![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#91 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 13-10-2011
Model: Focus
Silnik: 1,8 TDDI
Rocznik: 2001
|
Orientowałem się trochę w temacie tego nastawnika i okazuje się że niewielu się zajmuje tego typu pompami a Ci którzy to robią to odrazu o regeneracji pompy tylko chcą rozmawiać. Koszt u jednego 2 500 i trzeba wymontować samemu i pompę dostarczyć. Trochę mi się nie uśmiecha taki wydatek zwłaszcza teraz przed świętami.
Mixol mam wlany jakieś 7 setek na 30 l ON. Jest też nowa ciekawostka - im więcej odbiorników prądu jest włączone tym równiej chodzi silniczek na wolnych obrotach, w trakcie wyłączania ich zaczyna przebierać, może tu jest jakiś trop, który naprowadzi kogoś na przyczynę tych nierównych wolnych obrotów. |
|
|
|
|
|
#92 |
|
ford::expert
![]() Imię: Paweł
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005
|
czy jakis trop to nie wiem ale jak wiecej odbiornikow to alternator ma ciezej i bardziej silnik obciaza, a jak bardziej obciazony to mozliwe ze chodzi rowniej.
|
|
|
|
|
|
#93 |
|
![]() Imię: Jacek
Model: Focus MKI
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2003
|
Witam
Mam problem ponieważ rano autko odpaliło jak zawsze bez problemów chodziło równiutko przez ok.10sec i nagle zgasło (nie było żadnego przerywania, ani nic z tych rzeczy) i nie chce już zapalić. Kompa podpiąłem i brak jakichkolwiek błędów. Miałem zapasowy czujnik położenia wałka, więc podmieniłem i też lipa. Spróbowałem tez odpalić na plaku i na chwile zaskakuje po czym gaśnie. Dodam jeszcze że wczoraj byłem w trasie i wszystko było w jak najlepszym porządku. Proszę o jakieś sugestię co sprawdzać dalej. Z góry dziękuje za pomoc |
|
|
|
|
|
#94 |
|
ford::average
![]() Imię: jan
Model: focus
Rocznik: 2004
|
Myślę ,że jedną z przyczyn może być dostanie się powietrza do filtra paliwa i z tej przyczyny mogło się paliwo cofnąć do zbiornika .a pracował tylko tyle ile było paliwa w wężyku do pompy.Sprawdż szczelność przewodów ,może , oringi,
|
|
|
|
|
|
#95 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Stefan
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI, 163 KM
Rocznik: 2011
|
Jeżeli wszystkie inne rzeczy posprawdzasz to jeszcze zostanie sterownik pompy wtryskowej VP44 który mógł paść a dokładnie tranzystor. Wymontuj i zobacz. Nie musisz demontować całej pompy.
Instrukcja naprawy [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Tranzystor jaki potrzeba [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez stiepek ; 21-05-2015 o 15:28 |
|
|
|
|
|
#96 |
|
![]() Imię: Przemek
Model: Ford Focus Kombi
Silnik: 1.8 TDDi
Rocznik: 1999
|
cześć w moim focusmie mialem to samo. Przy filtrze powietrza zmieniłem węże na zwykłe kupowane na metry i zamontowalem zwykle opaski zaciskowe metalowe, oraz oringi w tym czymś plastikowym w filtrze.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (nie wiem jak sie to nazywa) Okazało się że w tych szybkozłączkach przy filtrze oringi byly już zużyte i cofnelo paliwo do baku . Oryginalne węże są drogie i dostępne tylko w servisie. Ja zamontowałem zwykłe węzyki od pompy do filtra i od baku do filtra, od tamtej pory maszyna gada pięknieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zalej filter ropą i do dzieła , możesz wspomóć plakiem gdy zaskoczy odkrecasz delikatnie wtryski i wypuszczasz powietrze z układu (tzw piana), gdy zacznie leciec ropka to zakręcasz. Drugą sprawą może być uwalony sterownik pompy wtryskowej , pali się tam taki mały tranzystorek. Można go przelutować i auto bedzie pracować ale ta naprawa jest na krótką mete ponieważ tłoczek w pompie się zaciera i przez to pali tanzystor. Podczas regeneracji sterownika wlutowują wiekszy i na jakis czas jest. Kłania się regeneracja pompy. Moja rada jest taka żeby najpierw sprawdzić czy masz w filtrze paliwa rope, jak nie to wszystko jasne puścily oringi lub te szybkozłaczki, wtedy pomoże wymiana węży. Mam nadzieje że pomogłem , jak cos to napisz co było przyczyną z chęcia przeczytam . Pozdrawiam Przemek!.
|
|
|
|
|
|
#97 |
|
|
Dziękuje wszystkim za porady, a zwłaszcza PrzemkowiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z racji że na zewnątrz leje a mam tylko małe zadaszenie to za dużo nie porobiłem, ale już wiem że układ paliwowy jest zapowietrzony i w filtrze paliwa jest dużo powietrza. Jutro zabieram się za szukanie nieszczelności i ewentualną wymianę przewodów |
|
|
|
|
|
#98 |
|
ford::professional
Model: C-max/Galaxy/Mondeo/S-max
Silnik: 1.8TDCI/1,9TDI/2.0TDCI/1.8TDCI
Rocznik: 2006 / 2001 / 2005/2006
|
Najczęściej nieszczelność jest przy filtrze przy tym trójniku, druga sprawa to kolega ma tdci w opisie a tam nie ma pompy vp44 i sterownika z przepalającym tranzystorem. Pompy ze sterownikiem były w tddi i to vp30, vp44 nigdy nie było w focusie.
|
|
|
|
|
|
#99 |
|
![]() Imię: Przemek
Model: Ford Focus Kombi
Silnik: 1.8 TDDi
Rocznik: 1999
|
pamiętaj żeby wtryski odpowietrzyć
|
|
|
|
|
|
#100 |
|
|
Problem rozwiązany, wymieniłem pierwsze filtr paliwa, odpowietrzył się bez problemu i jest ok. Musiała się zrobić jakaś nieszczelność na filtrze chociaż był suchutki.
A co do pompy to u mnie jest właśnie ta bez sterownika. Jeszcze raz dzięki za pomoc. |
|
|
|