Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-06-2015, 08:20   #71
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Regeneracja sprezarki klimatyzacji-Uszczelniacz

dlatego to jest kwestia indywidualna i kazdy przypadek nalezy indywidualnie ropatrywac.
bo w jednym przypadku warto a w innym nie. tak czy siak nawet uklad bedzie otwarty kilka dni ale powietrze w nim nie bedzie hulało to osuszaczowi sie nic nie stanie. gorzej jak uklad nie działał przez kilka lat- wowczas moze sie okazac ze osuszacz sie zatkał.

mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-06-2015, 13:26   #72
dino77
ford::amateur

Imię: Andrzej
Model: Getz
Silnik: 1.4 benzyna
Rocznik: 2007

dzisiaj kłopot samodzielnie myślącemu człowiekowi sprawia selekcja informacji, której wokół jest przecież nadmiar. Osobnik bezmyślny ma lepiej: posłucha byle kogo i uważa że tak ma być, skoro "fachowiec" tak powiedział...
Serwisowa Informacja techniczna producenta coraz częściej ma w podtekście zniechęcić do robienia jakiegokolwiek serwisu: "kup nowe, przecież serwis, naprawa, konserwacja są tak drogie, skomplikowane, wymagają tyle specjalistycznego sprzętu..." No i ma uzasadnić konieczność pobierania horrendalnych pieniędzy przez "pobłogosławione przez producenta" ASO.
Na drugim biegunie jest podejście "Kazia mechanika od wszystkiego": Kazio mówi - co za problem, się zobaczy, się zrobi...
A - jak zwykle - "prawda leży pośrodku": są czynności serwisowe których na dzisiejszym sprzęcie nie da się wykonać bez fabrycznie przewidzianego oprzyrządowania, no nie da i już!!!, ale większość pozostałych można zrobić z niewielkim marginesem ryzyka niepowodzenia.
Ale kto ci ma podpowiedzieć, do której kategorii należy to, co sobie wymyśliłeś zrobić w wolnej chwili najbliższego weekendu?
dino77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-07-2015, 18:52   #73
lewap97

Imię: Pawel
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 Ti-VCT
Rocznik: 2005

Witam, mojego problemu z klimatyzacją tu nie znalazłem dlatego go opiszę bo to istny cyrk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jakiś czas temu zakupiłem foczkę mk2 1.6 ti-vct no i nie zwróciłem uwagi na klimę...

Oto opis:
Włączam klimę (manual), przycisk świeci się obroty na biegu jałowym podnoszą się więc coś się załącza... ale klima nie chłodzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zaglądam pod maskę a tam brak paska od klimy ?!
Na wyłączonym silniku pokręciłem kołem od sprężarki oraz sprzęgiełkiem - obydwie części obracają się bezproblemowo. Po za tym oba przewody od klimki są chłodne (na rozgrzanym silniku) i w obydwu jest ciśnienie.

Moje pytanie: Od czego zacząć dochodzenie (mniemam, że od założenia paska-tylko dlaczego ktoś go zdjął) żeby przywrócić klimę do sprawności w te upalne dni...
Nigdy nie mialem do czynienia z tematem klimy więc prosił bym o w miarę prosty opis Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dzięki za każdą radę, pozdrawiam.
lewap97 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-07-2015, 20:29   #74
salom

W manualnej klimie, przycisk zawsze bedzie świecił, jak naciskasz, czy klima sprawna, czy nie. Ale to co napisales, ze nie ma paska napedzającego sprężarke, a sprawdzales i rurki były zimne, to przy dzisiejszych temperaturach zakrawa na żart.
Ktos, kto zdjął pasek ze sprężarki, zrobił to nie bez powodu, a Tobie radze podjechać do warsztatu klimiarzy, niech sprawdzą profesjonalnie, co jest, bo sam chyba nie dasz rady.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-07-2015, 22:01   #75
lewap97

Żebym był w Olsztynie to i bym dał do sprawdzonego warsztatu ale jestem w Anglii a tu angielscy mechanicy pozostawiają dużo do życzenia...

Ps. Odnośnie chłodnych rurek - napisałem, że były chłodne(normalna temp.) bo gdzieś wyczytałem, że jedna powinna być zimna a druga ciepła?

Ostatnio edytowane przez lewap97 ; 05-07-2015 o 22:09
Stary 06-07-2015, 10:14   #76
lewap97

Może ktoś zdjął pasek bo coś w sprężarce padło i piszczało jak silnik pracował?
Jaki jest sposób założenia tego paska?
Stary 06-07-2015, 10:27   #77
salom

Jak chcesz bezproblemowo wrócic do kraju, to nic nie kombinuj.
W Polsce to zrobisz, a jak będzie trzeba za grosze wymienisz sprężarkę. Nikt nie zdejmuje paska bez przyczyny, a ktoś pozbył sie kłopotu, sprzedając auto i nic nie powiedzia nowemu nabywcy.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-07-2015, 10:43   #78
lewap97

Niestety nie wybieram się w tym roku do kraju (a szkoda). Dlatego pytam się na forum.
Stary 06-07-2015, 11:02   #79
salom

W takim razie, masz tylko dwie możliwości, albo jeżdzic bez klimy, będzie taniej, albo naprawić w profesjonalnym warsztacie na miejscy, ale koszty większe.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-07-2015, 15:03   #80
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

Cytat:
Napisał lewap97 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam, mojego problemu z klimatyzacją tu nie znalazłem dlatego go opiszę bo to istny cyrk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jakiś czas temu zakupiłem foczkę mk2 1.6 ti-vct no i nie zwróciłem uwagi na klimę...

Oto opis:
Włączam klimę (manual), przycisk świeci się obroty na biegu jałowym podnoszą się więc coś się załącza... ale klima nie chłodzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zaglądam pod maskę a tam brak paska od klimy ?!
Na wyłączonym silniku pokręciłem kołem od sprężarki oraz sprzęgiełkiem - obydwie części obracają się bezproblemowo. Po za tym oba przewody od klimki są chłodne (na rozgrzanym silniku) i w obydwu jest ciśnienie.

Moje pytanie: Od czego zacząć dochodzenie (mniemam, że od założenia paska-tylko dlaczego ktoś go zdjął) żeby przywrócić klimę do sprawności w te upalne dni...
Nigdy nie mialem do czynienia z tematem klimy więc prosił bym o w miarę prosty opis Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dzięki za każdą radę, pozdrawiam.

zacznij od tego:
-sprawdz czy przy włączaniu klimy załącza sie sprzegło sprezarki.

Jak niewiesz jak sie sprzegło sprezarki załącza-to siagnij wtyczke z 2 pinami od sprezarki i podłącz do niej 12V np z akumulatora.

Jezeli tak sie robi samo jak załączasz klime-czyli sprzęgiełko klika-to moze ktos zalozyl za krotki pasek bo nie bylo innego pod ręką.

byc moze jest wszystko ok.

Ale jezeli sprzegło sie nie załącza po nacisnieciu AC- to powodów moze byc juz wiecej-zazwyczaj mała ilość czynnika.

a jak i co sprawdzić...?

w tym temacie
Klimatyzacja - diagnozowanie usterki
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania.

Ale musisz przeczytac pierwsze 2-3 strony-tam jest zasada działania układu i działa tak samo w innych samochodach -tyle ze kabelki do ff2 są inne kolory ale i w tym temacie do FF2 podawałem oznaczenia kabli.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania