Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-05-2015, 12:52   #351
Gołąb_Stg
ford::beginner

Imię: Karol
Model: Focus MK1 FL
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Felgi Opony Rozmiar

Witam, zamierzam kupić alu na oponach letnich do Foki MK1, 1.8 TDCI, kombi, która jest troszkę obniżana. Do tej pory jeżdżę na 15"/185/65 i wszystko jest OK. Teraz chcę zakupić 17" i moje pytanie brzmi:
Na jaką szerokość opony maksymalnie mogę patrzeć, na jaki przedział profilu aby nie tarło o nadkola lub McPerson i jakie ET musi być, żeby wszystko pasowało jak należy?
Bardzo dziękuję za pomoc.
P.S. Dodam, że zależy mi na czasie, ponieważ zimówki dostają w D...

Gołąb_Stg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-05-2015, 15:13   #352
punto2010
ford::amateur

Model: FOCUS MK1 // POLONEZ CARO // PEUGEOT 205
Silnik: 2.0 // 1.6GLI // 1.1 TU
Rocznik: 2002 // 1995 // 1988

Witam
Czy felgi z tej aukcji [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] wejdą do Focusa mk1 kombi z 99'
silnik 1.8 benzyna
punto2010 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-05-2015, 23:33   #353
Gołąb_Stg

Cytat:
Napisał punto2010 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam
Czy felgi z tej aukcji [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] wejdą do Focusa mk1 kombi z 99'
silnik 1.8 benzyna
Powinny wejść kolego, ale zapytaj jakie mają ET.
Stary 03-06-2015, 12:58   #354
b14ckzone
ford::amateur

Imię: Mateusz
Model: Ford Focus MK1
Silnik: 1.6 16v, 100KM
Rocznik: 2001
Post Letnie kapcie do MK1

Witam,

zjawiam się tu z pytaniem, które poruszane było na forum, ale w sposób, który nie był dla mnie wyczerpujący, stąd ten post. Otóż...

Kupiłem w ubiegłym roku opony zimowe Goodyear UltraGrip 9 w rozmiarze 185/65/14, osadziłem je na oryginalnych, stalowych felgach. Nie chciałem zrywać ich co roku z felg, więc uznałem, że kupię alumy pod letnie kapcie - jak postanowiłem, tak zrobiłem. Udało mi się dorwać oryginalne felgi Forda 15", 4x108, aleeeeeeee... pozostaje kwestia opon.
Posiadam książkę "Sam naprawiam samochód" i tam producent podaje, że do 15" felg rozmiar opon pasujących to:

>> 195/55
>> 195/60

Bardziej skłaniam się na profil 195/60/15, ale tu jest rzecz, której nie znalazłem na forum: mam założone z tyłu nadkola plastikowe i tu mam pytanie, czy takie opony nie szorowałyby nigdzie po budzie? Zakładam, że nie jestem jedyny z plastikowymi nadkolami, więc byłbym wdzięczny za pomoc, bowiem nie chcę wywalić kasy w błoto na nieodpowiednie opony, pozdrawiam. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
b14ckzone jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-06-2015, 13:05   #355
Tomaszstn
ford::average

Imię: Tomek
Model: Focus
Silnik: 1.6TDCI
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Letnie kapcie do MK1

Spokojnie możesz zakładać 195/60/15. Przy tej oponie masz jeszcze z każdej strony po 5 cm luzu więc nic nie będzie obcierać.
Tomaszstn jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-06-2015, 15:23   #356
mojmistrz
ford::professional

Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDDi
Rocznik: 1999
Domyślnie

Ja mam 195/65/15 i nic nie obciera Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Xperia Z1 tap tap
Stary 03-06-2015, 21:51   #357
Gołąb_Stg

Bardzo dziękuję wszystkim doświadczonym użytkownikom za pomoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Zaryzykowałem i opłacało się Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., poradziłem sobie sam. Wsadziłem 17", et 38, na laczkach 205/40 (z Toyoty MR2 z 2005 roku) i wszystko pasuje, jest tak jak powinno. Dodam, że moja Foka jest obniżana, a i tak nic nie obciera, nawet przy załadunku. Wg mnie teraz wygląda jak malina, a dla zainteresowanych prześlę zdjęcia. Jeżeli potrzebujecie pomocy w doborze felg do Focusa I, to zapraszam. Znalazłem kolesia na innym forum, który dokładnie wszystko opisał i z pewnością będzie to dla Was pomocne.
Dziękuję i pozdrawiam.
Stary 03-06-2015, 22:27   #358
mojmistrz

Domyślnie

Wrzuć tu foto, jestem ciekawy foki na 17" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ja mogę o takich pomarzyć

Xperia Z1 tap tap
Stary 03-06-2015, 23:08   #359
Gołąb_Stg

Cytat:
Napisał mojmistrz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wrzuć tu foto, jestem ciekawy foki na 17" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ja mogę o takich pomarzyć

Xperia Z1 tap tap
Dlaczego pomarzyć? Napisz mi jak wstawić to wstawię, ale za bardzo nie wiem jak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 04-06-2015, 00:31   #360
mojmistrz

Domyślnie

Nie na moje drogi takie 17". Mój focus to off-road prawie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. co do zdjęcia: wrzuć na jakiś serwer i podaj link. Jak korzystasz z Tapatalka, to bezpośrednio z telefonu możesz dodać foto.

Xperia Z1 tap tap

Tagi
felgi , focus i , focus mk2 , ford , opony letnie , rozmiar felg , szerokość felgi opony

Zasady postowania