![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 31-08-2013
Model: Mondeo Mk4/Focus Mk3
Silnik: 2.0 PB+LPG/1.6 EB
Rocznik: 2009/2011
|
Od jakiegoś czasu spod maski podczas ruszania/przekraczania pewnej prędkości, przy włączonej klimie, wydobywa się dziwny pisk. Po długich poszukiwaniach okazało się, że pisk pojawia się w momencie załączenia klimy. Wydobywa się on z okolic sprężarki. Najprawdopodobniej jest to związane z pracą tarczy sprzęgła sprężarki.
Czy jest możliwość wymiany samego sprzęgła, czy trzeba wymienić całą sprężarkę? A może jest jakiś inny "magiczny" sposób żeby to naprawić? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Sprzęgiełka, ani sprężarki nie trzeba wymieniać, wystarczy cmiejszyć ninimalnie odstęp między tarczkami, i pisk zniknie.
W tej chwili masz za duży odstęp,i elektromagnes nie ma tyle siły, aby docisnąć jedną tarczę do drugiej.Jedna część sprzęgiełka to jest koło pasowe sprężarki, a druga cvzęść, to ta na wałku sprężarki, która co jakiś czas się zatrzymuje. A wyregulować można bardzo łatwo, nawet bez zdejmowania paska wielorowkowego, tylko trzeba trochę pomyśleć. A jak nie dasz rady, to poszukaj w postach Forum, już było opisywane. |
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Artur
Model: Mondeo MK4 Titanium X
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2008
|
u mnie też zapiszczy przy załączaniu, ale w aso powiedzieli, że wszystko jest ok więc jeżdżę i się tym nie przejmuje.
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Darek
Model: Ford Focus mk2
Silnik: 1.4 80KM, Pb+LPG
Rocznik: 2006
|
Witam u mnie podobnie ale pisk pojawia się po ok 10 sekundach od włączenia klimy i nie wiem czy to pasek czy sprężarka
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Ani nie pasek, ani nie sprężarka, tylko po 10 sekundach robi się wieksze ciśnienie w układie, a ze sprzęgłem jest tak jak pisałem wyżej. Bo sprzęgło, to nic innego jak dwie stalowe blachy przyciśnięte do siebie elektromagnesem.
|
|
|
|
#6 |
|
|
Ok ale pisałeś o dystansie między tarczami ale jaki wpływ ma ciśnienie w układzie na oddziaływanie elektromagnesu. Przy wyższym ciśnieniu trudniej jest mu docisnąć tą tarczę? A inna sprawa. Jak na biegu jałowym przygazuje kilka razy tak powyżej 2000 to tak jakby sprzęgło sie rozłączało i jak obroty opadną to znów się załącza. Czy to jest normalny objaw?
Ostatnio edytowane przez dell47 ; 23-07-2015 o 08:38 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Imię: Tomasz
Model: S-MAX MK1
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007
|
Kiedyś przerabiałem taki temat ze sprzęgielkiem w pasku. Na początku były piski, jeżdziłem dłuższy czas, aż kiedyś w trasie sprzęgięłko siadło, coś tam się chyba przyblokowało, zerwało to kółko co chodzi pasek po nim. Efekt taki, że brak klimy i uszkodzona chłodnica, trzeba było dolewac wody. Na szczęście cała reszta silnika była na drugim pasku, bo tak to lipa z dalszej jazdy.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Efekt tarcia, czyli moc sprzęgiełka w postaci dwóch metalowych tarcz, zależy od ich odległości od siebie, siły działania elektromagnesu, oraz obciążenia sprężarki.
Dokładniej już nie potrafię wytłumaczyć. |
|
|
|
#9 |
|
|
Ok dzięki i nie denerwuj się Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. nie każdy wszystko wie. Sprawdzę ten dystans. Mam nadzieje, że uda mi się zdjąć to sprzęgiełko. Dam znać jak juz się z tym uporam.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Pośrodku sprzęgiełka jest śrubka lub nakrętka, odkręcasz i zdejmujesz tylko tą część zewnętrzną sprzęgiełka z trzema silentblokami spełniającymi rolę tłumika drgań przy załączaniu.Odstęp można zmiejszyć tylko, albo pogłębiając minimalnie o 1/10 milimetra otwór tarczki w który wchodzi wałek sprężarki, albo zeszlifując czop wałka o 1/10 mm, aby głębiej, czyli bliżej siebie były tarczki sprzęgiełka.
Ostatnio edytowane przez salom ; 23-07-2015 o 12:34 |
|