Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-06-2015, 19:45   #1
TailorPL
ford::beginner

Imię: Tomek
Model: Ford Mondeo MK4 Titanium
Silnik: 1.6
Rocznik: 2008
Domyślnie Gdzie znaleźć wtyczkę komputera pokładowego, dlaczego auto słabo reaguje na pilota?

Witam, żeby nie zakładać kolejnych tematów, spytam o wszystko w jednym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. otóż planuję dołożyć do swojej foczki komputerek pokładowy, sprawdzałem piny przy manetce kierunkowskazów, i pin 10 mam osadzony. Mam jednak problem ze znalezieniem wtyczki z wiązki do komputera, próbowałem coś odnaleźć na foka24.de, ale ni chu chu nie znam niemieckiego, jednak zaciekawiło mnie jedno zdjęcie:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mam taką wiązkę, podczepioną do srebnej rury, widocznej po wyjęciu kratek nawiewu, wiązka jest przytwierdzona jakby od strony silnika, co utrudnia dostęp. Czy to jest własnie ta wiązka? Jeżeli tak to dlaczego jest podłączona do kolejnej wtyczki i gdzie idzie dalej?

Drugie pytanie dotyczy pilota zamka centralnego, samochód nie reaguje gdy wykonuję pojedyncze naciśnięcia przycisków na pilocie (z pominięciem otwierania bagaznika, działa po dwukrotnym kliknięciu, tak jak powinno być). Żeby otworzyć lub zamknąć auto muszę kilka razy szybko naciskać przyciski, gdy naciskam np w jednosekundowych odstępach nie ma żadnej reakcji. Próbowałem ponownie zaprogramować pilot, żadnej poprawy.

Czy ktoś pomoże rozwiązać chociaż jeden z tych problemów? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez TailorPL ; 25-06-2015 o 23:22
TailorPL jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-06-2015, 20:47   #2
Uziu
ford::expert

Imię: Paweł
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005
Domyślnie Odp: Montaż komputera oraz problematyczny pilot centralnego zamka

pilot w srodku moze juz byc wyrobiony na tych guziczkach. Kostka powinna byc przytwierdzona tasma do takiej rury, wzmocnienia i powinna wygladac wlasnie tak jak ta na fotce, duza czarna, ja swoja znalazlem po wyjeciu zegarow.
Uziu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-06-2015, 20:51   #3
moons

Model: C-MAX
Silnik: 1.8 DURATEC-HE
Rocznik: 2007

Do foka24.de nie potrzeba niemieckiego, ja też nie znam a zwykły translator z google wszystko mi wyjaśnił.
Na zdjęciu masz wiązkę która idzie pod deską i jest przymocowana do wzmocnienia, przecież jak wół na pierwszym planie widać wtyczkę od komputera zalepioną taśmą. U Ciebie może być w tym miejscu zawinięta albo gdzieś trochę w lewo lub prawo. Ale na pewno gdzieś tam jest zawinięta taśmą. Trzeba samemu trochę się po gimnastykować i znaleźć.
W pilocie, masz po prostu zjechane mikrowłączniki, dlatego reagują za którymś razem.
Pozdrawiam

moons jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-06-2015, 21:54   #4
TailorPL

Czyli w przypadku pilota wystarczy kupić nowy i przełozyć do niego stary grot?
A co do kompa jak rozumiem, jezeli pin 10 jest osadzony, to na 100% gdzieś tam w desce rozdzielczej jest ukryta wtyczka? Tylko przyklejona do tej wiązki czy w jakikolwiek sposób wpięta? Wiem, tysiąc pytań ale musze w końcu rozwiać wątpliwości Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 25-06-2015, 22:45   #5
Uziu

Imię: Paweł
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005

jak jest obsadzony pin 10 to powinna byc wtyczka na 99%, co do pilota to nie wiem czy da sie go jakos zregenerowac, kupic drugi i przelozyc bebechy i czip z immo najwyzej.
Uziu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-06-2015, 21:22   #6
moons

Domyślnie Odp: Gdzie znaleźć wtyczkę komputera pokładowego, dlaczego auto słabo reaguje na pilo

No ile razy można pisać, przecież nie masz komputera więc gdzie ta wtyczka ma być wpięta??? przecież jest tylko do komputera, jak jest nie używana jest przyklejona taśmą do wiązki dokładnie jak na zdjęciu z foka24.de
Jeśli kupisz inny pilot, to trzeba przełożyć pastylkę immo oraz zaprogramować pilota. Programowanie pilota jest dokładnie opisane w instrukcji do auta i na forum było co najmniej kilkanaście razy. Instrukcja po polsku jest do ściągnięcia za darmo ze strony Forda.
Jak jesteś obeznany z lutownicą można wymienić same mikroprzełączniki.
W pilocie jest coś takiego:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Potrzeba trzy sztuki. U siebie wymieniłem i pilot jest jak nowy.
Pozdrawiam

Stary 27-06-2015, 16:43   #7
TailorPL

Domyślnie Odp: Gdzie znaleźć wtyczkę komputera pokładowego, dlaczego auto słabo reaguje na pilo

Do nowego pilota przełożę grot, nie będę się bawił w regenerowanie starego kluczyka, ponadto w instrukcji wyczytałem, że możliwe jest zaprogramowanie 8 kluczyków, wraz z opisem więc chyba obejdzie się bez zbędnych problemów, potem jeszcze z tego co mi wiadomo trzeba osobno programować sam pilot (to już akurat wiem jak zrobić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)
Co do wiązki, to pod taśmą wyglądąło to jakby była tam gdzieś wpięta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale nieważne, dzisiaj wznowiłem poszukiwania i po kilku minutach kombinowania, udało mi się porozcinać te taśmy i wydobyć wtyczkę ;d
http://zapodaj.net/22afc56069522.jpg.html
Swoją drogą jest jakaś szansa że w aucie jest wiązka do termometru za przednim zderzakiem? Dokupienie samego termometru to już nie problem, byle wiązka już była. A co do samego komputera, co pokazuje ta jajowata kontrolka w komputerach z poliftingowych foczek?
Stary 27-06-2015, 19:20   #8
moons

Cytat:
Napisał TailorPL Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Swoją drogą jest jakaś szansa że w aucie jest wiązka do termometru za przednim zderzakiem?
Przecież na foka 24.de są zdjęcia gdzie szukać wtyczek od termometru i czujnika wystarczy pogrzebać przy aucie i wszystkie wiesz, co Ci to da że napiszę że masz np 60% szans na znalezienie wiązek?

Cytat:
Napisał TailorPL Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
co pokazuje ta jajowata kontrolka w komputerach z poliftingowych foczek?
Nic. Jest nieużywana i nieaktywna a przewidziana była sądząc po rysunku do kontrolki niezapiętych pasów.

Cytat:
ponadto w instrukcji wyczytałem, że możliwe jest zaprogramowanie 8 kluczyków
Nie tak chop siup, bo doczytaj jeszcze to że trzeba mieć dwa oryginalne kluczyki żeby dopisywać następne.
Pozdrawiam

Stary 27-06-2015, 22:49   #9
TailorPL

Wiem, że trzeba mieć dwa oryginalne kluczyki, i dwa oryginalne kluczyki posiadam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. z mojej strony tyle, dziękuję wszystkim za pomoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 30-06-2015, 22:13   #10
TailorPL

Wznawiam temat, zamontowałem komputerek, wszystko działa dobrze, tylko chcę poszukać wtyczki do czujnika termometru, czy będę miał do niej dostęp po zdemontowaniu tych plastikowych osłon, które są za grillem pod maską?
Odpowiedz

Zasady postowania