![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#51 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 20-08-2011
Model: Focus MK3
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2011
|
Cytat:
Ostatnio edytowane przez JohnLenin ; 22-05-2014 o 13:17 |
|
|
|
|
|
|
#52 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Grzegorz
Model: Ford Galaxy MK3
Silnik: 2.0 Pb 147KM
Rocznik: 2008
|
Witam - po przeczytaniu wszystkich informacji z waszymi przygodami stwierdzam że też nieźle się wpierniczyłem. Wczoraj odebrałem mojego focusa II od wymiany wszytskich tulejek, śrub i mimośrodów - rano dziś pojechałem ustaić zbieżność i sprawdzić kąty i szlak mnie trafia bo koła stoją gorzej niż były. Kupuję zaraz te KOŚCI - mam nadzieje ze to mnie uratuje, bo schudłęm o 840 zł i jeszcze te wahacze mnie dobiją.
Jak tylko wymienię - podziele sie informacja. Mam tylko pytanie czy jak nim wjade na kanał musze go podnośić czy wymienić tak jak stoi na kołach. pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#53 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 19-07-2005
Model: Focus SEDAN
Silnik: 1,6 Ghia
Rocznik: 2000
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#54 |
|
![]() Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6
Rocznik: 2006
|
Witam
Po naprawach w zawieszeniu tylnym, należy je ustawić na wysokość konstrukcyjną.Mało osób to robi. pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#55 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Grzegorz
Model: Ford Galaxy MK3
Silnik: 2.0 Pb 147KM
Rocznik: 2008
|
INFORMACJO DO WSZYSTKICH NIEDOWIARKÓW ORAZ DO ZAŁOŻYCIELA TEGO POSTU..
wymiana wahaczy w kształcie kości pomogła w 100 % od soboty po 3 miesiacach mam w końcu naprawione zawieszenie i koła już nie leża... założyłem nowe opony i czekam na śnieg DZIĘKI wielkie FOCUS MK2 kombi 1.6 tdci 90KM |
|
|
|
|
|
#56 | |
|
![]() Imię: Daniel
Model: focus ,civic , escape
Silnik: 1,6
Rocznik: 1998
|
Cytat:
Czasem tak bywa że tuleje się zrywają po krótkim czasie i większość zachodzi w głowę co jest grane .Większość przypadków to niechlujny montaż np. dokręcanie śrub na podnośniku warsztatowym Dodam ,że wahacz górny poprzeczny ma także bardzo duży wpływ na kąt pochylenia. Jeżeli ktoś ma już całkiem tragicznie rozjechaną ramę montażową z tyłu ,i wymiana wahaczy nie dała oczekiwanego efektu ,można kupić specjalne śruby mimośrodowe montowane w miejsce oryginalnych zewnętrznych na wahaczu górnym poprzecznym Ciężko to dostać cena około 100 za 2 szt Są także całe kompletne wahacze z regulacją ,ale cena kosmiczna ok. 1000 zł ,oraz trzeba to zamawiać za granica Ostatnio edytowane przez daniellson ; 07-01-2015 o 12:25 |
|
|
|
|
|
|
#57 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 14-05-2014
Model: Puma
Silnik: 1.0 MHEV 125KM
Rocznik: 2024
|
Mam niestety to samo, koła mi się rozkraczyły. Wymieniłem "kości" i ciut lepiej a przynajmniej z jednej strony prawie prosto. Mechanik mówi że zostały tylko sprężyny które mogą dopchnąć całość.
|
|
|
|
|
|
#58 | |
|
![]() Imię: Daniel
Model: focus ,civic , escape
Silnik: 1,6
Rocznik: 1998
|
Cytat:
Sprawdź tuleje na wahaczach wleczonych "cukierki" ,jeżeli będą wybite ,jedno z kół .lub oba przy ustawianiu geometrii będą uciekały .Na szarpakach nie wyłapiesz ,trzeba wejść pod auto i brechom ,posprawdzać Ostatnio edytowane przez daniellson ; 26-02-2015 o 09:51 |
|
|
|
|
|
|
#59 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
witam, czeka mnie geometria całego zawieszenia, ze względu na wymianę sprężyn i amortyzatorów. czy z tyłu jedynym problemem są sruby ? czy jak się już odkręci jakąś śrubę wahacza to trzeba nową tulejkę itp ?
na co mam się przygotować ustawiając geometrię z tyłu, poza nowymi śrubami, które będą ruszane ? z góry dzięki |
|
|
|
|
|
#60 |
|
![]() Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6
Rocznik: 2006
|
Witam
Najsłabszym ogniwem zaw.tylnego są przednie tuleje zwrotnicy tylnej,oraz zapiekanie się śrub w tulejkach wahacza tylnego dolnego.Tych z krzywkami regulacyjnymi.Częste są przypadki że podczas regulacji ,regulujący skręca śrubę z tulejką chcąc uzyskać poprawną wartość zbieżności.Takie skręcenie tulei doprowadzi do jej zerwania. pozdrawiam |
|
|
|
![]() |
|
|
|