Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-07-2015, 19:55   #201
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Jak jeździć z DPF? Kontrolka wypalania?

Cytat:
Napisał szczerba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak wyżej napisałem pojeżdżę najbliższe 2-3kkm bez tego środka (w tym czasie pewnie będzie automatyczne wypalanie)
No... przynajmniej kilka wypalan

Cytat:
Napisał szczerba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
sprawdzę ilość sadzy i znów wleję na pełny zbiornik, wyjeżdżę go i porównam.
Ciagle nie moge pojac metodyki pomiaru. Mnie na jednym baku wypala nawet 4 razy. Ciekawe jak ty chcesz porownywac wartosci.

Stary 03-07-2015, 22:32   #202
szczerba
ford::advanced

Imię: Bogdan
Model: MK5
Silnik: 2,0 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2021

Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ciagle nie moge pojac metodyki pomiaru. Mnie na jednym baku wypala nawet 4 razy. Ciekawe jak ty chcesz porownywac wartosci.
No właśnie na baku czystego ON wypali x sadzy po dolaniu ProTecu na jednym baku wypali y sadzy, różnica między x a y da odpowiedź czy i ile wypala ProTec. (oczywiście przy zbliżonym stylu jazdy i rodzaju dróg)
Stary 03-07-2015, 22:43   #203
MaXyM

I masz blad pomiaru na poziomie 100%.
Bo przeciez ilosc sadzy moze zalezec od wielu czynnikow, np. stylu jazdy, warunkow drogowych etc.

Poza tym, nie wiemy co zatrzymuje proces wypalania DPF. Czy jest to czas, czy osiagniecie konkretnej czystosci filtra czy jeszcze inne warunki. Jesli ukonczenie jest zwiazane z drugim przypuszczeniem, to czystosc dpf po wypaleniu bedzie taka sama bez wzgledu na to co tam dolejesz. Moze sie jednak skrocic proces wypalania.
Moze byc tez wiele innych czynnikow.

Oczywiscie fajnie jesli taki srodek pomaga w wypalaniu dpf. Ale imo sposob jaki chcesz to zmierzyc jest obarczony b. duzym bledem pomiaru.
Stary 04-07-2015, 07:25   #204
szczerba

Imię: Bogdan
Model: MK5
Silnik: 2,0 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2021

Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I masz blad pomiaru na poziomie 100%....

...Ale imo sposob jaki chcesz to zmierzyc jest obarczony b. duzym bledem pomiaru.
Widzę, że w teorii jesteś świetny, zaproponuj więc optymalny sposób przeprowadzenia eksperymentu z wypalaniem DPF zwykłym ON i zmieszanym z ProTec.
Z wielką radością zastosuję Twoją metodę!!!
Stary 04-07-2015, 07:43   #205
maxio4
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2011

Nie bardzo rozumiem dlaczego producenci nie zamiescili w informacjach dla kierowcy info o "momencie" wypalania DPF co mysle ze nie jest trudne przy projektowaniu systemu. Opowiem swoje spostrzeżenie. Mialem zabrudzenie DPF 85% i czekałem na wypalanie. Pojechałem w trase. Chciałem wyprzedzić tira i ciągnął mi jakby gorzej. Po kilku minutach wyprzedzałem drugiego tira i już było ok. Zatzrymałem się i sprawdziłem 25% zabrudzenia. Wypalił się DPF.
Pokazuje jak ważna jest informacja o wypalaniu ze względu na bezpieczeństwo i jak "glupi" jest system DPF.
Jeszcze jedno pytanie do Forumowiczow. Wiem ze podczas wypalania wlacza sie dmuchawa na wysokie obroty. Moze ktos wie gdzie znalezdz przekaznik od odpowiedniego biegu tej dmuchawy?? Wtedy sygnalizacja DPF bylaby prosta do zrobienia
maxio4 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2015, 10:25   #206
MaXyM

Cytat:
Widzę, że w teorii jesteś świetny, zaproponuj więc optymalny sposób przeprowadzenia eksperymentu z wypalaniem DPF zwykłym ON i zmieszanym z ProTec.
Z wielką radością zastosuję Twoją metodę!!!
Trudno dobrac metode jesli nie wiemy co naprawde ten srodek ma osiagnac, jak dzialac, czym sie kieruje w naszym aucie komputer wypalajacy DPF etc.

Mozesz zmierzyc stopien zatkania DPF zaraz po ukonczeniu kazdego cyklu wypalania z paliwem wzbogaconym tym srodkiem i bez. To Ci potwierdzi czy wypalanie jest zatrzymywane po osiagnieciu konkretnego stanu DPF. Mozesz probowac mierzyc czas wypalania.
Takich pomiarow trzeba zrobic kilka aby sobie potwierdzic ze wynik nie jest przypadkiem.

Wynik moze byc powtarzalny albo i nie. W pierwszym przypadku bedzie mozna wyciagnac wnioski, w drugim - loteria.

Cytat:
Napisał maxio4 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chciałem wyprzedzić tira i ciągnął mi jakby gorzej. Po kilku minutach wyprzedzałem drugiego tira i już było ok. Zatzrymałem się i sprawdziłem 25% zabrudzenia. Wypalił się DPF.
Pokazuje jak ważna jest informacja o wypalaniu ze względu na bezpieczeństwo i jak "glupi" jest system DPF.
Jeszcze jedno pytanie do Forumowiczow. Wiem ze podczas wypalania wlacza sie dmuchawa na wysokie obroty. Moze ktos wie gdzie znalezdz przekaznik od odpowiedniego biegu tej dmuchawy?? Wtedy sygnalizacja DPF bylaby prosta do zrobienia
W tym pierwszym przypadku trafiles na wypalanie. wtedy auto jest bardziej mulowate. Fakt, ze mozna sie zdziwic niekiedy.
Co do konktrolki, juz bylo na forum. W wersjach FL, uklad DPF ma dodatkowa swiece zarowa. Mozna by bylo wziac sygnal wlasnie z niej.

Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 04-07-2015 o 10:27
MaXyM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-07-2015, 12:37   #207
marek.system
ford::amateur

Imię: Marek
Silnik: diesel 140KM

Witam Panów
Jestem swierzy na forum. Ostatnio miałem coś takiego
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Czy to wypalanie PDF ?
marek.system jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-07-2015, 12:41   #208
juri2069

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014

Najlepiej jest dostrzec na postoju kiedy to chwilowe spalanie normalnie ma ok 0.7 a podczas wypalani 2.0 -2.4 oraz silnik nierówno chodzi. Podczas jazdy obroty powinny być równe przynajmniej u mnie są równe

Bump: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] strona 197-205.
Kto powie który przekaźnik jest do świecy żarowej DPFa ? BO zamierzam chyba się pobawić z kabelkiem z diodą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez juri2069 ; 19-07-2015 o 13:22
juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-07-2015, 15:51   #209
maniunio

Imię: Mariusz
Model: Kuga MK3 Vignale/ Puma MK2 ST-Line
Silnik: 2.0 EcoBlue 190KM A8/ 1.0 EcoBoost 155KM DCT7
Rocznik: 2021/ 2022

Cytat:
Napisał marek.system Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam Panów
Jestem swierzy na forum. Ostatnio miałem coś takiego
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Czy to wypalanie PDF ?
Ogólnie wrzuciłeś filmik z problemem przedstawionym w Ecobooście a z tego co mi wiadomo te silniki nie posiadają DPF (bo to benzyny - jeśli posiadają DPF to niech mnie ktoś poprawi). Także skoro problem u Ciebie jest taki sam jak w tej benzynie to raczej celowałbym w coś innego niż w DPF. Pozdrawiam.
maniunio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-07-2015, 20:04   #210
marek.system
ford::amateur

Imię: Marek
Silnik: diesel 140KM

Oprócz tego miałem wszystkie objawy wypalania DPF, czyli dziwna praca silnika, trochę większe spalanie, itp. Właśnie zjechałem z trasy po 300 km.
Przytrzymałem chwile na obrotach S + 3 przy 70 km/h i zniknęło. Samochod chodzi równo i cicho.
Ogólnie robię same długie trasy przez DE do FR i NL. Wiec nie martwię sie o DPF.
Jednak mondeo mk4 mam od niedawna. I czytam wsze posty by nie spamować. Miałem wcześniej 3 lata mk3 i tam DPF nie było.
marek.system jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania