Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-05-2015, 18:14   #11
truszczu
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Wygłuszanie - by diesel był bardziej cichy

Jak na razie poszło mat:
Grodź + maska po ok. 1,5m2 butylu i specjalnej maty 15mm do komory silnika
Wnętrze to ok. 2,5m2 butylu i 2,5m2 GMS 09 + GMS 022.

Dzisiaj wykonałem pomiary w ruchu:
jazda po równym asfalcie na 4 biegu z prędkością 60km/h - przed 60-61dB po 58,5-59dB
jazda po równym asfalcie "na luzie" z prędkością 50km/h - przed 58-59dB po 56-57dB

Wyniki podaję jako zakres ponieważ ciężko jest w trakcie jazdy utrzymać stały poziom dźwięku i wskazanie było mniej więcej cały czas w tym przedziale. Dodatkowo uważać na drodze, utrzymywać jednostajną prędkość, patrzeć na miernik ustawiony w okolicy biegów i wyciągnąć średnią ze wskazań Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Jednak jak poprzednio wspominałem najważniejsza jest tendencja spadkowa.

Pomiary wykonywane z zamkniętymi oknami, wyłączonym radiem i nawiewem.

truszczu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-05-2015, 18:19   #12
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

Rozumiem ze to sa pomiary po wygluszeniu tylko tego co pisales (maska, grodz silnika)? Super. 2dB to juz cos.

BTW sas programy ktore podaja srednia i max wartosc. Wtedy autostrada, ten sam odcinek, tempomat i jazda.
Stary 11-05-2015, 19:37   #13
truszczu

Z jazdy miałem wyniki przed pracami związanymi z wygłuszeniem, natomiast po miałem na myśli wygłuszenie maski, grodzi (górnej części) od strony silnika oraz wygłuszenie w środku podłogi kierowcy, pasażera oraz grodzi (bardziej dolnej część, górną wykleiłem tylko dodatkowo pianką GMS 09).

Nie mierzyłem komórką i programami na androida bo jak porównywałem z miernikiem SKFu, do którego mam dostęp wyszły spore rozbieżności. Niestety wspomniany SKF nie posiada funkcji średniej itp.
Wiem, że pewnie pomiary dało by się przeprowadzić bardziej laboratoryjnie testy, ale mój projekt wygłuszenia tylko grodzi od strony silnika rozrósł się, a pomiary które robiłem przed miały mi orientacyjnie pomóc w określeniu czy nakład pracy i finansów coś dał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Według mnie wynik ok 2dB to bardzo dobry wynik. Ponieważ i tutaj będzie chyba najlepszy kawałek cytatu: "energia dźwięku podwaja się co 3 dB i np. podwojenie hałasu na poziomie 90 dB da wartość mierzoną 93 dB".

Myślę, że jak zrobię górę deski rozdzielczej oraz tylne nadkola będzie jeszcze lepiej. No i jestem ciekaw czy wygłuszenie drzwi dało by dużo.
Stary 11-05-2015, 20:35   #14
dario6273
ford::professional

Imię: Darek
Model: KUGA MK2 ST Line
Silnik: 2.0Tdci-200Km/450N
Rocznik: 2017

Drzwi to podstawaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dario6273 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-05-2015, 07:07   #15
jarojaw
ford::advanced

Imię: Jarek
Model: Mondeo MK IV Sedan , EcoSport-Titanium
Silnik: 1,6 PB ;-( , 1.0EB 125KM
Rocznik: 2014 , 2018

Cytat:
Napisał truszczu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
i specjalnej maty 15mm do komory silnika
Co to za mata, możesz dać namiary?
Spróbuj wygłuszyć nadkola z przodu,również dużo daje. Na te plastikowe nadkola naklejasz matę bitumiczną/butylową a na to matę sound 0,6cm [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Bardzo dużo to daje, i nie dużo wchodzi.
Stary 12-05-2015, 21:28   #16
Markoo

Model: Vectra B/Mondeo MK4
Silnik: X18XE/2.0PB LPG
Rocznik: 1997/2012

Pozostaje pogratulować samozaparcia, Kolega zabrał się za najtrudniejszą i wymagającą najwięcej samozaparcia robotę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zdecydowana większość z Nas zaczyna od najłatwiejszych miejsc...bagażnik, nadkola maska. Cieszy efekt jako mobilizacja żeby jednak i za tą cześć się zabrać.
Co w następnej kolejności.. może tunel nad osłonami termicznymi od spodu nad wydechem o ile tam jest wystarczająco miejsca?
Markoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-05-2015, 21:32   #17
westej

Imię: Piotrek
Model: Mondeo IV
Silnik: Duratec 2.0 16V + Landi Renzo Omegas
Rocznik: 2008

Może dałoby się częściowo obkleić skrzynię biegów matami pochłaniającymi dźwięk? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
westej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-05-2015, 22:13   #18
truszczu

Cytat:
Napisał jarojaw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co to za mata, możesz dać namiary?
Podobno ich mata była badana i ma jakieś certyfikaty. Dla mnie było najważniejsze, że była w kolorze czarnym. Gdy wykleiłem komorę silnika butylem z aluminium to strasznie rzucało się to w oczy. Po oklejeniu tą matą już tak nie widać.[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Z tymi nadkolami się zastanawiałem bo miałem je i tak zdjąć i zrobić za nimi konserwację. Tylko zastanawiałem się nad matą bitumiczną by obniżyć trochę koszty. W końcu tam to już warstwa aluminium nie jest potrzebna (a butyle bez niego nie widziałem). Masz u siebie oklejone nadkola ?

Cytat:
Napisał Markoo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co w następnej kolejności.. może tunel nad osłonami termicznymi od spodu nad wydechem o ile tam jest wystarczająco miejsca?
Aktualnie wyklejam bagażnik. Istna porażka co zrobił ford... Między 2 blachy wrzucony jest kawałek jakiegoś filcu i całe wytłumienie. W S-max'ach da się tam dojść rękąi wykleić niestety w mondeo otwór jest strasznie mały i mogłem wykleić tylko jego okolice a resztę spryszkać wytłumieniem w spray'u. W okolice osłon termicznych to ile się dało doszedłem preparatami do podwozia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Co prawda hałasu z tamtych rejonów jest mało. Jak już wspominałem dużo hałasu można odnotować na górnej części deski.

Cytat:
Napisał westej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może dałoby się częściowo obkleić skrzynię biegów matami pochłaniającymi dźwięk?
U ciebie skrzynia też chłodzi głośno ? U mnie to za każdym razem przy puszczaniu sprzęgła jest taki głuchy stukot, który podobno jest normalką Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Jak będę wymieniał olej to może wykleję butylem okolice skrzyni by trochę to wyciszyć.
Stary 13-05-2015, 08:21   #19
jarojaw

Imię: Jarek
Model: Mondeo MK IV Sedan , EcoSport-Titanium
Silnik: 1,6 PB ;-( , 1.0EB 125KM
Rocznik: 2014 , 2018

Cytat:
Napisał truszczu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Masz u siebie oklejone nadkola ?
Tak , mam. W pierwszej kolejności ta mata [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] 500x500 na stronę na samo nadkole plastikowe. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
potem te [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] 6mm 6/240S wystarczy 500x500 na jedną stronę(nadkole plastikowe + na blachę nadkola.
Maty bitumiczne nie są drogie , ok. 6zł za 250x500 a mata sound 500x500 ok. 27zł.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Zresztą na naszym forum jest wpis (chyba Motoacustic) od nich i można zadzwonić - doradzą.

Ostatnio edytowane przez jarojaw ; 13-05-2015 o 08:29
jarojaw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2015, 23:53   #20
truszczu

Rozdział III
Bagażnik i nadkola

Z racji, że wygłuszanie bagażnika jest dosyć powszechne i jest więcej informacji na ten temat to nie poświęcałem aż tylu czasu co z grodzią. Ogólnie tył jest bardzo słabo zrobiony i jest tam spore pole do popisu. Po rozebraniu tapicerki trafiłem na spore otwory zaklejone jakąś matą. Postanowiłem to przerwać i wytłumić ile się da blachę zewnętrzną matą butylową, a resztę wypsikałem spray'em do wygłuszania. Oryginalnie w tym miejscu znajduje się luźno wrzucony kawałek filcu o wymiarach ~20x30cm
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Później przystąpiłem do wyklejania blach w środku bagażnika. Tak jak i z przodu zastosowałem podobne materiały i technologię. Najpierw całe nadkole i okolice wykleiłem matą butylową, a na to pianka GMS 022. Niestety mam tylko zdjęcie prawego nadkola, które zostało wyklejone resztkami mat.

Jakie wnioski po tym etapie ?
W trakcie normalnej jazdy nie słychać wielkiej różnicy. Pomiary które wykonałem wskazały, że urwałem około 0,5db, czyli równie dobrze może to być błąd pomiarowy
jazda po równym asfalcie na 4 biegu z prędkością 60km/h - przed 60-61dB po I i II etapie 58,5-59dB po wygłuszeniu nadkoli ~58,5
jazda po równym asfalcie "na luzie" z prędkością 50km/h - przed 58-59dB po I i II etapie 56-57dB po wygłuszeniu nadkoli 55,5-56db

Jednak gdy zjadę z równej ładnej nawierzchni (czyli 95% mojej drogi) są już większe różnice. Wcześniej gdy jechałem po dziurawym odcinku notowałem maksymalny poziom dźwięku 70-71dB, aktualnie nie przekracza 68,5dB. Słychać wyraźnie stłumioną pracę tylnego zawieszenia. Podobnie jak w przypadku wygłuszania grodzi zniknęły wysokie tony, a zostały głównie niskie.

Jednak najlepsza była ocena znajomego, który po przejażdżce stwierdził, że po tych wszystkich pracach w samochodzie jest ciszej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Odpowiedz

Zasady postowania