Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-04-2015, 05:14   #261
czeslaw555
ford::average

Imię: Czesław
Model: LB
Silnik: 2.0 HDi
Rocznik: MK5
Domyślnie Odp: Oszustwa na podatku VAT w autach z importu

Widzę że nic rozumiesz Ty i tak będzie w kółko, piszę jasno o jaki przypadek chodzi kiedy co i jak.

Bump:
Cytat:
Napisał Du_poid Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
to bez względu na to kto Ci ten samochód sprzeda, płacisz podatek VAT-23
gdzie tak napisałem ?

Bump:
Cytat:
Napisał czeslaw555 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
osoba prowadząca w Pl d.gosp. chciała kupić auto na firmę, kupiła na firmę w cenie brutto , czyli zapłaciła netto + VAT w Niemczech, po przyjeździe do kraju i tak musiała zapłacić VAT 23% bo kupiła auto na firmę.
tak napisałem....
prawda czy fałsz ?

Co do samego wątku, napisano już tyle że każdy może sobie interpretować jak chce , ma wystarczająco dużo informacji z każdej strony...

Ostatnio edytowane przez czeslaw555 ; 05-04-2015 o 06:52
czeslaw555 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2015, 08:10   #262
peter79
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: S-MAX TITANIUM
Silnik: 2.0 TDCI 163ps
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał Du_poid Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do peter 79 US nie zwraca Ci 1230zł tylko 230 bo tyle wynosi VAT
ok 230zł tu była pomyłka
Cytat:
sprzedajesz za 1100 wystawiasz VAT-Marże
jaka f/vat marża? (zwykła f/vat 0%)
Cytat:
zostaje Ci naliczony dochodowy ale od zysku czyli od 100zł
czyli płacę 19% podatku dochodowego czyli 19zł
Cytat:
100zł +VAT ale również od 100zł
to jest jakaś bzdura

Bump:
Cytat:
Napisał peter79 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kto teraz zapłaci do polskiego US te 230zł??
oczywiście ty jako producent odprowadziłeś ten podatek 230zł do US, a US zwrócił mi go jak zobaczył, że towar wyjechał za granicę i temat jest zamknięty.

Bump:
Cytat:
Napisał oliwianin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tylko po co w ogóle zabierasz głos w sprawie Twojego pojazdu, skoro to auto nie bylo nawet sprowadzone...
nigdy nie zabierałem głosu w sprawie mojego auta, zapytałeś to odpowiedziałem
Cytat:
Napisał oliwianin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chcesz stracić nerwy.......udzielaj się na forach z "odpowiednimi" forumowiczami
nikt ci nie kazał się włączać w dyskusję, a ja się nie znam i chce wyjaśnić proceder oszustwa na VAT bo dla mnie to nie jest oszustwo tylko luka w przepisach
peter79 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2015, 09:10   #263
peter79

Cytat:
Napisał czeslaw555 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
osoba prowadząca w Pl d.gosp. chciała kupić auto na firmę, kupiła na firmę w cenie brutto , czyli zapłaciła netto + VAT w Niemczech, po przyjeździe do kraju i tak musiała zapłacić VAT 23% bo kupiła auto na firmę.
ta osoba powinna załatwić NIP euro i kupić w DE w cenie netto, a jak tego nie zrobiła to ma pecha i płaci VAT Niemcom i Polakom (kto bogatemu zabroni)
Stary 05-04-2015, 10:02   #264
Du_poid

Model: Mondeo
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał peter79 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
to jest jakaś bzdura
To nie jest bzdura, bo od każdego obrotu, już na terenie Polski płacisz i dochodowy i VAT, wiem bo tak muszę robić i robię sam.
Du_poid jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2015, 10:15   #265
peter79

Cytat:
To nie jest bzdura, bo od każdego obrotu, już na terenie Polski płacisz i dochodowy i VAT
VAT przecież zapłaciłeś (230zł) zarobiłeś stówkę to dochodowy też zapłaciłeś 19zł to jaki jeszcze VAT od zarobionej stówki???
Stary 05-04-2015, 15:04   #266
Du_poid

Ale VAT Ci zwrócili poza tym płaciłeś VAT od 1000zł, ale od zarobionej 100zł już nie, czyli to też musisz uregulować. Zwracają Ci VAT od kupna ale od każdej sprzedaży VAT musisz zapłacić. Co innego jak byś kupił za 1000 i sprzedał za 1000 wtedy jesteś na zero.
Stary 05-04-2015, 15:59   #267
peter79

Cytat:
ale od zarobionej 100zł już nie, czyli to też musisz uregulować.
to by oznaczało, że jak sprzedałem towar do DE na VAT 0% i teoretycznie zarobiłem 100 to płacę dochodowy 19zł i VAT 23zł czyli zostało mi 58zł ?

Bump: w przypadku sprzedaży krajowej to jest zrozumiałe, że kupuje 1000zł +VAT (1230zł), a sprzedaje 1100zł + VAT (1353zł) i ja odprowadzam do US ten VAT 253zł, ale ja te 253zł dostałem od np. mojego klienta, który mi zapłacił za towar
Stary 05-04-2015, 16:49   #268
Du_poid

Cytat:
czyli zostało mi 58zł
Generalnie tak, ale to możesz odliczyć od swoich faktur zakupowych i jeżeli masz np samochód na firmę, to jego koszty eksploatacji odliczasz od VAT`u zarobkowego.

Kupiłeś za 1000zł + VAT, więc 1230zł, sprzedajesz za 1100zł, ale VAT zarobkowy płacisz od 100zł bo od tego 1000zł już zapłaciłeś, a potem w ramach odliczenia VAT`u został Ci zwrócony, więc sumując rozliczasz się tylko z tego co realnie zarobiłeś czyli 100zł.
Stary 05-04-2015, 17:09   #269
peter79

Cytat:
ale VAT zarobkowy płacisz od 100zł
tak jest w przypadku f/vat marża, natomiast czy F/VAT 0% UE procedura jest taka sama?
Stary 05-04-2015, 18:36   #270
Du_poid

Wydaję mi się, że tak bo aczkolwiek nie jestem pewny na 100%, ale jest to na tyle logiczne, że nie możesz zapłacić dwa razy za to samo bo prawo tak nie działa. Więc jeżeli już zapłaciłeś za 1000zł to teraz jedyne co Ci powinno zostać naliczone to 100zł bo to jest nowa kwota/obrót pieniężny z którego też musisz się rozliczyć jako zysk. Ale jeżeli sprzedajesz za granicę, to jest sytuacja analogiczna do tej o VAT na samochody. Sprzedajesz za 1100zł Niemcowi za 1000 już zapłaciłeś, ale możesz sprzedać Niemcowi NETTO i wtedy płacisz sam dochodowy od 100zł, natomiast VAT płaci Niemiec u siebie, chyba że wyrzuci fakturę i ją spreparuję, wtedy oszukuje na VAT, US polski przychodzi do Ciebie i pyta gdzie jest mój VAT, wtedy Ty pokazujesz swoją Fakturę, którą wystawiłeś Niemcowi a oni ścigają jego, chyba że już sprzedał telewizor innemu klientowi.
Odpowiedz

Zasady postowania