![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 12-02-2011
Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2006
|
nie, innych nie ma
tl;dr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ostatnio mój mechanik (bardzo dobry i sumienny zresztą) kilka godzin próbował dojść o co chodzi ale się poddal (ma tylko zwykły program do diagnostyki więc odesłał mnie gdzieś gdzie będą mieli lepszy) (wspominał jeszcze coś że próbował jakąs chałupnicza metodą z kołkiem sprawdzać czy stukają wtryski i jeden wydał mu się podejrzany, i jak wypiął mu wtyczkę to się nic nie zmieniło tj. drgania takie same a wg niego powinno być gorzej - aczkolwiek nie wiem czy dobrze zrozumiłem bo generalnei laikie jestem) jeszcze dodam że ponad pół roku temu miałem pojedyczny incydent że po długiej jeździe autostradą, po tym jak wyłączyłem silnik na pare minut, to po ponownym odpaleniu szybko zgasł i nie chciał odpalić i pokazał błąd, jak silnik ostygł to odpalił ok, diagnostyka wykazała że błąd dotyczył niskiego ciśnienia na railu - to jednak był pojedynczy incydent |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
ford::average
![]() Imię: Konrad
Model: focus mk2
Silnik: 1.6 TDCi 90 KM
Rocznik: 2007
|
Cytat:
Pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 12-02-2011
Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCI
|
u mnie to raczej nie dwumasa bo wymieniałem roku temu
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Sebastian
Model: Ford Focus mk2
Silnik: 1.6 TDCI 90km
Rocznik: 2005
|
Cześć.
Chciałem się dołączyć do wątku. Może ktoś zasugeruje mi co mogę zrobić. Ford focus 1.6 tdci 2005 280 tyś przebieg. Turbina wymieniana 01.2014. Auto na początku drgało na biegu jałowym i lekko szarpało jak było zimne. Po tym jak zostało lekko przeciągnięte pojawił się zapach spalin w środku i metaliczny dźwięk pracy silnika. Widać było plamę oleju pod silnikiem. Dolałem oleju i jakiś czas później pojawił się wykrzyknik, brak mocy i biała zasłona dymna. Silnik działał równo, ale dymił, turbina padła. Oddałem do jednego mechanika, wymienił uszczelkę pod wtryskiem - po tej wymianie poza turbiną i dymem doszła nierówna praca silnika. Zabrałem do drugiego warsztatu - zregenerowali i wymienili turbinę, oczysciili silnik i okazało się że nie ma ciśnienia na dwóch cylindrach. Ciśnienie sprawdzali od strony świec. Ich diagnoza bez rozbierania silnika - silnik do wymiany. Czy macie może jakąś dobrą radę? Co mogę zrobić, co i gdzie sprawdzić? Pozdrawiam Sebastian |
|
|
|
|
|
#25 |
|
![]() Imię: Mateusz
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCi 109 KM
|
podłącze się pod temat...
problem (chyba, że to normalne) mojego fordziaka polega na tym, że silnik podczas pracy na biegu jałowym rusza się do przodu i do tyłu, przez co drgania przenoszą się do całej kabiny.. nie są to jakieś duże drgania ale jednak są... i teraz pytanie oczywiste.. co to może być? poduszka? wtryskiwacze? dwumas był wymieniany, więc to raczej odpada... dodam, że przy zimnym silniku słychać też cykanie, które ustaje po rozgrzaniu silnika... przy wyższych obrotach drgań nie odczuwam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. drgania maleją też po rozgrzaniu silnika... pozdro aha.. dodam jeszcze, że poniżej 1500 obr. słabiutko się zbiera (gaz prawie w podłodze) ... ale to zapewne wina turbodziury Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez szydel87 ; 19-06-2015 o 16:53 |
|
|
|
|
|
#26 |
|
|
czy ktoś z Was ma jakieś sugestie do mojego problemu bo nie wiem czy mam się bać? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ostatnio edytowane przez szydel87 ; 22-06-2015 o 21:32 |
|
|
|
|
|
#27 |
|
![]() Imię: Paweł
Model: C-Max
Silnik: 1.8 TDCi / 1.6 TDCi (109 KM) + FAP
|
To cykanie które ustaje to jakby nie właściwy luz zaworowy. Przy 1500 obrotów turbina słabo dmucha więc to turbodziura jak mówisz.
|
|
|
|
#28 | |
|
|
Cytat:
a jak wygląda sprawa z tym trzęsieniem się silnika? od czego to może być? |
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
![]() Imię: Paweł
Model: C-Max
Silnik: 1.8 TDCi / 1.6 TDCi (109 KM) + FAP
|
Wtryskiwacze może być słychać kiedy jest już ich koniec, ale żeby trzęsło kabiną? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. dla wszystkiego możesz zrobić próbę przelewową, zobaczysz w jakim są stanie.
|
|
|
|
#30 | |
|
|
Cytat:
teraz poczytałem, że to cykanie to w HDI normalka i nie ma się za bardzo czym przejmować.. ale ciekawe co z tymi drganiami Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez szydel87 ; 23-06-2015 o 12:12 |
|
|
|
|