![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Wojtek
Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2008
|
Czytałem że w autach koncernu PSA podczas procedury wypalania filtra DPF włączają się ogrzewanie lusterek i tylnej szyby. Jako że wiele z nas ma diesla z koncernu PSA (1,6 i 2,0 TDCI), można podłączyć diodę do przewodów podgrzewania i wtedy byśmy w kabinie wiedzieli że procedura wypalania filtra DPF jest wykonywana i wtedy nie należy gasić silnika.
Ma to szansę zadziałac? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK3
Silnik: tdci 1,6 95KM
Rocznik: 2012
|
Fajnie by było. Jeżdżę foką mk3 już 3 miesiące i nie wyłapałem momentu wypalania. Generalnie robię codziennie trasę 50 km z czego połowa autostradą więc go trochę przegonię, ale było by fajnie wiedzieć kiedy wypala. Raz zdażyło mi się po powrocie do domu po zgaszeniu silnika wentylator chłodnicy pracował jeszcze kilka minut, nie jestem pewny czy akurat wtedy wypalał (spalanie chwilowe było wtedy między 0,3 a 0,4 L)
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: Damian
Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 EcoBlue
Rocznik: 2020
|
Calkiem niezly pomysl z taka dioda. Jesli to sprawdzone informacje, ze zalaczaja sie: ogrzewanie lusterek i tylnej szyby, to bym sprobowal wykonac taki bajer. Tylko, ze rowniez bedzie sie to swiecic jak wlaczysz to z poziomu deski, wiec hmm... jakby to zrobic, zeby reagowalo tylko na DPF :> Pomysle nad jakims schematem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#4 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
W silnikach po 2010 roku (czyli w MK3 np.) zrobienie kontrolki to prościzna - jest układ parownika paliwa z dedykowanym przekaźnikiem, więc wystarczy ze skrzynki bezpieczników w komorze silnika pociągnąć plus dla diody do kabiny i to wszystko.
W MK2 można próbować robić rzeźbę typu "jest grzanie tylnej szyby a nie świeci dioda na przycisku" - wtedy może to oznaczać dopalanie DPF. Na pewno tak jest w Fieście MK7, w FF2 brak potwierdzenia.
|
|
|
|
#5 |
|
|
Ja akurat nigdy nie włączam ogrzewania tylnej szyby więc nie potrzebowałbym żadnego schematu. Jeśli już bym włączył to tylko jak silnik jest zimny bo przecież tego się używa tylko po postoju a wtedy filtra DPF nie wypala raczej.
Pytanie gdzie się podpiąć. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Damian
Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 EcoBlue
Rocznik: 2020
|
Jesli wspominales o podgrzewaniu lusterek, to czy nie jest najprosciej tam i stworzyc maly ukladzik przy tweeterze? W stylu pojawia sie prad na kablu to dioda swieci i DPF sie wypala.
"If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses" ~Henry Ford Ostatnio edytowane przez Bukson ; 10-06-2015 o 15:25 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
czyli nikt nie wie czy podczas wypalania pojawia się prąd na ogrzewaniu lusterek i tylnej szyby? pozostaje zamontowac diodę i obserwowac? ;-)
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 27-03-2014
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2011
|
A czy ktoś zna powód dla którego producenci nie umieszczają takiego wskaźnika? Może jest tak, że jak się nie dopali tym razem to się dopali następnym.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Imię: Wiesław
Model: volvo
Silnik: 1,6D/TDCI-109 KM