Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Zamknięty Temat

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-04-2015, 23:23   #71
Du_poid
ford::advanced

Model: Mondeo
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Ford Mondeo MK4 2.5 T lub 2.0 benzyna.

Dlatego zanim zacznie się powtarzać po tym, co wyczyta w różnych "czasopismach" trzeba się trochę rozejrzeć poza tym wszystkim i racjonalnie podejść do tematu, tak jak to było kiedyś, kiedy ludzie zamiast od razu robić, sami myśleli co im bardziej odpowiada.

Du_poid jest offline  
Stary 06-04-2015, 11:44   #72
c-matix
ford::professional

Model: Focus C-Max , Fusion
Silnik: 2.0 16v 145KM , 1.6 Tdci 90KM
Rocznik: 2006 Silver Polar, 2006 Jeans Metalik

Cytat:
Napisał przemas10m Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zgadza sie wiele osob jest przewrazliwionych bo jak widza wartosci rzedu 250-300um to przerazenie je ogarnia a tak naprawde malo kto z takich "fachowców" poprafi sobie wyobrazic jak cienka tj warstwa lakieru
Miałem nie raz takie przypadki, naprawione auto pokazałem zdjęcia z uszkodzeniami wczesniej , gość pomierzył 200-280um i tekst al e tu pani szpachli, chyba pan sam klepał ten błotnik , a był kupiony w innym kolorze zamatowiony i polakierowany. No i pogadaj z takim delikwentem który nie rozumie ze 250um to jest 1/4minimetra to gdzie tu mowa o nawalonej szpachli.
Cytat:
Napisał przemas10m Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
takze wybaczcie ale wg mnie lepiej miec pomalowany np caly przod bo byl caly w odpryskach niz miec wstawiony przod w "kolor"
Też tak sądze, ale polscy klienci są zdania że jak coś malnięte to i walnięte.
c-matix jest offline  
Stary 06-04-2015, 12:09   #73
czeslaw555
ford::average

Imię: Czesław
Model: LB
Silnik: 2.0 HDi
Rocznik: MK5

Cytat:
Napisał c-matix Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ale polscy klienci są zdania że jak coś malnięte to i walnięte.
bo najczęściej nie mają pojęcia jak to interpretować a naczytali się tyle w necie że wolą odpuścić
Stary 06-04-2015, 12:44   #74
Du_poid

Takie rzeczy są do zrozumienia, bo klient się nie zna więc szuka pomocy wszędzie, czasami niekoniecznie tam gdzie powinien.
Ale miałem już takie przypadki, że pojechałem z klientem do ASO z Astra IV, zapewniając, że lakier oryginalny. Na pomiarach w ASO 176um - 189um dookoła samochodu (Astra poniżej szyb ma przetłoczenia mniej więcej 3/4 wysokości drzwi idące dookoła),powyżej tego poziomu 120um,no i samochód malowany, powiedziałem ok, przeprosiłem klienta, powiedziałem, że być może mój miernik źle skalibrowany, opuściłem cenę, klient itak zabrał.
Ale następna Astra to samo, zacząłem się zastanawiać, co Ci niemcy tak notorycznie rysują te samochody w taki sposób, ale jak trzecia Astra pokazała to samo, to stwierdziłem nie ma bata, bo ja wychodzę na głupka i kombinatora, a przecież wiem co było z samochodem nie tak. Przy czwartej Astrze, oczywiście to samo, przyjechał transport nowych IV-rek, wziąłem klienta razem z Panem z ASO i kazałem mierzyć te co zjechały z lory, a tu niespodzianka 170um - 190um Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Pan zaczął kombinować, że one teraz mają grubszą warstwę lakieru w tych miejscach itp. Zapytałem tylko, dlaczego nie powiedzieli tego wcześniej przy pierwszych samochodach, tylko trzeba im udowadniać, że jednak tak nie jest.
Klient powiedział wtedy, co mnie bardzo mile zaskoczyło, że w takim razie woli kupić samochód odemnie, niż od nich bo itak malowane, ale przynajmniej cena niższa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Du_poid jest offline  
Stary 06-04-2015, 14:29   #75
przemas10m

Imię: Przemek
Model: Subaru Forester
Silnik: 2.0
Rocznik: 2011

a ASO nie wygrasz
pojechalem z klientami do Ford Brzezinska w Łodzi focusem mk2, wczesniej pokazlem im zdejcie lekko wgnieconego blotnika przedniego i miernikiem ze byl wycieniowany, fachowcy z aso podniesli auto na podnosnik i stwierdzili.....oooo tu jest nalot rdzawy na wahaczach i troche na tłumiku, to auto stało w krzakach ze dwa lata,a te wszystkiwe gumy w wahaczach to sztywne takie ze zaraz popekaja i koszt wymiany tegom to bedzie z 6 tys, a tak w ogole to tu chyba cwiartka byla wstawiana, nerwy mi puscily, kazalem zeby na pismie mi to napisali, czego sie nie doprosilem....klienci sie szybko rozmyslili bo oczywiscie ASO ma racje. nastepnym razem jak pojade na sprawdzenie auta to z kamera bo inaczej sie nie da
przemas10m jest offline  
Stary 06-04-2015, 15:01   #76
c-matix

A.S.O jak dla mnie w 80% to porażka.
c-matix jest offline  
Stary 06-04-2015, 17:55   #77
Du_poid

Widzisz mi nie chodzi o to, że ASO to porażka, bo ja itak niczego nie ukrywam i nawet wolę, żeby facet pojechał tam samochód sprawdzić dla przyszłego świętego spokoju, tylko niech to robią rzetelnie i podchodzą do tego profesjonalnie.
Bo kończy się to tak, że moje auto pomalowane, ale ich tylko druga warstwa fabrycznego lakieru zabezpieczająca przed korozjąGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. czasem mi się wydaję, że mają odgórnie narzucone, żeby negować wszystko co nie ich, bo przecież ktoś w tych salonach musi te samochody kupować.
Du_poid jest offline  
Stary 06-04-2015, 18:08   #78
c-matix

nio o to mi chodziło własnie , moje auto jak przebadali to nawet nie znalazł tego elementu malowanego a klienci wiedzieli że był malowany i zdziwko było. Na dodatek pan zmierzył każdy element po 1 razie i po takim sprawdzeniu z klientem stwierdziliśmy że można by przyjechać autem kompletnie składanym z 4 innych i servis by się nie pokapował.
c-matix jest offline  
Stary 06-04-2015, 19:02   #79
przemas10m

Imię: Przemek
Model: Subaru Forester
Silnik: 2.0
Rocznik: 2011

wszystko zalezy jacy ludzie tam pracuja, raz mialem sytuacje w pewnym ASO ze sprawdzili mojego rocznego yaris i klienta wcisneli nowego a na drugi dzien Pan z ASO zadzwonil z propozycja odkupienia tego mojego yarisa, na kolejny dzien mieli juz o w ofercie jako wersje limitowana Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
przemas10m jest offline  
Stary 07-04-2015, 11:33   #80
Juzek
ford::expert

Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
Domyślnie

Wszystko zależy od punktu siedzenia - jeśli jedziemy do ASO w którym auto było serwisowane to wiadomo jaki będzie wynik :-)

Tapnięte z Szajsunga MkIV

Zasady postowania