Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-04-2015, 17:20   #231
czeslaw555
ford::average

Imię: Czesław
Model: LB
Silnik: 2.0 HDi
Rocznik: MK5
Domyślnie Odp: Oszustwa na podatku VAT w autach z impotrtu !!!!!!

Cytat:
Napisał czeslaw555 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Konsekwencje są takie, że do Niemca zgłasza się jego urząd skarbowy i chce wyegzekwować niezapłacony podatek VAT. Ten albo płaci i przeklina chwilę, gdy zgodził się na sprzedaż netto albo odsyła do polskiej firmy, którą z kolei - po sygnale od niemieckiej strony - zaczyna się interesować polski urząd skarbowy. Ostatecznie, najczęściej skarbówka trafia do tego Polaka, który kupił auto i cieszył się, że mu się trafiła taaaka okazja. I każe mu zapłacić zaległy podatek, zatrzymując auto w postępowaniu karno-skarbowym do wyjaśnienia.
to co zrobisz gdy zaistnieje taka sytuacja ?

Stary 04-04-2015, 17:29   #232
peter79
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: S-MAX TITANIUM
Silnik: 2.0 TDCI 163ps
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał czeslaw555 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
to co zrobisz gdy zaistnieje taka sytuacja ?
Nooooooooooo właśnie to co piszę jak kupiłem świadomie i sprawa się rypnie to płacę w US należny VAT (ja do komisu komis do słupa, a słup do US) i ciesze się dalej moim autkiem bo w końcu nie straciłem tylko liczyłem na to że mi się uda ominąć ten proceder i zaoszczędzę ten VAT
A jak ja zapłacę ten VAT w komisie komis zapłaci ten VAT słupowi, a słup zniknie to problem jest ten sam prawda?

Bump: Dlatego uważam, że nie oszukuje tylko korzystam z jakiejś luki puki co
peter79 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-04-2015, 17:35   #233
oliwianin

Cytat:
nadęty jesteś jak balon obyś nie pękł.
Nie wiem jak rozlicza się Ford , mowa tutaj jest o komisach, firmach które prowadzą działalność gosp. i kupują auta do swojej firmy.
Łopatologicznie już tłumaczyłem
http://www.podatki.abc.com.pl/czytaj...ture-vat-marza
Cytat :
"Czy podatnik może sprzedać samochód na fakturę VAT marża?

W opinii eksperta Vademecum Głównego Księgowego, przy sprzedaży samochodu w opisanej w pytaniu sytuacji nie jest możliwe zastosowanie procedury VAT marża.

Czy podatnik może sprzedać samochód na fakturę VAT marża?

Pytanie

Prowadzę działalność gospodarczą w zakresie handlu samochodami opodatkowaną na zasadach ogólnych. Jestem podatnikiem VAT. Zakupiłem samochód w Niemczech na fakturę z 19 proc. podatkiem VAT. Rozliczyłem zakup w kwocie netto jako WNT. Otrzymałem zwrot zapłaconego podatku VAT w Niemczech.
Czy mogę sprzedać ten samochód na fakturę VAT marża?
Odpowiedź

W mojej opinii w opisanej sytuacji nie jest mozliwe zastosowanie procedury marży. "

Dobrze by się stało jakbyś był łaskaw tutaj http://bez-wypadkowe.net/showthread....go-auta/page24
wyjaśnić to wszystko, bo ludzie żyją w błędzie... to forum czyta wiele osób i jest wprowadzana w błąd, w tym i ja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Potrzeba na tamtym forum kogoś takiego jak Ty, to nie żart, tylko prośba o pomoc innym żeby byli świadomi jak ma być
Na bezwypadkowy nie wchodzę bo jak zacznę cokolwiek pisać, to będę miał 100 chętnych za free o porady podatkowe. A niech sobie pójdzie jeden z drugim i niech zapłaci123 pln brutto za godzinę tłumaczenia.
Tu się wypowiedziałem więc dodam.

Na tzw. "jednolitym" rynku wewnątrzwspólnotowym VAT płacisz tylko raz.
Omawiany przykład z linku jest inny.
1- Jakiś Helmut kupuje auto...po kilku latach je sprzedaje jako pozostawione w rozliczeniu w jakimś komisie. Helmut nie jest płatnikiem niemieckiego VAT zatem może tylko podpisać Umowę KS z tamtym komisem. Komis auto przyjmuje i nie wystawia niemieckiej faktury 19%, a odpowiednik naszego VAT MARŻA.
2- Inny Helmut prowadzi w Niemczech formę i jest płatnikiem podatku VAT albo jakaś firma będąca płatnikiem podatku VAT pozostawia w rozliczeniu auto. Wówczas sprzedaje je na co? Na nasz odpowiednik FAKTURY 19%.
Przychodzi Kowalski - płaci gotówkę i otrzymuje co? Fakturę MwSt 19%.

Gdzie jest KŁOPOT?

Otóż kłopot leży w nadużyciach jakie mogły się zdarzyć przez firmy słupy.
Dlatego tak ważne jest, u kogo kupujemy.

Należy też pamiętać, że każdy z omawianych przykładów jest inny.

Dlatego NAJBEZPIECZNIEJ jest zakupić auto od niemieckiego HELMUTA osobiście - bez pośredników.
A jeśli już korzystacie z polskich pośredników - to najlepiej aby był to pojazd zakupiony od osoby fizycznej typu HELMUT.
Wówczas nie ma możliwości aby były jakiekolwiek wałki na zwrotach MwST czyli VAT.
I wówczas, jeśli kupujesz samochód nawet u autoryzowanego dealera w POLSCE - w jego KOMISIE - to w takim omawianym przykładzie też dostaniesz WYŁĄCZNIE Fakturę Vat marża. a nie F-re 23%.

Fakturę 23 % mógłbyś dostać w przypadku gdyby:
- pierwszy (i ewentualnie kolejni) nabywcy w Niemczech byli płatnikami VAT a auto spełniałoby określone niemieckim prawem podatkowym okoliczności do wystawiania dalszego faktury MwSt. Zakładamy, że tam właśnie jest w tym omawianym przykładzie.
Wówczas polska firma - firma handlująca autami/pośrednik - płaci kwotę brutto i występuje o zwrot podatku MwSt po wwiezieniu towaru do polski a ściślej gdy sprzeda go w Polsce. Wówczas wystawi fakturę VAT 23%.
problem może się pojawić wówczas, gdy w tym omawianym przykładzie dojdzie do zapłaty kwoty NETTO przez pośrednika do niemieckiego KOMISU/AUTOHANDLU/ASO. Wówczas niemiecka firma będzie miała konieczność uiszczenia podatku MwSt i będzie dochodziła jego zwrotu od tego nieuczciwego handlarza.

Jak się obronić?

Jeśli w takim - powtarzam dalej - w takim jak omawiany w TYM POŚCIE przypadku pośrednik/importer z POLSKI zapłacił handlarzowi/komisowi/ ASO w Niemczech kwotę brutto - to masz święty spokój.
Powtarzam - każdy przypadek jest inny,
Słupy korzystają na...a tego napisać nie mogę, bo byłby to instruktaż jak okradać podatnika niemieckiego czy polskiego a za to miałbym ...sami wiecie.

Cytat:
Napisał peter79 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ale w momencie gdy ja jestem mega uczciwy i idę do US i płacę te 23% to z automatu US powinien przekazać te 19% do urzędu w Niemczech, ale skoro Niemiecki US nie upomina się o te 19% to Polskiemu US to jest nie na rękę. Gdybym ja przelał tobie na konto 23% jakiejś wartości to też byś się zastanawiał skąd masz tą kasę prawda?
To nie tak działa.
W zasadzie w kwestii podatkowej w firmach panuje zasada uczciwości (po za ewidentnymi nielicznymi pomyłkami - to też się zdarza)
Ty wcale nie musisz być uczciwy...po prostu dostajesz od POLSKIEGO handlarza fakturę VAT 23% albo Fakturę VAT marża - i dopiero jak zapłacisz całą kwotę odbierasz auto. W ogóle nie wybierasz się do US.

Jeśli miałeś po drodze oszusta, który zapłacił w Niemczech kwotę NETTO - to w zasadzie ścigają niemieckiego sprzedawcę o MwSt.
W całym mechanizmie chodzi o to, ze takich słupów było masę i NIEMCY się połapali i nie chcą sprzedawać samochodów z kwotami NETTO.

Podsumowując - o tym czy będzie auto miało fakturę VAT 23% czy fakturę Vat marża - zależy od konkretnego indywidualnego przypadku.
Ważne - aby nie kupować z jakiś dziwnych szemranych firm założonych przez nie wiadomo kogo i nie wiadomo gdzie...
Chociaż i one - mogą dopiero zaczynać...sprawdzić wiarygodność firmy TO WAŻNE.

Ostatnio edytowane przez oliwianin ; 04-04-2015 o 18:00 Powód: korekta
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-04-2015, 17:55   #234
peter79

w Polsce bodajże od 2013r wprowadzili Solidarną Odpowiedzialność za VAT na nie które towary (stal,paliwo) i dam przykład jak to wygląda:
Firma X sprzedaje stal firmie słup za 10kzł (Odwrotne obciążenie VAT), firma słup sprzedaje dalej tą stal Kowalskiemu za 12300zł po czym firma słup znika nie płacąc 2300zł do US i w tedy US ma prawo ścigać firmę X o należny VAT czy Kowalskiego?
Stary 04-04-2015, 17:57   #235
czeslaw555

Cytat:
Napisał oliwianin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2- Inny Helmut prowadzi w Niemczech formę i jest płatnikiem podatku VAT albo jakaś firma będąca płatnikiem podatku VAT pozostawia w rozliczeniu auto. Wówczas sprzedaje je na co? Na nasz odpowiednik FAKTURY 19%.
Przychodzi Kowalski - płaci gotówkę i otrzymuje co? Fakturę MwSt 19%.
gdy przychodzi Kowalski-zgoda, a co gdy Kowalski kupuje na firmę ? w jakiej cenie kupi w tym przypadku w D ?
Bo cały czas w tym wątku o ten problem chodzi...
Stary 04-04-2015, 18:01   #236
peter79

Cytat:
a co gdy Kowalski kupuje na firmę ? w jakiej cenie kupi w tym przypadku w D ?
no jeżeli kupi od firmy to kupi w cenie netto
Stary 04-04-2015, 18:06   #237
czeslaw555

to wiem ale co dalej ... Piotr może to wyjaśni...

Bump:
Cytat:
Napisał oliwianin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dlatego NAJBEZPIECZNIEJ jest zakupić auto od niemieckiego HELMUTA osobiście - bez pośredników.
a wiesz ilu jest teraz ukrytych handlarzy w D.. sporo, działają pod płaszczykiem prywatnej oferty, to nie te czasy co kiedyś ...
Do bezpiecznego zakupu trzeba trochę wiedzy, trochę rozwagi, ostrożności i powinno być dobrze.
Stary 04-04-2015, 18:13   #238
peter79

Cytat:
Piotr może to wyjaśni...
to o czym pisze cały czas do puki Niemiecki US nie zwróci się do Polskiego o zwrot VAT to nic się nie wydarzy
Stary 04-04-2015, 18:15   #239
czeslaw555

Domyślnie Odp: Oszustwa na podatku VAT w autach z importu !!!!!!

a kiedy się zwróci wiesz ? też nie i nikt nie wie ...
Stary 04-04-2015, 18:18   #240
peter79

Domyślnie Odp: Oszustwa na podatku VAT w autach z importu !!!!!!

dlatego nie traktujmy tego jako oszustwo tylko jakąś lukę prawną czyli puki co korzyść
Odpowiedz

Zasady postowania