Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Skrzynie automatyczne
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-04-2015, 18:55   #1
bien
ford::beginner

Imię: Michał
Model: S-max TitS
Silnik: 2.0 TDCi PowerShift
Rocznik: 2010
Domyślnie Powershift - downgrade oprogramowania TCM

Witam wszystkich.

Do założenia tematu skłoniło mnie dziwne zachowanie skrzyni Powershift po aktualizacji oprogramowania sterownika skrzyni - TCM, polegające na pseudo-ekologicznym przetrzymywaniu silnika na bardzo niskich obrotach.
Od trzech lat użytkuję S-maxa 2.0 TDCi ze skrzynią Powershift. Pomimo braku wyraźnych powodów ku temu, podczas rutynowego przeglądu w 2013 r. zdecydowałem się na aktualizację oprogramowania skrzyni. Zmiana okazała się niestety totalną porażką - podczas spokojnej miejskiej jazdy nowy soft utrzymywał obroty silnika na bardzo niskim poziomie, przy których cały zespół napędowy nieprzyjemnie drżał wprawiając w wibrację cały samochód. Auto nie było w stanie przyspieszyć pod górkę na aktualnie wybranym biegu. Kolejna aktualizacja modułu TCM podczas przeglądu w 2014 r. jeszcze ten stan pogorszyła. Miałem wrażenie, że skrzynia w jeździe miejskiej stara się przełączać na wyższy bieg już przy około 1,7 tys. obrotów – dla mnie taka charakterystyka pracy była nie do przyjęcia. Być może udaje się dzięki temu uzyskać spalanie o 0,2l/100km mniejsze, ale na pewno kosztem trwałości silnika i skrzyni.
Moje doświadczenia w tym zakresie potwierdzają na tym Forum także posty innych posiadaczy Powershiftów, m.in. w temacie „Ile wytrzymuje powershift”
Zgłaszając w serwisie problem dowiedziałem się, że mam już wgrane najnowsze oprogramowanie modułu TCM więc … o co chodzi ? Żadnych downgrade-ów oprogramowania nie wykonują i basta.
Postanowiłem więc powrócić do fabrycznego softu TCM innymi metodami. Dzięki nieocenionemu koledze tedi_k udało się wykonać downgrade oprogramowania TCM do wersji fabrycznej z roku 2010.
Auto znowu jeździ jak dawniej - skrzynia utrzymuje optymalną prędkość obrotową silnika. Polecam tą „modyfikację” i ... zapraszam do dyskusji.

bien jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-04-2015, 08:29   #2
simon188

Imię: Wojciech
Model: S-Max ST-line
Silnik: 2.0 EcoBoost
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Powershift - downgrade oprogramowania TCM

Witaj,

Ciekawe spostrzeżenie. Mam podobne odczucia co do pracy Powershifta, tzn. utrzymywanie strasznie niskich obrotów co często kończy się drgawkami oraz opóźnieniem przy przyspieszaniu. U mnie update softu skrzyni wykonał Tedi_k po około 2 tygodniach po zakupie. Nie miałem więc takiego doświadczenia ani wyrobionego poglądu na pracę skrzyni przed aktualizacją.
To co piszesz jest jednak zastanawiające oraz kuszące jak widać nie zawsze "nowsze" jest lepsze.
Czy downgrade przebiegł bez problemów?
simon188 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-04-2015, 08:52   #3
bien

Pewne problemy były, ale raczej wynikające z połączeniem z autem. Tedi_k był zdziwiony chęcią powrotu do starej wersji softu, ale stanął na wysokości zadania pozyskując kilka kolejnych "wsadów" oprogramowania TCM. Ja wybrałem ten fabryczny obawiając się, że każdy kolejny został przez producenta "wykastrowany" w kierunku obniżenia obrotów przełączania biegów.
Stary 15-04-2015, 09:13   #4
simon188

Imię: Wojciech
Model: S-Max ST-line
Silnik: 2.0 EcoBoost
Rocznik: 2017

Rzadkością jest raczej powrót do wcześniejszych wersji oprogramowania. W teorii oczywiście po to powstają aktualizacje aby poprawić pracę ale rzeczywistość swoją drogą idzie. To co jest poprawione nie zawsze jest lepsze.
Generalnie będę musiał pomyśleć nad powrotem do starszego softu. Boję się że na dłuższą metę jazda w tym stylu może źle się skończyć.
simon188 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-04-2015, 09:34   #5
bien

Nie twierdzę, że nowy soft pogorszył pracę skrzyni na przykład w zakresie płynności przełączania biegów. Ten stary, który mam aktualnie wgrany lubi na nierozgrzanym silniku lekko poszarpywać przy zmianie biegów. Po rozgrzaniu pracuje jak melex. Tedi_k osobiście po downgrade dokonał jazdy próbnej i skrzynia pracowała jedwabiście. Dla mnie zalety jazdy w optymalnym zakresie obrotów zdecydowanie przeważają nad tymi lekkimi niedoskonałościami pracy przy zimnym silniku. Dlatego wybrałem downgrade i jestem z tego rozwiązania zadowolony.
Stary 21-04-2015, 21:41   #6
gregory987
ford::amateur

Imię: Grzegorz
Model: Focus MK3
Silnik: 2.0 TDCI PS
Rocznik: 2011

Mój Focus z najnowszym softem redukuje bieg na niższy dopiero poniżej ok 1200 obr/min. Silnik drży i samochód nie jedzie. Też chyba zrobię downgrade skrzyni bo jazda w zakresie 60-70km/h na szóstym biegu to porażka.
gregory987 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania