![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
|
Co do alternatora to racja jednak zauważyłem pewną zależność. Altek świeci kiedy obroty spadają poniżej 800/900, więc po prostu ładowania może nie mieć przez niskie obroty… Kiedy dzisiaj przyjechałem do mechanika i ściągli pokrywę silnik trząsł się jak głupi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. cały latał, pierwsze dwie teorie to pompa a druga to że pali na 3 gary. Polali pompę wodą żeby schłodzić, próbowałem odpalić i dalej brak reakcji na gaz, sam dojazd do mechanika, makabra max 4 bieg tak brakowało mocy i trzepało nim a odpalenie po nocy za 3 razem, kręcił a jak zaskoczył to ledwo. Czekam na telefon zasugerowałem klika rzeczy:
pompka paliwowa zapowietrzony uklad paliwowy sterownik pompy wtryskowej - taśma sterownika pompy wtryskowej pompa wtryskowa czyszczenie baku, przewodów i wtrysków rury turbo-intercooler kąt wyprzedzenia wtrysku jednak to mechanicy którzy nie lubili sugestii… zobaczymy co będzie dalej. Może dodzwonię jeszcze żeby sprawdzili te ładowanie tak jak mówi kolega Mariusz wyżej. |
|
|
|
#12 |
|
|
Werdykt mechaników : czujnik położenia wału. Może być to ?
|
|
|
|
#13 |
|
ford::expert
![]() Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025
|
A ty podlaczales auto pod kompa w ogole?
Czujnik polozenia walu daje blad i sprawe mozna zalatwic samemu, bez wizyt u mechanika. |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Artur
Model: Focus MK2 FL.
Silnik: 1,6 Duratec (100KM)
Rocznik: 2008
|
Współczuję kłopotów z autem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. nie mniej nie mogę zrozumieć jednej rzeczy , a mianowicie przy takich objawach jak opisałeś , tylu wizytach u mechaników , nie usunięcia problemu decydujesz się jechać na urlop tyle kilometrów niesprawnym samochodem - nie ogarniam tego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
Sprawa wyglądała tak że na lekkim ,,poszarpywaniu'' jeździł ponad 10 tys km, mechanik rzekomo stwierdzał poduszkę skrzyni jednak nie nasilało się to i nie było uciążliwe, kłopoty zaczęły się dziać na trasie i co się okazało z całkiem innej przyczyny.
Dzisiaj mechanik wykonał do mnie telefon że wymienił czujnik położenia wału jednak to nie to, i komputer pokazuje mu STEROWNIK POMPY który mu sugerowałem. I co Panowie na to ? Mechanik chce pieniądze za czujnik który wymienił, który był dobry, a auto dalej nie naprawione. Jak się zachować ? Od początku mówiłem że wątpię w czujnik wału jednak on się upierał, to tak jakbym poprosił fachowca o zrobienie paneli a on wytapetował mi ściany… Teraz bohater i mechanik przez duże ,,M'' dzwoni do elektronika żeby się wziął za sterownik. I co dalej ? Pomóżcie bo spale te auto mu na placu. PS Jeszcze pytanie, wymieni sterownik a jak pompa niesprawna to sterownik znowu szlag trafi ? Pompa pokazuje jakieś błędy ? |
|
|
|
#17 |
|
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan
|
Nie twierdzę, ale scenariusz wielce prawdopodobny. Zbyt niskie napięcie ładowania sprawia, że sterownik łapie błędy. Niech żesz do k....y nędzy sprawdzą to wadliwe ładowanie. Nie ma prawa świecić się kontrolka nawet na niskich obrotach. Sprawdzenie jego prawidłowości to nie jedynie pomiar napięcia na klemach akumulatora przy odpalonym silniku. Altek ma 3 przewody w sterowaniu i jeden z nich idzie do PCM-a z informacją o wartości tego napięcia. PCM steruje pracą alternatora w zależności od jego obciążenia.
Ostatnio edytowane przez Mariusz ; 22-07-2015 o 14:55 |
|
|
|
|
|
#18 |
|
![]() Imię: radek
Model: KUGA
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2011
|
Dokładnie tak jak napisał kolega Mariusz. U mnie jak alternator zaczynał kończyć swój żywot działy się różne cuda, podczas hamowania i załączenia się ABSu auto gasło. Fakt ,że akumulator tez był słaby. Więc scenariusz z niedoborem prądu jest bardzo prawdopodobny.
|