. Wymieniłem termostat, wąż od chłodnicy z dużego obiegu jest raczej ciepły. Zaintrygowało mnie to, że w stanie spoczynku wskazówka jest tak nisko (też to zaznaczyłem na rysunku) i w czasie jazdy i nagrzewania stopniowo rośnie do wyżej wspomnianego "punktu max". Czy możliwe jest, że wskazówka "przesunięta" jest za bardzo w lewo, przez co mimo że temperatura jest odpowiednia licznik źle ją wskazuje? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 29-11-2005
Model: MKII Ghia / MKIII ZETEC
Silnik: 2.5 V6 / 1.8
Rocznik: 1997 / 2002
|
nie grzeb przy liczniku, co najwyzej sprawdz czujnik temperatury i jego polaczenie.
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Imię: Adam
Model: był mondeo mk2, jest mk3 :D
Silnik: 1.8 zetec, 2.0 duratec + Stag 4
Rocznik: 1998, 2002
|
Jeśli faktycznie wąż do chłodnicy jest ciepły a ogrzewanie w kabinie działa, to bardzo możliwe ze czujnik na deskę źle pokazuje. Sprawdź dla pewności czy ogrzewanie wnętrza działa poprawnie, będziesz wiedział czy fizycznie wszystko jest ok, czy ogrzewanie jest tak wydajne jak dawniej.
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::average
![]() Imię: Adam
Model: był mondeo mk2, jest mk3 :D
Silnik: 1.8 zetec, 2.0 duratec + Stag 4
Rocznik: 1998, 2002
|
Kolego, jeśli będziesz już pewien, co do przyczyny takich wskazań i okaże sie, że silnik jest jednak niedogrzany, sprawdź jednak termostat, mimo, że go wymieniłes
Wtedy go wyciągnij, włóż do wrzątku i sprawdź działanie. Jeśli się nie otworzy, kup nowy. Często niby nowe a są niesprawne, wiem z autopsji. Bump: Hmmm chyba trochę głupotę napisałem ;d jeśli termostat zacial by się w pozycji zamkniętej i auto by Ci się gotowalo, wtedy można zobaczyć czy się faktycznie nie otwiera, wrzucając go do szklanki z wrzątkiem, ale u Ciebie, jeśli to faktycznie on,byłby cały czas w pozycji otwartej, w każdym razie przy zakupie nowego termostatu warto zrobić taki test, zanim włosy się go do auta. Ostatnio edytowane przez Adam21 ; 02-04-2015 o 18:06 |
|
|
|