![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::professional
![]() Imię: Andrzej Marek
Model: Ford Fusion mk2 z USA /Mondeo mk5/
Silnik: 1,5 EB wersja SE, K&N 33-5000
Rocznik: 2014 model 2015
|
Odświeżę, zrobiłem sprawdzenie w dynamice 4 bieg i mocno na gaz. Wyszło coś takiego, martwi mnie ta temperatura 110 stopni, to chyba trochę za dużo, nawet jak na takie celowe piłowanie auta.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Na wskaźniku wskazówka pionowo, nie widać podwyższonej temperatury, po odpuszczeniu gazu temperatura na odczycie spada. Nie wiem czy wentylator chłodnicy uruchamia się prawidłowo. Co sprawdziłem: Po uruchomieniu klimatyzacji wentylator startuje. Zwarłem gniazdo przekaźnika P7, iskrzy przy zwieraniu, wentylator stoi. Rozpinam szarą wtyczkę koło pompy podciśnienia, wentylator stoi. Co teraz sprawdzić? Układ z jednym wentylatorem |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Temperatury za wysokie, musisz ustalic, czy włącz się wentylator.
Na postoju, włącz tryb serwisowy, ustaw temperaturę silnika w celsjuszach, zasłoń całkowicie chłodnice czymś, silnik niech pracuje, obserwuj temperaturę na wyświetlaczu, i wentylator czy się włącza, i przy jakiej temperaturze, poczekaj przy jakiej się wyłączą. Jak to zrobisz, podasz wyniki, podpowiem co dalej zrobić, na razie nic nie kombinuj ani z termostatem, ani czujnikami. |
|
|
|
#3 |
|
|
Na postoju, włącz tryb serwisowy, ustaw temperaturę silnika w celsjuszach, jak to zrobić?
Chodzi o to by wcisnąć i trzymać przycisk zerowania licznika, przekręcić stacyjkę w położenie II a po uruchomieniu testu odpalić auto? Temperatura płynu chłodzącego silnik (ECT)/ temperatura głowicy silnika (CHT) Ostatnio edytowane przez steell ; 27-06-2015 o 20:27 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Zrobiłem test, temperatura na zewnątrz 17 stopni, na wolnych obrotach po jeździe, temperatura nie chciała przekroczyć 84 stopni. Zabrałem go wiec na przejażdżkę, starałem się utrzymać warunki podobne do tych z odczytu, 4 bieg prędkość licznikowa 140 km/h obroty minimalnie powyżej 4000. Temperatura maksymalna jaką udało mi się osiągnąć to 94 stopnie. Poczekam aż będzie cieplej i podłączę laptop, celem porównania parametrów.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Robiłem różne testy, jazda w korkach i na autostradzie, na postoju w bardzo gorący dzień 36 stopni, piłowałem parę minut na obrotach 2500-3000 po wcześniejszym nagrzaniu w czasie jazdy. Maksymalna temperatura jaką udało mi się uzyskać to podczas jazdy na autostradzie 94 stopnie,na postoju na obrotach 93 stopnie
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
co ty na to?
Oczywiście odczyt z zegarów w trybie serwisowym |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Masz wszystko w porządku, chciałbym aby u mnie tak było.
Jak w zbiorniczku się nie gotuje, i płynu nie ubywa, to jeżdzic, miną upały, wszystko wróci do normy. |
|
|
|
#7 |
|
|
Nic się nie gotuje, nic nie przybywa ani nie ubywa. Płyn tylko już stary i we wrześniu przed zimą będę go wymieniał
|
|
|
|