![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Kamil
Model: Focus
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2000
|
Witajcie.
Ostatnio moja foka (1.8 TDDI) zrobiła się jakaś mulasta. Nie ma mocy i słabo wchodzi na obroty. Jako że samochód użytkuję głównie w mieście nie przekraczam 2.5 tys. obrotów. Dzisiaj byłem w odwiedzinach i chciałem ją trochę przegazować na trasie. Niestety przy ok. 3 tyś. obrotów samochód zaczął się jakby dławić. Samochód strasznie ospale wchodzi w obroty. Przez chwilę myślałem, że to może ślizgające sprzęgło, wszak od dłuższego czasu czuję że kończy swój żywot. Nawet spróbowałem nim ruszyć z miejsca bez dodania gazu i ruszył bez problemu na piątym biegu, niestety bez zaciągniętego ręcznego ponieważ mi nie działa. To właśnie mogłoby być oznaką ślizgającego się sprzęgła, ale z drugiej strony, przyspieszając obroty się zwiększają proporcjonalnie do wzrostu prędkości samochodu, a nie jak na typowym ślizgającym się sprzęgle, że najpierw obroty, a później powoli samochód. Miał ktoś podobne oznaki? Macie jakieś pomysły co mogłoby mi pomóc? Pozdrawiam. Przypomniało mi się jeszcze, że ostatnio na drugim biegu podjeżdżając pod średnie wzniesienie, samochód zaczął zwalniać, tak że musiałem dokończyć podjazd na pierwszym biegu. Parę tygodni temu nie było w tym miejscu tego problemu, dobrze podjeżdżał na drugim biegu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus mk1
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2002
|
Witam. A jakies kontrolki na blacie sie zaświeciły?? Na pierwszy odstrzał jedź na kompa i może sie wyjaśni, ja obstawiałbym na potencjometr przy pedale gazu. Daj znać jak coś ogarniesz. Pozdro
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Na desce pali się tylko kontrolka abs, ale to już wcześniej się paliła, bo mam czujnik w lewym tylnym kole do wymiany. Zaraz zejde do samochodu i podlacze pod forscan, ale wątpię żeby coś pokazało bez zapalenia checka.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Tak jak sądziłem, porscan nie pokazał żadnych błędów poza wyżej wspomnianym czyjnikiem abs. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sorry, myślałem że złączy posty.. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::expert
![]() Imię: Paweł
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005
|
po pierwsze filtry paliwa powietrza, po drugie szczelnosc dolotu, po 3 EGR, MAP, czujnik w IC , itd, poszukaj, sa tematy wszystko opisane wielokrotnie juz bylo.
|
|
|
|