Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-08-2015, 17:42   #1
tarjei86
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: Focus MK1
Silnik: 1,6
Rocznik: 2000
Domyślnie Wskazówka prędkościomierza skacze jak jej się podoba, szarpie na 1,2 i 3 biegu

Witam,
Szukałem, czy ktoś już opisywał taki problem - ale nie znalazłem. Zatem proszę o pomoc w następującej sprawie.
Mama ma Focusa MK1 (przedlift z kierunkami w zderzaku). Problem objawia się tym, że podczas jazdy często zaczynają wariować wskazówki, w szczególności prędkościomierza. Albo nie działają wcale, albo nagle wskazówka wskazuje prędkości 200km/h, albo skacze z jednej na inną wartość. Czasem gaśnie całość podświetlenia zegarów. Dzieje się to nie zawsze, ale np. dzisiaj miałem to z 10x jak jechałem samochodem.
Dodatkowo - auto dusi się podczas dynamicznego przyspieszania na 1,2 i 3 biegu. Czytałem, że to akurat może być cewka (podobno przypadłość tych Fok).

Czy mogę prosić o pomoc?
Z góry dzięki!

Ostatnio edytowane przez tarjei86 ; 02-08-2015 o 18:21
tarjei86 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-08-2015, 18:23   #2
tarjei86

Domyślnie Odp: Wskazówka prędkościomierza skacze jak jej się podoba, szarpie na 1,2 i 3 biegu

Czy teraz jest w porządku z tematem? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
A może kostka wtyczki z tyłu licznika się poluzowała, i daje takie objawy.
Dzięki za podpowiedź. Problem w tym, że to się nagle zaczęło dziać. Jest możliwe, aby wtyczka nagle się poluzowała? Macie jakieś manuale do wyciągania zegarów? W Accordzie miałem 5 śrubek i kilka zatrzasków... tutaj jeszcze się za to nie brałem.

WAŻNA RZECZ, o której nie wspomniałem. Przy okazji świrowania zegarów ZAWSZE występują samoczynne podgłaszanie lub zciszanie się radia!
Wydawało mi się, że może to mieć związek z jakimś układem, który odpowiada za stabilizację napięcia? Jest coś takiego w Fokach? Są Wam znane tego typu usterki modelu?
Stary 02-08-2015, 20:43   #3
mtl
ford::advanced

Model: Focus MK3
Silnik: 1,6 TDCI DPF (115 KM)
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Wskazówka prędkościomierza skacze jak jej się podoba, szarpie na 1,2 i 3 biegu

Wałkowane wielokrotnie: czujnik VSS, czyli czujnik prędkości znajdujący się w skrzyni biegów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Klasyka ale mechanicy stękają, bo jeżeli wyjmie się go nieprawidłowo wpada do skrzyni i robi się mecyja. Tak czy siak prawidłowo przeprowadzona naprawa jest szybka i tania.

Pasuje do tego głośność radia i wskazówka. Nie pasuje podświetlenie zegarów co oznacza, że po wymianie VSS i obserwacji należy prawdopodobnie w pierwszej kolejności przyjrzeć się złączce przy zegarach. Rzecz jest prosta, zdejmujesz osadzony na wcisk skaj i pod spodem masz z tego co pamiętam dwie śrubki, odkręcasz i wyciągasz zegary. Ale najpierw VSS.

Ostatnio edytowane przez mtl ; 02-08-2015 o 20:47
mtl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-08-2015, 09:56   #4
tarjei86

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź kolego mtl Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ten VSS musi być oryginał, czy jakiś zamiennik? A jeśli o drugi problem chodzi - cewka w pierwszej kolejności, tak?

Jeszcze pytanie - czy ten manual jest OK?

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

lub

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Nie ma teraz mojego mechanika (urlop) i sam spróbuję to ogarnąć.

Ostatnio edytowane przez tarjei86 ; 03-08-2015 o 10:07
Stary 03-08-2015, 10:09   #5
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004

pamiętaj, że wyciągając czujnik nie można nim obracać na boki - bo będzie do zrzucenia skrzynia. tylko ciągnąć. powodzenia.
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-08-2015, 10:11   #6
tarjei86

Fulara - dzięki za radę. A okręcanie wchodzi w grę?
No i ponowię pytanie - czy czujnik tylko oryginał, czy zamiennik może być?
Stary 03-08-2015, 10:19   #7
salom

Dobrze radze, nie wsadzaj rączek gdzie nie trzeba, chyba że swędzi Cie kieszeń.Nie dotykaj czujnika, poczekaj na mechanika. Samochód jeżdzi nawet jak wskazówka drga.
Zacznij od docisnięcia wtyczki w zegarach, tam nic nie zepsujesz.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-08-2015, 10:28   #8
mtl

Cytat:
Napisał tarjei86 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Fulara - dzięki za radę. A okręcanie wchodzi w grę?
No i ponowię pytanie - czy czujnik tylko oryginał, czy zamiennik może być?
Może być zamiennik, może nawet używany - Twoja kieszeń. Nie podejmuj się tego sam, bo jest to rzecz, którą można się wpędzić w nie lada koszty.

Cewkę odpuść - jeżeli komputer dostaje bzdury z czujnika prędkości to szarpanie może być tego objawem.

Kolejność roboty:

1. Zrób u mechanika VSS.
2. Jeżeli wciąż szarpie szukaj przyczyny (np. cewka właśnie).
3. Popraw styki w zegarach.
Stary 03-08-2015, 10:30   #9
tarjei86

Rozmawiałem z mechanikiem via telefon i powiedział, że jeśli czujnik się urwie, to i tak będzie musiał zrzucić skrzynię i mnie za to skasować. Także... chyba warto spróbować jednak samemu. W mojej okolicy niestety nie ma zbyt wielu fachowców, którzy podejdą do sprawy jak trzeba... takie czasy.

Cytat:
Może być zamiennik, może nawet używany - Twoja kieszeń. Nie podejmuj się tego sam, bo jest to rzecz, którą można się wpędzić w nie lada koszty.

Cewkę odpuść - jeżeli komputer dostaje bzdury z czujnika prędkości to szarpanie może być tego objawem.
Dziękuję za informację. W takim razie zamawiam czujnik - a to czy zmienię go samemu, czy u mechanika, to wyjdzie w praniu. W każdym razie dzięki za ostrzeżenia - miło z Waszej strony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Kolejność roboty:

1. Zrób u mechanika VSS.
2. Jeżeli wciąż szarpie szukaj przyczyny (np. cewka właśnie).
3. Popraw styki w zegarach.
Tak zrobię. Dzięki!
Stary 03-08-2015, 10:44   #10
mtl

Cytat:
Napisał tarjei86 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rozmawiałem z mechanikiem via telefon i powiedział, że jeśli czujnik się urwie, to i tak będzie musiał zrzucić skrzynię i mnie za to skasować.
Musiał to on będzie zadzwonić, oświadczyć że jest sierota obrzygana i próbować się dogadać na ewentualne partycypowanie w kosztach.

Plusem robienia tego u mechanika jest to, że w razie czego auto jest już na podnośniku i nie trzeba go nigdzie transportować, zwłaszcza z czujnikiem w skrzyni. Twoja wola.
Odpowiedz

Zasady postowania