Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-05-2015, 23:47   #2551
koszka
ford::expert

Imię: Marcin
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 Pb +LPG
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Doinstalowanie modułu BT/VC

Cytat:
Napisał andrzej999 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
witam serdecznie. jestem nowym posiadaczem mondeo mk4 2007 rok z nawigacją NX i Convers +. dorzuciłem sobie BT i dodatkowo zamontowałem przełącznik świateł z włącznikiem VC +mikrofon.wiązkę do BT miałem za schowkiem oryginalną.podłączyłem na początek BT nokia z końcówką 488 pod wiązkę a przy mikrofonie miałem jakąś wolną wiązkę z wejściem pasującym do mikrofonu- więc podłączyłem pod nią mikrofon. po włączeniu radia BT działał,połączyłem się telefonem i wszystko było ok tylko że nikt mnie nie słyszał- wychodziło na to że nie działa mikrofon.więc pociągłem dodatkową wiązkę i podłączyłem ją bezpośrednio do gniazda przy module BT( z innej wiązki wiedziałem pod które kabelki) Wtedy mikrofon zaczął działać .i wszystko jest ok - jak dzwonie to mnie słychać.póżniej podłączyłem przełącznik świateł z VC i po wciśnięciu VC pani mówi mi po angielsku i prosi o wydanie komendy. po wypowiedzeniu komendy nic się nie dzieje. o co chodzi? walcze i nie wiem co jest. czyżbym chodziło o ten mikrofon?ale telefon działa normalnie więc czemu komendy nie działają? dodam jeszcze ze w menu radia wchodząc w ustawienia głosu nie wyświetla mi się żaden aktywny język-wszystkie są na ''szaro". w conversie nie doszła mi żadna dodatkowa funkcja.co mogę zrobić. trochę czytałem na forum ale nic nie znalazłem co to może być. jak ktoś co wie to proszą o pomoc. pozdrawiam.
w NX mikrofon jest inaczej podłączony , niż np. w Sony. W NX mikrofon idzie najpierw do NX a później dopiero do modułu BT. Ty podłączyłeś mikrofon bezpośrednio do BT i dlatego nie masz komend głosowych. VC w NX jest bezpośrednio w NX a nie module VC. wszystko jest kilkanaście postów ładnie opisane.wiem , że jest dużo do czytania ale wszystko jest .

koszka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-05-2015, 11:21   #2552
lofer
ford::average

Model: mondeo MK4
Silnik: 2.5 T benzyna
Rocznik: 2008

Czy jest sposób na diagnozę że moduł BT/VC jest martwy ? u mnie VC działa, ale tak jak kolega powyżej pisze jest on realizowany przez NXa. Czy działanie/niedziałanie AUXa może świadczyć o sprawności modułu? A może Forscanem można ten moduł zdiagnozować?
lofer jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-05-2015, 15:19   #2553
bigmaxx
ford::beginner

Model: S-MAX MK1 Lift
Silnik: 2.0 EB
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał andrzej999 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a u mnie sprawdziłem po vinie i wychodzi ze :

-Bez połšczenia interfejsu Bluetooth
Z antenš trzypasmowš
ICE-Naw. bogat.opc. CD+ Radio AM/FM
Pakiet wyposażenia systemu ICE 8
Bez anteny szerokopasmowej
Z 8 głoœnikami serii z bog.wyp.
Bez Zestawu Do Telefonu

a w aucie było całe okablowanie do modułu BT i cała wiązka przy radiu.
Ty masz ICE-Naw. bogat.opc. CD+ Radio AM/FM

Cytat:
Napisał bruneros Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
sluchajcie, wg. mnie, to czy jest wiązka do BT i mikrofonu mozna wycztac w etisie po VINIE...

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

u mnie jest:
- Bez połączenia interfejsu Bluetooth
- Bez Zestawu Do Telefonu

i nic nie było :-), wiec moze zamiast najpierw pruć auto, najpierw moze sprawdzic etisa po vinie ? i wtedy zaopatrzeć się w odpowiednie kable, wiązki, akcesoria...?
No i właśnie u mnie jest to samo i dodatkowo:
Wyp.podst.CD + Radio AM/FM

Jest szansa żeby ktoś mi napisał co muszę kupić/szukać?
Na pewno:
Mikrofon AM2T-19A391-AB (finis 1752180)
Moduł BT/VC 212 lub 488
Przełącznik 6G9T-13335-BH (finis 1835510)
Wiązka z focusa lub fiesty?
Coś jeszcze?

Może ktoś ma cały zestawi chce się z nim rozstać? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
bigmaxx jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-05-2015, 18:30   #2554
malisz182

Imię: Igor
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1,6TDCI

Pomocy.
Wymieniłem moduł 8M5T-19G488-AG, na 8M5T-19C122-EL.
I radio z nim nie współpracuje, VC nie działa. (guzik od voice nie reaguje) (ale widać urządzenie bluetooth tylko nie da sie sparowac, chociaż zdarzyło się że radio wyświetliło pin ale po wpisaniu go w telefon nie szło dalej) (a i w menu radio w aux pojawily sie opcje usb ipod i line in, ale po wejsciu po chwili wraca do poprzedniego menu)
Ustawiłem w ELM w opcjach model auta na Focus, bo była Kuga, dwie następne opcje na domyślne gdyż tam w nawiasie jest napisane że to chyba dla innych modułów są opcje?
No i czwarta opcja na VC High + USB + BTAudio + Navi (próbowałem też te dwie pozostałe opcje na High).
Co zrobić?
Aha Radio to FX, auto jak pod nickiem.
Soft do radia akutalizowałem rok temu i był tedy najnowszy.

I małe pytanie co to za wtyczka? Jest przylepiona izolacją do kabelka od line in?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMAG0156.jpg (94.6 KB, 391 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez malisz182 ; 27-05-2015 o 18:43
malisz182 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-05-2015, 20:49   #2555
tombalt
ford::professional

Imię: Tomasz
Model: S-MAX ST / Focus Active, wnętrze Vignale
Silnik: 2.0 TwinTurbo/1.5 EB
Rocznik: 2020/2020
Domyślnie

Do wtyczki podacza się wyłącznik airbaga szkodnika

Wysłane z mojego HTC One X
Stary 27-05-2015, 21:53   #2556
radek70
ford::expert

Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009

Cytat:
Napisał malisz182 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pomocy.
Wymieniłem moduł 8M5T-19G488-AG, na 8M5T-19C122-EL.
]
Wymieniłeś moduł z angielskiego na hiszpański. Jak Ty się z nim dogadasz? Spróbuj zmienić język w HEC na Spanish. Jak nie, to podnieś do EV.
radek70 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-05-2015, 22:48   #2557
malisz182

Na Włoski Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bo co do tego całego pajączka to raczej wszystko powinno być ok? skoro miałem wcześniej taki moduł jak pisałem fabrycznie?
Z update muszę poczekać aż mi kabelek od chińczyka przyjdzie...
Powiem szczerze że myślałem że nieważne jaki język, sam guzik voice zadziała i moduł się odezwie a tu lipa...
Stary 27-05-2015, 22:59   #2558
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał malisz182 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Powiem szczerze że myślałem że nieważne jaki język, sam guzik voice zadziała i moduł się odezwie
Tak było u mnie po wymianie z francuskiego 488 na angielskii 112. Żadnej konfiguracji nie trzeba było. Ale radio sony 1 CD.
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-05-2015, 10:05   #2559
malisz182

No właśnie, dziwne to.
Dzisiaj jeszcze spróbuję u brata w mondeo z 2011, na radiu CD6000. O ile takie radio obsługuje moduł 112 ?
Stary 28-05-2015, 10:38   #2560
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

Cytat:
Dzisiaj jeszcze spróbuję u brata w mondeo z 2011, na radiu CD6000. O ile takie radio obsługuje moduł 112 ?
A nie wiem czy obsługuje, bo z tym radiem miałem 488, a potem zmieniłem jednocześnie na 112 i sony. Wydaje mi się, że CD6000 nie ma czym nawigować po folderach, bo są tylko przyciski tył i przód, a gałka centralna jest do głośności i wł/wył.
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
bluetooth mk4 , bt mk4 , radio

Zasady postowania